to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Σισμανίδης: Είναι παραλογισμός να συνυπάρχει ο τάφος του Αριστοτέλη με την πιο ρυπογόνα βιομηχανία του κόσμου στις Σκουριές

Η σημασία την ανακάλυψης του Τάφου -Ηρώοου του Αριστοτέλου στα Αρχαία Στάγειρα όχι μόνο ως μιας μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης αλλά και ως ενός οικονομικού και κοινωνικού αντιπαραδείγματος, μιας πολιτιστικής πρότασης για την περιοχή στον αντίποδα της εντατικής βιομηχανίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος έτσι όπως εξελίσσεται στις Σκουριές, επισημάνθηκε στην εκδήλωση «Προσεγγίζοντας τον Τάφο-Ηρώο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα» με ομιλητή τον αρχαιολόγο και ανασκαφέα του μνημείου Δρ. Κωνσταντίνο Σισμανίδη.


Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η δημοτική παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη και το Κέντρο πολιτισμού “Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης” επικεφαλής των οποίων (Κ. Σεβρής και Δ. Λουζικιώτης) εξήραν την σημαντικότητα του έργου και την ανάγκη αξιοποίησης του για την ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου μακρυά από τα καταναλωτικά πρότυπα που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας κόντρα στην μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων στην περιοχή.

Ο κ. Σισμανίδης παρουσίασε την πορεία του ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων και την ανακοίνωσή του σχετικά τον Τάφο-Ηρώο του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Μεταξύ άλλων ανέφερε όλα εκείνα τα στοιχεία -χρόνος ανέγερσης του στα ελληνιστικά χρόνια στην αρχαία πόλη των Σταγείρων, ο δημόσιος χαρακτήρας του τάφου ηρώου, τα υλικά της κατασκευής του αλλά και οι αναφορές σε αυτό σε σημαντικές πηγές- που καταρρίπτουν κάθε προβληματισμό σχετικά με το ότι το αψιδωτό οικοδόμημα αποτελεί τον τάφο-ηρώο του φιλοσόφου αλλά και ότι έξω από αυτόν υπήρχε βωμός που χρησιμοποιούταν για τις ετήσιες γιορτές στην μνήμη του (Αριστοτέλεια).

Για το θέμα είχε γίνει πρώτη αναφορά, στη διάρκεια αρχαιολογικού συνεδρίου του 1996, η οποία τιτλοφορούνταν «Ένα προβληματικό κτίριο». 20 χρόνια μετά και αφού έχει πλέον διερευνήσει διάφορες άλλες πιθανότητες, ο κ. Σισμανίδης θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον «ισχυρότατες, έως βεβαιότητας, ενδείξεις», πως πρόκειται περί του τάφου του Αριστοτέλη.

Στο ερώτημα αν μπορεί να συνυπάρχει μια τόσο σημαντική ανακάλυψη με το καταστροφικό έργο της Eldorado Gold στις Σκουριές ο κ. Σισμανίδης απάντησε ότι “θα ήταν το πιο παράλογο πράγμα του κόσμου να αποδεχτούμε ότι μπορεί να συνυπάρχει η πιο ρυπογόνα βιομηχανία του κόσμου με το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας”. “Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, δεν γίνεται στα αρχαία Στάγειρα, όπου βρίσκεται ο αρχαίος τάφος του Αριστοτέλη δίπλα να ρυπαίνεται το περιβάλλον και μάλιστα τόσο βάρβαρα”.

Παράλληλα εξέφρασε το αίτημα του συλλόγου το οποίο έχει αποτυπωθεί και σε σχετική διακήρυξη, δίπλα στα αρχαία Στάγειρα σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον δήμο 82 στρεμμάτων να δημιουργηθεί ένα διεθνές κέντρο αριστοτελικών ερευνών παγκόσμιας εμβέλειας και τέτοιο που, όπως τόνισε, θα είναι σημείο αναφοράς των Αριστοτελιστών σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πυρήνας του θα είναι η βιβλιοθήκη του για τον Αριστοτέλη και το έργο του και γενικότερα την ελληνική φιλοσοφία.

Η ιδέα για την δημιουργία του πνευματικού ιδρύματος γεννήθηκε πριν είκοσι χρόνια, βρήκε θερμή ανταπόκριση και συζητείται έκτοτε μεταξύ τοπικών και ευρύτερων φορέων. Για το έργο έχει εκπονηθεί και αρχιτεκτονική προμελέτη και ο σύλλογος θα αναζητήσει χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων στις Σκουριές μετά και την αναστολή γνωμοδότησης που αποφάσισε το ΚΑΣ μέχρι να υπάρξει απόφαση για ένα σημαντικό θέμα που αφορά την επένδυση δηλαδή την μεταλλουργία, ο κ. Σισμανίδης τόνισε ότι μετά και την τελευταία απόφαση Σκουρλέτη υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί στις αρχαιότητες είναι οι νέοι υπουργοί περιβάλλοντος και πολιτισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)