to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 21.03.2018

Πολιτική

Κ. Ιγγλέζη: Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση θα δώσει νέο όραμα και κατευθύνσεις διαχείρισης των δασών της χώρας

Χαιρετισμό απεύθυνε η Κατερίνα Ιγγλέζη στην Ημερίδα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας «Γιορτή των Δασών», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.


Ο χαιρετισμός:

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας μας βρίσκει όλους πολύ περισσότερο αισιόδοξους για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Κι αυτό γιατί ξεκινάει η διαβούλευση για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση. Σε αυτή την διαδικασία το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ειδικότερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος θα έχει ενεργό συμμετοχή. Η διαχείριση του δασικού πλούτου αφορά στην διαχείριση ενός φυσικού πόρου σε βάθος δεκαετιών. Οι αποφάσεις και οι πολιτικές που ακολουθούνται οφείλουν να έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις της περιόδου.

Πρόκειται για τη χάραξη πολιτικής που σχετίζεται άμεσα με τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του δασικού πλούτου, την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση μιας εύρωστης εκτατικής κτηνοτροφίας, τη δυνατότητα των δασών να τιθασεύσουν πλημμύρες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της περιβαλλοντικής αλλά και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. 

Είναι σημαντικό όμως, το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με το 32% των δασικών χαρτών της χώρας κυρωμένους. Κι αυτό δεν ήταν μόνο προϊόν πολιτικής βούλησης. Ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχία και των ίδιων των δασικών υπηρεσιών, κεντρικά και περιφερειακά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Δάση και Βιώσιμες Πόλεις». Μια θεματική που φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την σπουδαιότητα των αστικών και περιαστικών δασών για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τη διαχείριση των αστικών ρεμάτων, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προκλήσεις που θέτουν οι πολιτικές για το κλίμα καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της δασοπονίας, μας ωθούν να ανταποκριθούμε αναπτύσσοντας στρατηγικές επιλογές αλλά και κατευθύνσεις διαχείρισης των δασών της χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)