to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 21.09.2017

Πολιτική

Και το ΚΙΔΗΣΟ στον χορό: Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να γίνει βαστάζος κανενός

Δώδεκα σημεία-κριτήρια με τα οποία το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. θα κρίνει τους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς


Δώδεκα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία ενός γόνιμου και δημιουργικού διάλογου για το μέλλον της χώρας και του προοδευτικού χώρου ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία, όπως επισημαίνει, έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.).

 

Αναφέρει συγκεκριμένα:

1. Η προοδευτική παράταξη, που σήμερα εκφράζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι πολιτικός φορέας που εμπνέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, από τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας. Είναι μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία προοδευτικών πολιτών, που ιστορικά βρίσκεται απέναντι στη συντήρηση και ως τέτοια, βρέθηκε πάντα απέναντι στη δεξιά. Ανήκε και ανήκει ιστορικά στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

2. Η προοδευτική παράταξη στον τόπο έχει ιστορική, πολιτική και κοινωνική διαδρομή, την οποία οφείλει να υπερασπιστεί.

3. Η προοδευτική παράταξη οφείλει η ίδια να αναγνωρίσει, αλλά και να διδαχθεί από τις υπαναχωρήσεις της στις πελατειακές λογικές ενός παρασιτικού συστήματος εξουσίας, μικρών και μεγάλων συμφερόντων και κατεστημένων, με επιπτώσεις στη λειτουργία της Δημοκρατίας, την ισονομία και την αξιοκρατία. Υπαναχωρήσεις που εντέλει πλήρωσε ακριβά και η ίδια.

4. Η προοδευτική παράταξη οφείλει να αναγνωρίσει την απουσία της από τις εξελίξεις, όπως και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όταν η Ευρώπη επέτρεψε την επικράτηση της λογικής των ανεξέλεγκτων αγορών, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, τη σιωπή και την απουσία της, όταν οι κυβερνήσεις της έδιναν μάχες σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση.

5. Η προοδευτική παράταξη διασφάλισε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, καταστροφή για την οποία ακόμη και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

6. Η προοδευτική παράταξη, στις καλύτερες στιγμές της, τοποθετήθηκε με παρρησία και ειλικρίνεια για το πρόβλημα της χώρας και συγκρούστηκε με όσους αποτελούσαν μέρος του. Η προοδευτική παράταξη ήταν και παραμένει μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος.

7. Η προοδευτική παράταξη ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στη βάση της, στους ανθρώπους της.

8. Η προοδευτική παράταξη, στη μετεξέλιξη της μέσα από το σχήμα της ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία της, το έργο της, την προσφορά της, ούτε και να αρνηθεί την ουσιαστική και δημιουργική για το μέλλον της αξιολόγηση της πορείας της. Αντιθέτως, μέσα από τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής της ΔΗΣΥ, οφείλει να αναδείξει τη σημασία και την αξία αυτής της κληρονομιάς, μετασχηματίζοντας την για το μέλλον. Το νέο δεν υπάρχει χωρίς την ιστορική του αναφορά. Δεν υπάρχει προοδευτική αλλαγή για το μέλλον σε μια κοινωνία χωρίς μνήμη, γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν μια κοινωνία ευεπίφορη σε σωτήρες και μεσσίες αντί να αυτοπροσδιορίζεται και να παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της. Οι επόμενες σελίδες της ιστορίας μας πρέπει και μπορεί να γραφτούν από όλους μαζί, συμμετοχικά αλλά και με συνείδηση της μέχρι σήμερα πορείας μας.

9. Η προοδευτική παράταξη οφείλει να αγωνιστεί σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο μιας πολιτικής συναλλαγής της δήθεν αριστεράς με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ - σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο -, για την αυτονομία της πολιτικής, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, με σεβασμό προς τον πολίτη και τις συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες.

10. Η προοδευτική παράταξη οφείλει να αγωνιστεί με μοναδικό σκοπό την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας - χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, μέχρι να ξεριζωθεί και η τελευταία απόληξη του παρασιτισμού και του πελατειασμού.

11. Η προοδευτική παράταξη έχει χρέος να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την πολιτική, αλλά και τα πραγματικά διακυβεύματα για τους Έλληνες και τη χώρα. Τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, γιατί πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται δεν λύνεται.

12. Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να γίνει βαστάζος κανενός. Πολύ περισσότερο της συντήρησης. Δεξιάς ή δήθεν αριστερής. Οφείλει να αποκρυσταλλώσει το πρόγραμμα της σε συγκεκριμένα σημεία, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αδιαπραγμάτευτη βάση μελλοντικών συνομιλιών με κυβερνητικούς εταίρους. Για το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ αυτά αποτελούν αυτονόητες αλήθειες, για κάθε έναν που συμμετέχει στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ και στην πορεία της προς την επόμενη ημέρα. Και με βάση αυτές, αξιολογούνται όλοι. Κόμματα, κινήσεις, υποψήφιοι επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)