to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 25.04.2013

Διεθνή

Ισραήλ: «Η αμέλεια των σωφρονιστικών υπηρεσιών συνέτεινε στην αυτοκτονία του "κρατουμένου Χ"»

Η αμέλεια που επέδειξε η ειδική υπηρεσία των ισραηλινών φυλακών όπου κρατείτο ο Μπεν Ζίγκιερ, ο ισραηλινο-αυστραλός πράκτορας της Μοσάντ, ο "κρατούμενος Χ", όπως αποκαλείτο στο Ισραήλ, έπαιξε ρόλο στην αυτοκτονία του, επισημαίνει εσωτερική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Ο Ζίγκιερ βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, αφού είχε δέσει ένα σεντόνι στα κάγκελα του παραθύρου της τουαλέτας στο κελί του και είχε χρησιμοποιήσει την άλλη άκρη του σεντονιού ως θηλιά. Κρατείτο στην απομόνωση επί 10 μήνες.

Η έρευνα που διενεργήθηκε για τις συνθήκες του θανάτου του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει "εκ πρώτης όψεως απόδειξη" πως αμέλεια και παραλείψεις των εργαζομένων στην ειδική υπηρεσία των ισραηλινών φυλακών ευθύνονται για την αυτοκτονία.

Ο Ζίγκιερ έπρεπε να τελεί υπό συνεχή επιτήρηση κατά την κράτησή του, επισημαίνει η έκθεση της δικαστή Ντάφνα Μπλάτμαν-Κεντράι.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει γιατί ο γεννημένος στη Μελβούρνη Ζίγκιερ φυλακίστηκε στο Ισραήλ. Η Αυστραλία έχει ζητήσει περισσότερη ενημέρωση για την υπόθεση.

Ο Ζίγκιερ, 34 χρόνων όταν πέθανε, είχε μεγαλώσει στην Αυστραλία και μετανάστευσε το 2001 στο Ισραήλ, όπου έμεινε με την οικογένειά του μέχρι που χάθηκαν τα ίχνη του. Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα δημοσιογραφική έρευνα τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της οποίας, οι αυστραλιανές αρχές παραδέχτηκαν πως γνώριζαν ότι ο Ζίγκερ κρατείτο σε ισραηλινές φυλακές και οι ισραηλινές παραδέχτηκαν ότι ήταν κρατούμενός τους, αποκαλώντας τον "κρατούμενο Χ".


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα

Ισραήλ: Ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση του αυστραλού «κρατούμενου Χ»Ο Κρατούμενος Χ «είχε αποκαλύψει μυστικά της Μοσάντ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)