to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 25.04.2021

Πολιτική

Κ. Μπογδάνος: Αλυτρωτισμός για... proficiency

Ένα tweet του αρκούσε για να εκθέσει ταυτόχρονα τις ιδεολογικές του τοποθετήσεις αλλά και βασικές ιστορικές γνώσεις, καθώς πανηγύρισε για τη χρήση του όρου «Κωνσταντινούπολη» στη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ


Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος «ενημέρωσε» τους ακολούθους του στο tweeter το πρωί ότι: «δύο λέξεις ξεχωρίζουν στην ιστορική ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ: “Genocide” και “Constantinople”!».

Κι αν η χρήση του όρου γενοκτονία πράγματι ήταν μια ιστορική στιγμή για τις Αμερικανο - Τουρκικές σχέσεις αλλά και πάγιο αίτημα της Αρμενίας και των αρμενίων της διασποράς η χρήστη του ονόματος Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη διάσταση που θα ήθελε ο Κ. Μπογδάνος.

Αφορά τη χρήση του ιστορικά ακριβούς ονόματος της πόλης στο χρόνο αναφοράς (1915). Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου (που παραθέτει ο ίδιος ο βουλευτής) γράφει: «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915 με συλλήψεις από τις οθωμανικές αρχές Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στη Κωνσταντινούπολη [...]». 

Είναι γνωστό πως η Κωνσταντινούπολη μετονομάστηκε σε Ισταμπούλ 15 χρόνια αργότερα μετά την επικράτηση του κεμαλισμού στις 28 Μαρτίου του 1930. Αυτή τη στοιχειώδη ιστορική λεπτομέρεια «ξέχασε» βέβαια να την αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ καθώς στόχος του ήταν ακόμη μια φορά η έμμεση απεύθυνση σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο που έλκεται από τον αλυτρωτισμό.

Ωστόσο εδώ ανακύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: αν μπορεί ένας κυβερνητικός βουλευτής να κλείνει το μάτι στον αλυτρωτισμό την ώρα που η κυβέρνηση έχει επανέλθει στους κύκλους των διερευνητικών επαφών με τη Τουρκία και παράλληλα συνέρχεται εκ νέου η πεντεμερής για το Κυπριακό;

Ίσως ήθελε να ρεφάρει για την δεύτερη συγνώμη που ζήτησε μετά τον Α. Γεωργιάδη σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών που για μικροκομματικούς λόγους ξόρκιζε ως προδοτική και σήμερα την θεωρεί καλή συμφωνία!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)