to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 08.05.2013

Διεθνή

Ισπανία: «Όχι» στην έκδοση Φαλτσιάνι στην Ελβετία

Η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε σήμερα να εκδώσει στην Ελβετία τον πρώην υπεύθυνο συστημάτων πληροφορικής στην τράπεζα HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι, κρίνοντας πως οι πράξεις που του προσάπτονται δεν διώκονται στην Ισπανία.


Ο Φαλτσιάνι, ο οποίος έχει γαλλο-ιταλική υπηκοότητα και συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη, κατηγορείται από την Ελβετία για κλοπή τραπεζικών αρχείων τα οποία επέτρεψαν να εντοπισθούν χιλιάδες φοροφυγάδες. Πρόκειται για το πρόσωπο από το οποίο έφθασε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ.

Η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, είχε ζητήσει από την Ισπανία την έκδοσή του για κλοπή και αποκάλυψη βιομηχανικών ή εμπορικών απορρήτων και του τραπεζικού απορρήτου.

Στην απόφασή του δικαστήριο της Μαδρίτης αναφέρει πως οι πράξεις που επικαλείται η Ελβετία δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία επειδή στη χώρα αυτή δεν υπάρχει «ειδική ποινική προστασία του τραπεζικού απορρήτου ως τέτοιου».

Το δικαστήριο ακολούθησε τη γνώμη της εισαγγελέα, Ντολόρες Ντελγκάντο, η οποία στη διάρκεια μιας ακροαματικής συνεδρίασης στις 15 Απριλίου δήλωσε πως αντιτίθεται στην έκδοση του Φαλτσιάνι, υπογραμμίζοντας πως οι πράξεις που προσάπτονται στον κατηγορούμενο δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία, «καθώς το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί εκεί από το 1977»

Ο Ερβέ Φαλτσιάνι αποφυλακίστηκε προσωρινά το Δεκέμβριο υπό αστυνομική προστασία.

Οι φάκελοι που κατηγορείται ότι έκλεψε επέτρεψαν να ανακαλυφθούν 659 λογαριασμοί μόνο ισπανών πολιτών στην Ελβετία, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργός Προϋπολογισμού Κάρλος Οκάνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα ντοκουμέντα αυτά αποκάλυψαν φορολογική απάτη συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)