to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 06.07.2017

Διεθνή

JEFTA - Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία θα ανακοινώσουν σήμερα στη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες ότι συμφώνησαν στις αδρές γραμμές μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κατέληξαν σε μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σήμερα, τονίζοντας την αντίθεσή τους στην στροφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον προστατευτισμό.

Η "πολιτική συμφωνία" που υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, έχει μεγάλο συμβολισμό, αν και αφήνει κάποια ζητήματα ακόμη ανοικτά στη διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία συνήφθη στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε τις πολιτικές και εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με την Ιαπωνία. Η ΕΕ εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο" έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις για τη JEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013.

Η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η έκτη εμπορική εταίρος της Ένωσης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το τελικό κείμενο «καλύπτει το 99% των διμερών ανταλλαγών».

Από ευρωπαϊκής πλευράς ο τομέας των γεωργικών τροφίμων είναι «ο μεγάλος νικητής» των διαπραγματεύσεων: «μηδενικοί δασμοί για σχεδόν όλα τα τρόφιμα» που εξάγονται στην Ιαπωνία, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους κερδίζουν ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας τους, όμως μόνο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο η οποία δύσκολα θα παραταθεί περισσότερο από τα επτά χρόνια που έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)