to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 24.11.2015

Κοινωνία

Iσχυρή έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.


Νεότερη ενημέρωση:

Βίντεο από τα πρώτα πλάνα από την έκρηξη στον ΣΕΒ.

 

------------------------------------------------------

Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων, σχετικά με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΕΒ, ενώ αναμένεται η ανάληψη ευθύνης που θα ρίξει φως σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που τοποθέτησε τη βόμβα. 

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό απο κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.

Τα γραφεία του ΣΕΒ παραμένουν κλειστά μέχρι αυτήν την ώρα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο.

Σχόλιο του ΣΕΒ στο Twitter

Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε πριν από λίγο στον λογαριασμό του ΣΕΒ στο twitter, για την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου 

«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε».

Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

  • "Η Κυβέρνηση καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα", δήλωσε σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη. 
  • «Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους».

Αυτό τονίζεται σε σχετική δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία προσθέτει: 

«Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας».

  • Τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ καταδίκασε και η Νέα Δημοκρατία, καλώντας την κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών».
  • «Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν "νερό στο μύλο" όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» σημειώνει το ΚΚΕ.
  • «Καταδικάζουμε την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ και υπογραμμίζουμε ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες στο μόνο που, εκ των πραγμάτων, αποβλέπουν είναι να υποβοηθήσουν τις κυρίαρχες μνημονιακές δυνάμεις για να ενισχύσουν το κλίμα γενικής καταστολής, φόβου και αυταρχισμού» αναφέρει η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της.

------------------------------------------------------

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η κυπριακή πρεσβεία, που υπέστη ζημιές μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν ειδοποιηθεί να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

Στο σημείο βρίσκεται μόνο ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το κτήριο της κυπριακής διπλωματικής έδρας έχει υποστεί αρκετές ζημίες.

------------------------------------------------------

Ανακοίνωση για την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην κεντρική είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ, εξέδωσε η ΕΛΑΣ, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Άγνωστος δράστης-ες, τοποθέτησαν εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Σ.Ε.Β. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), μαύρο σακίδιο πλάτης που περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Μ), αποτελούμενος από άγνωστα μέχρι στιγμής συστατικά, ο οποίος εξερράγη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στο κτήριο του Σ.Ε.Β., στο έναντι πρατήριο υγρών καυσίμων, σε παρακείμενα σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, καθώς και θραύσεις υαλοπινάκων, σε κτήριο της Πρεσβείας της Κύπρου και Ξενοδοχείου.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ατόμων. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, την 02:50 ώρα της ιδίας, άγνωστος άνδρας, κάλεσε στα τηλεφωνικά κέντρα εφημερίδων δηλώνοντας ότι θα εκραγεί βόμβα, στο Σ.Ε.Β., στην οδό Ξενοφώντος, δίνοντας χρονικό περιθώριο σαράντα (40) λεπτών. Προανάκριση ενεργείται από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β».

------------------------------------------------------

Υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτήριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία, προκλήθηκαν ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτήρια και κυρίως σε παρακείμενο ξενοδοχείο, σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικα τηλεφωνήματα.

------------------------------------------------------

Η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από την Αστυνομία, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο άγνωστος που τηλεφώνησε ενημέρωσε για την επικείμενη έκρηξη δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών: «Σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε, δεν είναι φάρσα» είπε πιθανόν με αλλοιωμένη φωνή έδινε 40 λεπτά χρονικό περιθώριο έως την έκρηξη της βόμβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έξω από την είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ εντοπίστηκε ύποπτος σάκος.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έδωσαν στην κυκλοφορία τη λεωφόρο Αμαλίας, ωστόσο αποκλεισμένες παραμένουν οι οδοί Ξενοφώντος και Φιλελλήνων, λίγο πάνω από την πλατεία Συντάγματος.

 
 

Ο σάκος  ενεργοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά την πάροδο του 40λεπτου. 

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενώ στο σημείο βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία συγκεντρώνει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στην περιοχή, ώστε να εξεταστεί εάν έχει καταγράφει η πορεία και η διαφυγή αυτών που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

tags: ΣΕΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)