to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 13.06.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ισπανία: Δημοψήφισμα στο δρόμο για τη μοναρχία

Οι ακτιβιστές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν "δημοψήφισμα δρόμου" μέσα στις επόμενες πέντε μέρες και μέχρι τις 19 Ιουνίου, που είναι ημέρα ενθρόνισης του νέου βασιλιά Φιλίππου.


«Μας φαίνεται παράλογο που σε μία δημοκρατία κανείς δεν ρωτάει τους πολίτες αν θέλουν μοναρχία ή αβασίλευτη δημοκρατία», δήλωσε ο Κίκε Καστέγιο της οργάνωσης.

Το δημοψήφισμα θα αρχίσει το Σάββατο το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου, ημέρα ενθρόνισης του νέου βασιλιά Φιλίππου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τόσο με παραδοσιακές κάλπες, περίπου 60 τον αριθμό, που θα στηθούν σε δρόμους μεγάλων πόλεων, όσο και διαδικτυακά.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais, 62% απάντησαν ότι θα έπρεπε να γίνει σχετικό δημοψήφισμα κάποια στιγμή, όμως, μόλις το 36% θα ψήφιζε υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σχεδόν το 50% απάντησε ότι θα προτιμούσε μοναρχία με βασιλιά τον Φίλιππο.

Οι διοργανωτές λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει διπλή ψήφος, ενώ έχουν προσκληθεί διεθνείς οργανισμοί για την επιτήρηση της ψηφοφορίας και του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με το Euronews δυο θα είναι οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος, στις οποίες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι». Πρώτον, αν συμφωνούν ότι ο αρχηγός τους κράτους πρέπει να εκλέγεται και δεύτερον, αν θα πρέπει να αρχίσει μια συνταγματική διαδικασία ώστε οι Ισπανοί πολίτες να αποφασίσουν για το πώς πρέπει να διοικείται το κράτος τους.

Στην ψηφοφορία μπορούν να πάρουν μέρος Ισπανοί όπου κι αν κατοικούν. Μάλιστα μία ομάδα Ισπανών στο Παρίσι έχει εγγραφεί για να στήσει κάλπη στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανακοινώθηκε η παραίτησή του βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος άφησε το θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Φίλιππο, τότε περίπου 20.000 Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας το τέλος της μοναρχίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)