to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:14 | 13.05.2017

Διεθνή

Ιταλία: Καταδίκη του κυβερνήτη του Costa Concordia σε δεκαέξι χρόνια φυλάκισης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε την καταδίκη του Φραντσέσκο Σκεττίνο, κυβερνήτη του Costa Concordia, σε δεκαέξι χρόνια φυλάκισης. Στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχασαν την ζωή τους τριάντα δυο άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν.


Ο Σκεττίνο περίμενε την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας μπροστά από τις φυλακές Ρεμπίμπια της Ρώμης και ο δικηγόρος του έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης χτύπησε την πόρτα της φυλακής, «διότι εμπιστεύεται την δικαιοσύνη». Η δικαστική αυτή απόφαση θεωρείται οριστική, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην καπετάνιου, πρόσθεσαν ότι θα αποφασίσουν, τις επόμενες ημέρες, αν πρόκειται να προσφύγουν και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Κατά την υπεράσπισή του ο Φραντσέσκο Σκεττίνο παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή να γείρει, το πλοίο, κοντά στο νησί Τζίλιο, ώστε να κάνει ένα είδος υπόκλισης κοντά στον τόπο διαμονής ενός γνωστού και έμπειρου καπετάνιου, κάτι που ήταν ένας συνηθισμένος «φόρος τιμής». Πρόσθεσε, όμως, πως όταν κατάλαβε ότι το πλοίο ήταν πολύ κοντά στα βράχια, ζήτησε να διορθωθεί η πορεία πλεύσης, και οι υφιστάμενοί του (κυρίως ο πηδαλιούχος) έκαναν, συνολικά, οκτώ λάθη. 

Η καταδικαστική απόφαση του εφετείου, η οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε υπογραμμίσει, μεταξύ των άλλων, ότι ο Σκεττίνο εγκατέλειψε το Concordia ενώ στο μισοβυθισμένο πλοίο βρίσκονταν ακόμη πολλοί επιβάτες, και ότι ήλεγχε την πλεύση του κρουαζιερόπλοιου, βασιζόμενος περισσότερο στο ένστικτό του και λιγότερο στην λεπτομερή χαρτογράφηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)