to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 26.08.2018

Πολιτισμός

Κ. Στρατής στην Πύλο: «Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Το Σάββατο 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Νέου Αρχαιολογικoύ Μουσείου Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής, που εγκαινίασε το μουσείο, αφιέρωσε την τελετή σε όσους δούλεψαν για να ξεκινήσει, να προχωρήσει αλλά και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το σημαντικό έργο.


Στην ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική φροντίδα που επιδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη του πλουσιότατου πολιτιστικού αποθέματος της Πυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.

Όσον αφορά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, από τον Υφυπουργό τονίστηκε ότι έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με τον σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών. Και αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος.

Στόχος του Υπουργείου είναι η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το άνοιγμά της στην κοινωνία και η σύνδεσή της με τη σύγχρονη ζωή και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, το Νιόκαστρο της Πύλου μπορεί να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, ως πολυχώρος πολιτισμού μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική έννοια του όρου. 

Oλόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Στρατή:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ λίγες μέρες μετά το τέλος μιας δύσκολης οκταετίας και το γύρισμα σελίδας για τη χώρα.  Έχοντας πια ανακτήσει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας. Και είναι, πλέον, δική μας ευθύνη να αποφασίσουμε πώς θα τους αξιοποιήσουμε, χωρίς τους περιορισμούς του παρελθόντος.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος. Για να τιμήσουμε με την παρουσία μας όλους όσους δούλεψαν για να ξεκινήσει, να προχωρήσει αλλά και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το σημαντικό έργο. Σε αυτούς ανήκει η σημερινή βραδιά. Όπως βέβαια ανήκει και στην όμορφη Πύλο και τους φιλόξενους ανθρώπους της.

Ο Πολιτισμός αποτελεί τη μεγάλη αξία της χώρας. Την πυξίδα μας για το μέλλον. Παράλληλα, ο Πολιτισμός γεννά πλούτο σε πολλά επίπεδα. Πλούτο οικονομικό, με την πολιτιστική οικονομία να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και πλούτο άυλο. Σε ιστορία και γνώση. Σε ιδέες και αξίες. Σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, κοινό κτήμα και δημόσιο αγαθό, πανανθρώπινη και οικουμενική παρακαταθήκη, μπορεί να γίνει το όχημα και ο καταλύτης για να φέρουμε πάλι στο επίκεντρο το μέτρο, τον ορθό λόγο και τον άνθρωπο. Ώστε να συνδυάσουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη με την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων.

Η Πυλία και ευρύτερα η Μεσσηνία είναι προικισμένες με ένα πλουσιότατο πολιτιστικό απόθεμα. Αδιάψευστοι μάρτυρες το ανάκτορο του Νέστορα, η Αρχαία Μεσσήνη, οι επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μοναδικά φρούρια, τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά της Καλαμάτας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιδεικνύει, διαχρονικά, μεγάλη φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το Νέο Μουσείο Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν είναι το μόνο. Επιγραμματικά αναφέρονται:

  • το  νέο στέγαστρο στο Ανάκτορο του Νέστορα
  • η ψηφιακή Πυλία
  • οι αναστηλώσεις βυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών, με την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Πέτρου στη Μάνη να τιμάται με το βραβείο Europa Nostra
  • οι μεγάλες επεμβάσεις σε κάστρα και στους χώρους που τα περιβάλλουν

Αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Οικονομίας στηρίζει χρηματοδοτικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαντικά έργα πολιτισμού, όπως:

  • η περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης
  • η ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του κάστρου της Καλαμάτας
  • η επανάχρηση του παλαιού Γυμνασίου Πύλου ως χώρου πολιτισμού
  • η αποκατάσταση και προστασία του αλσυλλίου εδώ στο Νιόκαστρο μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί πολλές μελέτες αποκατάστασης, μεταξύ άλλων:

  • της μονής Γριβιτσιανής και πολλών άλλων
  • του κάστρου Μίλα
  • της γέφυρας της Μαυροζούμενας

Ενώ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου της Χώρας.

Μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου, όπου βρισκόμαστε σήμερα, υπήρχε κάποτε ένας οικισμός. Μια πόλη, από την οποία ξεκίνησε η σημερινή Πύλος. Και στοχεύουμε το Νιόκαστρο να ξαναγίνει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πια πόλης. Ως πολυχώρος πολιτισμού, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού.

Αυτό το άνοιγμα, η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οργανική της σύνδεση με τη σύγχρονη ζωή και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι το ζητούμενο της στρατηγικής μας. Προσφέροντας πολλαπλά οφέλη και στην τοπική κοινωνία. Πάντα, βέβαια, με σεβασμό και προσοχή για την ιδιαίτερη ταυτότητα των μνημείων.

Εδώ στο Νιόκαστρο βρίσκονται, για να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:

  • Το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά και οι υπόλοιπες εκθέσεις για τις ενάλιες αρχαιότητες.
  • Η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου στη μεγάλη Θόλο της ακρόπολης.
  • Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σύμβολο της ιστορικής διαδρομής της Πύλου κατά τους τελευταίους αιώνες. Αρχικά οικοδομήθηκε ως οθωμανικό τέμενος (τζαμί του Μουράτ). Στη συνέχεια έγινε καθολική εκκλησία (ναός του Αγίου Βίτου). Μετά πάλι τζαμί (του Βαγιαζήτ). Έπειτα ορθόδοξη εκκλησία. Μετά αποθήκη πολεμικού υλικού. Και τέλος σήμερα ξανά εκκλησία.

Το κτήριο του Μαιζώνος είχε και αυτό πολλές και αντιφατικές ταυτότητες στο διάβα του χρόνου. Χτίστηκε από τους Γάλλους ως στρατώνας. Μετά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βαρυποινιτών. Από το 1960 λειτούργησε ως εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Το 1984 αναστηλώθηκε για τις ανάγκες του Υποβρύχιου Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας. Μετά στέγασε την πινακοθήκη της Πύλου. Πλέον εδώ λειτουργεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με τον σημερινό επισκέπτη, με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις του. Ο σημερινός επισκέπτης δεν είναι θεατής αλλά εξερευνητής. Στόχος του μουσείου είναι να τον διευκολύνει να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία των κοινωνιών που έζησαν παλαιότερα στον τόπο. Να γνωρίσει τις υλικές και βιοποριστικές ανάγκες άλλων εποχών. Τους τρόπους συνύπαρξης και οργάνωσης. Αλλα και τις απαντήσεις των παλαιότερων κοινωνιών στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου. Και αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα σημερινά εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου της Πύλου σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τομής στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού συνειδητά επέλεξε για την πρώτη φάση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την Αρχαία Μεσσήνη. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Μεσσηνία μπορεί και της αξίζει να καταστεί σημαντικός προορισμός. Προορισμός τουριστικός, περιηγητικός, εκπαιδευτικός. Πάνω απ’ όλα προορισμός πολιτισμού και ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική της έννοια.

Σας ευχαριστώ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)