to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 27.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Γαβρόγλου: Να αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων

«Έχουμε βάλει σαν στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» και «ως προς τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια», χωρίς αυτό να σημαίνει «πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», αλλά «να αναζητηθούν οι maximum συνέργειες που μπορούν να αναζητηθούν».


Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας πως «εμείς αυτό που λέμε είναι το εξής: Ας αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διερεύνηση των συνεργείων. Όπου θα υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε, όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα δούμε πώς θα επιλυθούν αυτές οι διαφωνίες».
 
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίες «για να μας κάνουν ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια». Μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου έκανε γνωστό πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση με την επιτροπή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ομάδα εργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές πανεπιστήμιο, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά, οργανωτικά και εκπαιδευτικά, σχήματα», σημειώνοντας πως έχει αρχίσει μία συζήτηση, θα γίνει η αυριανή συνάντηση για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, «δεν πρέπει να πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις και στις ομάδες εργασίας και προφανώς και με τις αντίστοιχες κοινότητες».

«Καταρχήν εμείς λέμε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται να είναι σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας δηλαδή να εντάσσεται σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των ιδρυμάτων, να μην είναι κάτι το συγκυριακό και αυτό το κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία προχωρούμε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε επίσης, συμπληρώνοντας: «Άρα θα μας φέρουν ουσιαστικά μία πρόταση μεσοπρόθεσμη. Σε αυτή την πρόταση θα μπορούμε να δούμε και τι καινούργια πράγματα μπορούν να γίνουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ποια άλλα τμήματα θα στηθούν πάντα στη λογική της αναβάθμισης συνολικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε μία κατάσταση, να αναβαθμίσουμε διάφορα γνωστικά πεδία χωρίς παροχολογία. Επί της ουσίας και με ακαδημαϊκά κριτήρια», σημείωσε επίσης σχετικά με τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προσθέτοντας πως «θα τα δούμε ένα-ένα. Κανείς δεν θα ριχτεί, κανένας δεν θα εξαφανιστεί αλλά όλοι πρέπει να δούμε τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο που έχουν τα διάφορα τμήματα, τα διάφορα γνωστικά πεδία στη σημερινή συγκυρία».

Σχετικά με το θέμα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, σημείωσε πως «δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, είμαστε σε συνεννόηση με τους θεσμούς» και πως έχουν γίνει βήματα, «όχι τόσα όσα θα θέλαμε, αλλά έχουμε κάνει βήματα», αναφέροντας για παράδειγμα πως «για πρώτη φορά και γραπτά αναγνωρίζεται, η ανάγκη των μόνιμων διορισμών». Τον Οκτώβριο, όπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μόνιμων διορισμών- που έχουν να γίνουν από το 2009- και θα ανακοινωθεί και το σύστημα πρόσληψης. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο σύστημα διορισμού, σημείωσε πως «και θα παίρνει υπόψη προϋπηρεσίες αλλά και θα δίνει δυνατότητες σε νέους για να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα». Για το θέμα έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις, ωστόσο υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους φορείς. «Έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις, να δούμε σε ποια συμφωνούμε, σε ποια διαφωνούμε και στο τέλος θα πρέπει να πάρει η πολιτεία μία πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών, ο κ. Γαβρόγλου αναγνώρισε πως «είναι πολύ δύσκολο να κανονικοποιηθούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις όσο οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό», κι αυτό γιατί «αυτή τη στιγμή έχουμε διάφορες πηγές χρηματοδότησης», όπως τα ΕΣΠΑ που έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές. «Τώρα θα προσπαθήσουμε να πληρώνονται κάθε δύο μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας πως «αυτό είναι ένα βήμα στη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ, που δεν έχει σχέση με μας, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα». Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν καθαρίστριες που πληρώνει το υπουργείο Παιδείας, άλλες που πληρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες που πληρώνονται μέσω του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων που είναι κρατικά χρήματα κλπ. «Πράγματι ένα καθεστώς το οποίο και αυτό ελπίζουμε μετά τον Αύγουστο να καταφέρουμε να το κανονικοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πρόκειται για έναν νόμο που έχει ψηφιστεί πριν από 25 χρόνια, σημειώνοντας πως «και εμάς μας έκανε εντύπωση αυτή η απόφαση». «Περιμένουμε καταρχήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δούμε το σκεπτικό και όλες τις τεχνικές διαστάσεις», σημείωσε, προαναγγέλοντας νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που έχει προκύψει. «Πάντως είναι απολύτως σαφές ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να συνεχίσει να υπάρχει ένα καθεστώς που κατά τη γνώμη μας ενισχύει πάρα πολύ τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτό τον τομέα αλλά είναι άλλης τάξης πρόβλημα αυτό», επισήμανε, προσθέτοντας το γεγονός ότι «τα παιδιά αυτά δεν παίρνουν τη θέση παιδιών που μπαίνουν κανονικά στα πανεπιστήμια αλλά είναι επιπλέον αυτών, άρα δεν υπονομεύεται κανένα σύστημα».

Όσον αφορά την έτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτή για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως «δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση». Ο ίδιος σημείωσε πως «σεβόμαστε τους θεσμούς αλλά έχουμε και το δικαίωμα ως δημοκρατική πολιτεία και ως δημοκρατικοί πολίτες να έχουμε και τις απόψεις μας και την κριτική μας». Τόνισε δε πως «για εμάς είναι σαφές ότι την τελευταία λέξη για τα βιβλία, την έχει η πολιτεία και θα συνεχίσει να την έχει, βεβαίως σε συνεννόηση με επιστημονικούς φορείς, με συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς που ξέρουν αυτά τα πράγματα, με την Εκκλησία και όλων των ειδών τους άλλους θεσμούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)