to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:23 | 20.07.2019

Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα (ενημέρωση)

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο κέντρο της Αθήνας στις 2.14 το μεσημέρι της Παρασκευής - 5,1 Ρίχτερ, 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας το επίκεντρο (στην περιοχή της Μαγούλας)


(η δημοσίευση ενημερώνεται διαρκώς )

Ο ισχυρός σεισμός - 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - σημειώθηκε στις 2.13 μ.μ. με επίκεντρο 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας στην Πάρνηθα. Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή. Λόγω της διάρκειάς του, έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Στις 3.11 μ.μ. μειώθηκε δεύτερη, ασθενέστερη δόνηση, με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.  

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: 5,1 Ρίχτερ, 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώθηκε ότι ην Παρασκευή στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν και δεύτερη, ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Ευθύμιος Λέκκας: Είμαστε σε καλό δρόμο

Σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις έχουν  σημειωθεί μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατέρρευσε παλιός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά από τον σεισμό

Κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική (αναλυτικά)

Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: Εκτονώνεται το φαινόμενο

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης

Σε ό,τι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενώ η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

«Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος… μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους πολίτες, σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε πριν από λίγο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο υπουργός βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή και συντόνισε σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού.

Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά το σεισμό και τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ενώ η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η Ρένα Δούρου τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα. Άμεσα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) της Περιφέρειας οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες, ενώ σχετικές αναρτήσεις έγιναν και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στους συνδέσμους:

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=32198:odigies-aftoprostasias-gia-to-seismo&catid=574&Itemid=919

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=32199:arithmoi-ektaktis-anagkis&catid=574&Itemid=919

Μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με μέσα το Πυροσβεστικό Σώμα για την άρση επικινδυνοτήτων.

Σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας

Με εντολή της Περιφερειάρχη συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η ίδια συμμετείχε στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Κ.Σ.Ο.Π.Π.) που συνεδρίασε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των υποδομών και τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη διαπίστωση ζημιών που τυχόν προκλήθηκαν από τον σεισμό ή άλλα επαγόμενα του σεισμού φαινόμενα (κατολισθήσεις κ.λπ.). Δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στις υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας (οδικό δίκτυο, σήμανση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.), και όπου εντοπίστηκαν μικρής έντασης καταπτώσεις πρανών, αυτές άμεσα αντιμετωπίστηκαν (π.χ. περιφερειακή οδός Αιγάλεω).

Οι Δήμοι καταγράφουν τα αιτήματα των πολιτών για αυτοψίες

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΓΔΑΕΦΚ) οι Δήμοι θα καταγράφουν τα αιτήματα των πολιτών για διενέργεια αυτοψίας σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά. Στη συνέχεια θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα και θα την αποστέλλουν καθημερινά σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις της ΓΔΑΕΦΚ για την άμεση διενέργεια αυτοψίας.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται όλο το σύστημα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού στην Αθήνα, βεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά την επικοινωνία που είχε από νωρίς με τους εκπροσώπους τους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός συνομίλησε με τους περιφερειάρχες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας Ρένα Δούρου και Κώστα Μπακογιάννη καθώς και με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη, ενημερώθηκε για τις μικροζημιές που σημειώθηκαν, για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και για την επιφυλακή στην οποία θα παραμείνουν έως να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.

Ασφαλείς οι αρχαιολογικοί χώροι - Σοβαρότερα προβλήματα στην Μονή Δαφνίου

Δεν εντοπίστηκαν ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη την οποία παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου όπου και σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλουλ (αναλυτικά).

Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αττική. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Για προληπτικούς λόγους μία έγκυος και ένα παιδί στο νοσοκομείο

Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο βρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε.Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά. και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καμετερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς.

Σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αττικής

Διευκρινίζεται ότι η αυξημένη ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι μεταβάλλεται το εφημεριακό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εφημερεύουν τα νοσοκομεία, «Θριάσιο», «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός».

Ενημέρωση τουριστών

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση  ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας ήλθαν σε επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού ώστε να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Ταυτόχρονα τους απέστειλαν ενημερωτικό σημείωμα για να το προωθήσουν στα μέλη τους προκειμένου οι τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα να πληροφορηθούν επίσημα για το συμβάν και να λάβουν οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενο σεισμού.

Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

και οι Υπηρεσίες του

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η πολιτική ηγεσία του, το σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων:

· Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι.

· Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) έχει συγκροτήσει κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 μηχανικούς για να προβούν σε αυτοψίες.

· Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Κτ.Υπ. Α.Ε.) έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις δικαστικές υποδομές.

Περιπολία από ελικόπτερο

Μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης

Προβλήματα υπήρξαν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά όχι στο δίκτυο υψηλής τάσης

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

ΑΠΘ: Επιφανειακή η δόνηση, σημειώνονται μετασεισμοί

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο (ΑΝΤ1), ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς, ανέφερε (3.00 μ.μ.) ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί στην περιοχή του δήμου του.

Αναφέρονται, πάντως, μικροζημιές με πτώση σοβάδων και σπάσιμο τζαμιών σε κάποιες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Δηλώσεις Πέτσα

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Μέτρα και έλεγχοι από τον Δήμο Αθηναίων

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Το υπ. Εθνικής Άμυνας

Σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό βρίσκεται ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη σεισμική δόνηση στην Αττική. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε αρμοδίως για την εκδήλωση του φαινομένου μόλις έφθασε στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Εχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τυχόν συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης του σεισμού.

Σεισμολόγοι: Δεν έχει εξακριβωθεί αν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του '99

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξετάζουμε τα στοιχεία για να εντοπίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας ούτε εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία ενώ επικρότησε την απόφαση, ως προληπτικό μέτρο, να εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)