to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 25.07.2023

Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης για 8η ημέρα στη Ρόδο: Μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο - Εκκενώνεται το Βάτι

Πύρινη κόλαση χωρίς τέλος στη Ρόδο - Πολλές οι αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού με τρία μέτωπα - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις


ΕΔΩ το κεντρικό θέμα του LEFT.gr με τις εξελίξεις από τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές

Την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στην διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο. Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες και έχουν ξεκινήσει τα εναέρια μέσα. Έχουν α/γ 2 CL-415, ένα Mi-8, 3 Τράκτορες και ένα Chinook.

Ιδιαίτερα δύσκολη και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ισχυρές αναζωπυρώσεις

Ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα - Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

   

(Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται ένας άντρας να λέει για την φωτιά ότι «ξέφυγε, σε σώνεται». «Βοήθεια παιδιά μπαίνει στα Μάσαρη, δεν θα γλιτώσει. Βοήθεια. Τελείωσε» προσθέτει την ώρα που κάποιος άλλος φωνάζει με αγωνία «πρόσεχε»)

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσσαρη, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

 Όπως φαίνεται σε ένα ακόμα συγκλονιστικό βίντεο που είδε νωρίτερα τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας, κεντρικός δρόμος «εξαφανίστηκε» μέσα στους καπνούς. Το βίντεο τραβήχτηκε μέσα από αυτοκίνητο στη διαδρομή Κιοττάρι προς Γενάδι, όπου φαίνονται οι φλόγες να βρίσκονται μία ανάσα από σπίτια. Μάλιστα, σε αρκετά σημεία η ορατότητα είναι κυριολεκτικά μηδενική, καθώς οι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα:

Εντολή της Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου σε σχέση με την έκταση της καταστροφής

Διπλή διερεύνηση ποινικών ευθυνών και εγκληματικής αμέλειας από την τακτική Δικαιοσύνη και το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ενεργοποιήθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, όπως αναφέρει την Τρίτη σε ρεπορτάζ της η τοπική Δημοκρατική της Ρόδου.

Παραγγέλθηκε επίσης άρση απορρήτου επικοινωνιών για την διακρίβωση των υπαιτίων κακουργημάτων εμπρησμού και την υποβολή λεπτομερούς σχετικού αιτήματος για να υποβληθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου. Η εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στον Πταισματοδίκη Ρόδου για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθυνες και συντρέχουσα αμέλεια υπευθύνων, σε σχέση με την τεράστια έκταση της καταστροφής που συντελείται στο νησί για όγδοη συνεχή ημέρα και έχει οδηγήσει να καούν τουλάχιστον 147.000 στρέμματα μέχρι χτες Δευτέρα 24/7.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη δορυφορική φωτογραφία από τη φωτιά στη Ρόδο

Ζητείται μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί κατά πόσο τελέστηκαν αδικήματα παραβάσεως καθήκοντος, παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος. Θα εξεταστεί επίσης τι αποφάσεις ελήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου για την πρόληψης και την ετοιμότητα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στις αντιπυρικές ζώνες, την χάραξη και την υλοποίησή τους στο νησί. Αντίστοιχα θα εξεταστούν και οι αποφάσεις και ενέργειες της επιθεώρησης Δασικής Πολιτικής Αιγαίου και της Δ/νσης Δασών Ρόδου.

Ο Πταισματοδίκης Ρόδου επίσης θα πρέπει να προκαλέσει ανάλογη έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το μέγεθος και τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής όπως και έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής.

Οδηγίες για ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια δόθηκαν επίσης στην Πυροσβεστική

Οι έρευνες αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο στοιχειοθετείται οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού ή οι φωτιές ξεκίνησαν από εμπρησμό εξ αμελείας (π.χ. ανεξέλεγκτη απόρριψη/καύση σκουπιδιών).

Σημειώνεται ότι το 2008, όταν είχαν χαθεί 132.000 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης, είχε επίσης διερευνηθεί ευθύνη αρμοδίων για κακό συντονισμό και καθυστέρηση αποστολής βοήθειας σε μέσα πυρόσβεσης από την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και τοποθέτηση προσώπων χωρίς γνώση της μορφολογίας των περιοχών που κάηκαν σε θέσεις συντονιστών.

Μήνυση για εμπρησμό των δασών του νησιού από πρόθεση θα υποβάλλει ο δήμαρχος, Αντ. Καμπουράκης

Μήνυση κατ' αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

- Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).

- Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)

- Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί της Ρόδου.

Η συνεχής ενημέρωση του LEFT.gr για τα πύρινα μέτωπα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)