to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 15.02.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτισμός

Κ. Καλδάρας: Ζητάμε από την πολιτεία να μας προστατεύσει από τους «προστάτες» της ΑΕΠΙ

«Είμαστε κωπηλάτες σε μια γαλέρα, σ' ένα δουλεμπορικό με σάπιο σκαρί. Ήμασταν εκεί επειδή δεν υπήρχε τίποτα άλλο», είπε ο συνθέτης και στιχουργός Κ. Καλδάρας, καταγγέλλοντας «Στο Κόκκινο» και τους Γ. Τραπεζιώτη και Πρ. Αγγελόπουλο το μονοπώλιο της ΑΕΠΙ, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέμβει.


Όπως είπε ο Κ. Καλδάρας, η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) έχει ιδρυθεί από τη δεκαετία του '50 και καθώς δεν υπήρξε καμία κρατική πρωτοβουλία, όπως υπάρχει στα περισσότερα μέρη του κόσμου, για να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και φυσικά τα συγγενικά δικαιώματα, απέκτησε τη μορφή μονοπωλίου. Οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες, όπως αυτή της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), για να σπάσει αυτό το μονοπώλιο, συναντούσε τεράστια εμπόδια από την αντίσταση της ΑΕΠΙ και φυσικά την οικονομική της ευμάρεια, τόνισε ο κ.Καλδάρας, μεταφέροντας την εμπειρία και του πατέρα του, του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Απόστολου Καλδάρα.

«Η ΑΕΠΙ πάντα είχε αντίπαλους τους δημιουργούς, ενώ έπρεπε να τους είχε συμμάχους», υπογράμμισε ο Κώστας Καλδάρας. «Πχ αυτό που βγήκε τώρα, ότι ο διευθυντής της ΑΕΠΙ είχε μισθό 50.000 ευρώ... ένας καλός δημιουργός, αυτό το ποσό για τα πνευματικά του δικαιώματα, θα το πάρει σε 7 με 8 χρόνια. Είμαστε κωπηλάτες σε μια γαλέρα, σ' ένα δουλεμπορικό. Ήμασταν εκεί επειδή δεν υπήρχε τίποτα άλλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Καλδάρας, ο δημιουργός δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τη δυνατότητα να ελέγξει έναν τέτοιο μηχανισμό όπως αυτόν της ΑΕΠΙ, που εμφανίζει να δικαιολογούνται τα πάντα. «Η μόνη λύση που φωνάζαμε εδώ και πολλά χρόνια είναι να υπάρξει συνεργασία της πολιτείας, που έχει τον μηχανισμό να ελέγχει τους χρήστες και οι δημιουργοί να έχουν την αυτοδιαχείριση των δικαιωμάτων τους. Αλλιώς δε βγαίνει τίποτα, πάντα κάποιος θα έχει ένα τεράστιο οικόπεδο να σπέρνει και να θερίζει ο ίδιος».  

«Ζητάμε από την Πολιτεία να μας προστατεύσει από τους προστάτες μας», είπε ο κ. Καλδάρας χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, δεν τολμά αυτή τη στιγμή να ζητήσει να κλείσει η ΑΕΠΙ, καθώς τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι της τέχνης είναι δυστυχώς εξαρτημένοι από την ΑΕΠΙ και δεν έχουν άλλα έσοδα. «Οι δημιουργοί είναι άμεσα εξαρτημένοι από τα πνευματικά τους δικαιώματα, είναι θέμα επιβίωσης. Δε μιλάω για κάποιον που το κάνει σαν χόμπι, μιλάω για τους δημιουργούς. Δεν τολμώ να πω να κλείσει η ΑΕΠΙ, αλλά πρέπει πρώτα απ' όλα να ελεγχθεί ουσιαστικά και να ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα», σημείωσε, ζητώντας από τη κυβέρνηση να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας τους δημιουργούς.  

Ακούστε από το Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)