to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 11.07.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα προς αυστριακή υπ. Εργασίας: «Ρωτήσατε την Κομισιόν πριν υιοθετήσετε το εξοντωτικό 12ωρο;» (βίντεο)

Κρίσιμα ερωτήματα της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας της Αυστρίας, Beate Hartinger-Klein, στην Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ, ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ


Κρίσιμα ερωτήματα έθεσε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα, προς την Υπουργό Εργασίας της Αυστρίας, Beate Hartinger-Klein, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Αυστριακής Προεδρίας στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. «Όλα όσα μας είπατε, για την κοινωνική προστασία, έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτό που κάνετε στη χώρα σας, την επιβολή 12ωρης ημερήσιας εργασίας», είπε απευθυνόμενη στην Αυστριακή υπουργό  η Κ. Κούνεβα και της έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Συμβουλευτήκατε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν υιοθετήσετε αυτή την αλλαγή που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Κάνατε τις  κατάλληλες έρευνες για τις επιπτώσεις του 12ωρου στην υγεία των εργαζομένων

Οι ερωτήσεις της Κ. Κούνεβα προκάλεσαν αμηχανία στην αυστριακή υπουργό Εργασίας η οποία απάντησε πως αν και το ερώτημα για το αυστριακόνομοθέτημα αφορά την εθνική πολιτική της χώρας:

α) «πιστεύει» ότι δεν αντιφάσκει στη σχετική κοινοτική οδηγία

β) πως η οδηγία προβλέπει μεν εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών αλλά επιτρέπει ο χρόνος αυτός να ανεβαίνει έως και τις 60 ώρες όχι όμως για περίοδο μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών στο τέλος των οποίων η εργασία πρέπει να κατεβαίνει πάλι στις 48 ώρες!..

γ) πως μπορούν να απευθύνουν αίτημα στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δουν περαιτέρω το θέμα και

δ) πως θα πρέπει επιπλέον να εξετάσουν το θέμα των ερευνών -που υπάρχουν για τις επιπτώσεις από τον αυξημένο χρόνο εργασίας στην υγεία των εργαζομένων.  

Η αποδοχή της Αυστριακής Υπουργού για ενδεχόμενο ζήτημα σε σχέση με τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία, την ανάγκη διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την άγνοια για το αν το νομοθέτημα συμμορφώνεται με μελέτες για επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, καταδεικνύει πως υπάρχει ζήτημα με το νέο νομοθέτημα στην Αυστρία το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να διερευνήσει.

Η Κ. Κούνεβα πάντως, με το δικαίωμά της ως ευρωβουλευτού, θα απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, τόνισε ότι «οι διακηρύξεις της Αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ περί ‘Κοινωνικής Ευρώπης’και περί ‘Ευρώπης που προστατεύει’ είναι υποκριτικές και ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα του εξοντωτικού 12ωρου που προωθεί η κυβέρνηση  Κουρτς.

Να σημειωθεί επίσης πως επί του ίδιου θέματος, έτερος ευρωβουλευτής, ο κος Michael Detjen, από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Κούνεβα, ρώτησε, με σαφή δόση ειρωνείας, «πώς  η υπουργός, που υπερασπίζεται την ισορροπία οικογενειακού και εργασιακού βίου, περιμένει πως αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα στη χώρα της στην οποία επιβάλει δωδεκάωρο χρόνο εργασίας ημερησίως;»

Η παρέμβαση της Κ.Κούνεβα στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:

Καλωσήρθατε Υπουργέ στην Επιτροπή μας.

Σας ευχαριστούμε και χαιρόμαστε για όλα αυτά που θέλει να κάνει η Προεδρία σας στον κοινωνικό τομέα. Φοβάμαι όμως πως έρχονται σε αντίθεση με αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε στη χώρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το νόμο που υιοθετήσατε για τη δωδεκάωρη ημερήσια εργασία στη χώρα σας.
Είμαι βέβαιη πως γνωρίζετε, ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Έχετε συμβουλευθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υιοθετήσετε αυτήν την αλλαγή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας;

Σε απάντηση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γραπτή ερώτηση, υποστηρίζει πως οποιεσδήποτε αλλαγές στον τομέα της εργασίας στα κράτη-μέλη πρέπει να υπακούουν στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παραπέμπει επίσης σε έρευνες για την υγεία και την ασφάλεια στην οργάνωση του χρόνου εργασίας οι οποίες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.Εσείς έχετε κάνει τις κατάλληλες έρευνες για την επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων του μέτρου που προτίθεστε να υιοθετήσετε;Θα ήθελα να μας διαφωτίστε παρακαλώ, γιατί έχουμε μεγάλη αγωνία, από την είδηση.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)