to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 14.02.2015

Πολιτική

Κ. Ήσυχος: Τα μέτρα για την καταπολέμηση του «βύσματος» στις Ενοπλες Δυνάμεις

«Έχουμε αναθέσει σε στρατολόγο να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σε ηλεκρονικό υπολογιστή, όπου θα μπαίνουν όλα τα κοινωνικά αιτήματα. Ενα ποσοστό των παιδιών αυτών, περίπου 5-6%, θα τυγχάνει μιας διευκόλυνσης στη θητεία του, για συγκεκριμένους λόγους και με βάση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Όλο αυτό το σύστημα θα είναι υπό τον έλεγχο μιας αρμόδιας διαρκούς επιτροπής της Βουλής, η οποία θα μπορεί να ελέγχει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας»


Η συνέντευξη του Κ. Ήσυχου:

 

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας στην τηλεόραση του Alpha, το πρωί του Σαββάτου:

 Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους δανειστές της χώρας:

«Είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση. Δεν πρέπει να λέμε ότι τελειώσαμε, καθαρίσαμε αλλά ούτε και ότι οι κίνδυνοι ρήξης έχουν φύγει. Υπάρχει μια σκληρή γραμμή ακόμα, ένα σκληρός πυρήνας, η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες, θα έβαζα και την Ισπανία και την Πορτογαλία, γιατί φοβούνται αυτό που έρχεται στις χώρες τους. Επομένως, έχουμε αυτόν τον πυρήνα που μένει σταθερά προσηλωμένος σε αυτή τη δογματική εμμονή, που λέει ότι “έχετε υπογράψει, τελείωσε, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση” αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που βλέπουν την ανάγκη η Ευρώπη να ξεφύγει από αυτή τη λιτότητα και αυτό τον κλοιό που είναι γύρω της, που αποτελεί πρόβλημα και για την παγκόσμια οικονομία».

Για τους γενικότερους κυβερνητικούς στόχους:

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο και την εμμονή που έχει να εφαρμοστεί ο βασικός πυρήνας του προγράμματός της. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Να χτυπήσουμε την ολιγαρχία και τα προνόμια της. Το ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει διαπλοκή σ' αυτή τη χώρα. Επίσης, να χτυπήσουμε τη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή, που είναι ένα ζήτημα ουσίας. Αυτά σε συνδυασμό με τις εργασιακές σχέσεις και την επιστροφή της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Το ζητούμενο είναι να επανέλθει η οικονομία. Να επανεκκινηθεί. Να μπούμε σ' ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα εξάμηνο. Αυτό το εξάμηνο θα πάμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Από 'κεί και πέρα έχουμε άλλη διαπραγμάτευση, πιο δύσκολη. Τα δύσκολα θα είναι στις δανειακές συμβάσεις για το χρέος και οι εταίροι μας, οι δανειστές μας, αλλά κι εμείς, λέμε ότι αυτός είναι ο κόμβος. Δεν μπορεί να ανασάνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, αν έχουμε αυτά τα 360 δισ. ευρώ χρέος πάνω από το κεφάλι μας. Δεν γίνεται. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει, αναλογικά, σε αυτό το χρέος. Ο τρόπος υπολογισμού, το πώς προήλθε αυτό το χρέος, είναι ένα θέμα. Μην ξεχνάμε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Δεν το ξεχνάμε αυτό. Πρέπει να το διερευνήσουμε για λόγους ιστορικής μνήμης, ιστορικής αλήθειας και επανακαθορισμού της δικαιοσύνης. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Θα συγκρουστούμε και το ξέρουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι η ονοματολογία, αλλά κυρίως το ποιοι είναι οι μηχανισμοί που παράγουν διαπλοκή και αδιαφάνεια, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει έρθει για να διαχειριστεί μια μιζέρια. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε αλλά θέλουμε να ανατρέψουμε. Για αυτούς τους λόγους ήρθαμε».

Για το ρουσφέτι και το πελατειακό σύστημα στις Ενοπλες Δυνάμεις:

«Το ρουσφέτι στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι μια παράδοση, μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Εχουμε βουλευτές, την πολιτική ελίτ αλλά και άλλα τμήματα του πολιτικού συστήματος που σχηματίζουν το “οργανόγραμμα” του πελατειακού κράτους. Σε αυτό έρχονται όλα τα αιτήματα που αφορούν τους στρατευμένους. Εμείς από την πρώτη στιγμή, όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προχωρήσαμε στο ξήλωμα αυτού του συστήματος. Αυτό όμως δεν φτάνει. Στο κενό που δημιουργείται πρέπει να μπουν τα υπαρκτά κριτήρια, για εκείνο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας που έχει πάρα πολλούς και σοβαρούς λόγους να υπηρετεί κοντά στο σπίτι του. Το έχουμε αναθέσει σε στρατολόγο, ο οποίος φτιάχνει μια καινούργια ομάδα εργασίας που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σε ηλεκρονικό υπολογιστή, όπου θα μπαίνουν όλα τα κοινωνικά αιτήματα. Ενα ποσοστό των παιδιών αυτών, περίπου 5-6%, θα τυγχάνει μιας διευκόλυνσης στη θητεία του, για συγκεκριμένους λόγους και με βάση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ολο αυτό το σύστημα θα είναι υπό τον έλεγχο μιας αρμόδιας διαρκούς επιτροπής της Βουλής, η οποία θα μπορεί να ελέγχει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η βούληση μας είναι δεδομένη. Στόχος μας είναι το θέμα αυτό ν' αποτελέσει ένα στοίχημα για όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Το έχουν ανάγκη και οι Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορούμε να έχουμε υπερστελέχωση στα αστικά κέντρα και εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες να παρατηρούνται ελλείψεις. Πρέπει τα παιδιά μας, οι στρατευμένοι νέοι να απελευθερωθούν από τα δεσμά του βύσματος. Αν δεν γίνει αυτό τότε όλοι θα είμαστε όλοι δέσμιοι του πελατειακού συστήματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)