to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 10.10.2015

Διεθνή

Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα (βίντεο και φωτογραφίες)

Στους 95 ανέρχονται οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε την Άγκυρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που γνωστοποίησε το βράδυ του Σαββάτου το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας. Στους 248 οι τραυματίες, 48 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγο νωρίτερα, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε λόγο για 97 νεκρούς.


Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κάλεσμα για την πορεία είχαν απευθύνει συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αριστεράς καθώς και το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα στη χώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Σχολιάζοντας τις εκρήξεις ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέφερε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». 

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

 

Ενημέρωση

Σάββατο 10/10

22:47 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία.

22:42 Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν απόψε στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φονική επίθεση στην Άγκυρα, κατά την οποία έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, 86 άτομα.

22:29 Περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων (σύμφωνα με απολογισμό του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών- HDP), μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

21:04 Ο Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Τουρκμενιστάν

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, γνωστοποίησαν σήμερα πηγές από το προεδρικό γραφείο.

 

20:58 HDP: 97 οι νεκροί της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα

19:58 Εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα του Σαββάτου, επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ.

19:55 "Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας" είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

19:07 ΗΠΑ: Καταδίκη για τη «φριχτή» επίθεση στην Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα με τον πλέον σθεναρό τρόπο την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, όπου τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

19:03 Ποτάμι: Καταδικάζουμε τη βία ενάντια σε όσους συνέρχονται ειρηνικά

18:51 ΔΗΜΑΡ: Η διπλή επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό 

18:50 Τριήμερο πένθος στην Τουρκία για τη διπλή επίθεση

18:48 Η Μέρκελ για την επίθεση στην Άγκυρα: Επίθεση κατά των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης 

17:15 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, Γεριντούν Σινίρλιογλου, προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη καταδίκη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα, μεταφέροντας, παράλληλα, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό.

16:42 Το tweet του Αλεξη Τσίπρα για την τραγωδία στην Άγκυρα

16:24 Καταδικάζει το ΚΚΕ την επίθεση στην Άγκυρα

16:10 Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

16:09 Στους 86 ανέρχονται σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας.

15:36 Απόψε στις 6:00 μ.μ. συγκέντρωση συμπαράστασης σε Τούρκους και Κούρδους στην Αθήνα (Σύνταγμα)

15:33 Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΔ εκφράζοντας την ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης στην Άγκυρα

15:15 Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

15:10 Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην Άγκυρα. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση.

15:00 Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

14:33 Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του Συριζα για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην Άγκυρα, από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ της ειρήνης.

14:23 Για «Επίθεση μίσους που στοχεύει την ειρήνη του έθνους» οι επιθέσεις στην Άγκυρα έκανε λόγο ο Ερντογάν

13:52 Τα συλλυπητήριά του για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Άγκυρα εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν 

13:35 Οργισμένος μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, εμφανίσθηκε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που τόνισε: «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

 

13:17 Καταδικάζει τις επιθέσεις στην Άγκυρα η Αθήνα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του Υπουργείο Εξωτερικών.

13:12

Προειδοποιητικά πυρά στον αέρα έριξε η τουρκική αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει μια ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν α φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε η διπλή έκρηξη. Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today οι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τον κέντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, μέρος ιδιαίτερα πολυσύχναστο και στόχος ήταν η πορεία ειρήνης που πραγματοποιούνταν από το κόμμα HDP για τη διαμαρτυρία κατά των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων μαχητών στην νοτιανατολική Τουρκία. Στην πορεία συμετείχαν εργατικά συνδικάτα και ενώσεις. Σύμφωνα με την Hyrriet φαίνεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βοβμιστή αυτοκτονίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας αφοότου ενημερώθηκε για το συμβάν συγκάλεσε έκακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης:

Βίντεο από το σημείο της έκρηξης:

Embedded image permalink

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)