to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 07.01.2014

πηγή: tvxs

Διεθνή

Ιράκ: Κλυδωνίζεται η ισχύς της κυβέρνησης Μαλίκι μετά τις επιθέσεις

Μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών που συνδέονται με την Αλ-Καίντα, στο δυτικό Ιράκ η ισχύς του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι κλυδωνίζεται και οι τοπικές φυλές σουνιτών είναι διχασμένες πολεμώντας είτε στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» είτε των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.


Το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIS ή ISIL), οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, έχει πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Φαλούτζα και του Ραμάντι, οι οποίες αποτελούν πόλεις-φρούρια  των Σουνιτών στην επαρχία Ανμπάρ.

Οι ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν σε αστυνομικά τμήματα, κατέσχεσαν όπλα, απελευθέρωσαν κρατουμένους και έβαλαν φωτιά σε κτίρια. Η οργάνωση ISIL, θεωρείται ότι υποστηρίζεται από σουνίτες μαχητές των τοπικών φυλών ενώ έχει ενισχυθεί και από τις διασυνοριακές σχέσεις της τους αντίστοιχους στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με κατηγορίες ότι απέτυχαν να φέρουν την ασφάλεια από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα πριν από δύο χρόνια, με το 2013 να αποτελεί τη χρονιά με τους περισσότερους θανάτους στο Ιράκ από το 2008.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι σουνίτες καταγγέλλουν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαλίκι για πολιτική διακρίσεων.

Ενώ μερικές ομάδες των τοπικών φυλών υποστηρίζουν την ISIL, άλλες στηρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να διεξάγεται μια πολύπλοκη μάχη τριών κατευθύνσεων. Πρόκειται για μια κατάσταση που θυμίζει τις ημέρες των λεγόμενων συμβουλίων της Αφύπνισης, όταν σουνίτες φύλαρχοι έστεψαν τα όπλα τους εναντίον της Αλ Κάιντα, υποστηρίζοντας τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο  πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκ μιλώντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προσπάθησε να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο κατά της Αλ Κάιντα:

«Οι κάτοικοι της επαρχίας Ανμπάρ βρίσκονται τώρα πλάι-πλάι με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή είναι η πραγματική στάση των Ιρακινών. Αυτοί (οι κάτοικοι της επαρχίας Ανμπάρ) για ακόμη μία φορά κρατούν όπλα κυνηγώντας τα μέλη της Αλ Κάιντα […] (Δεν θα υπάρξει) καμία υποχώρηση, μέχρι να εξαλείψουμε αυτή την συμμορία και απαλλάξουμε τους ανθρώπους της Ανμπάρ από τις σατανικές τους πράξεις (των μελών της Αλ Κάιντα)», ανέφερε ο Μαλίκι.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ιράκ, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν εκ νέου στρατεύματα στη χώρα. «Θα σταθούμε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης και άλλων που θα αντισταθούν στις προσπάθειες τους (της οργάνωσης ISIL) για αποσταθεροποίηση. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν», σημείωσε.

Το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) αποτελείται από διάφορες ομάδες και φυλές σουνιτών οι οποίες ενδυναμώθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο ΙΡΑΚ το 2003. Η ISIL, έναν χρόνο αργότερα, έγινε γνωστή ως Αλ Κάιντα στο Ιράκ, μετά τη δέσμευση υποταγής της στην οργάνωση. Αποσκοπούσε στην ίδρυση ενός κράτους βασισμένου στη Σαρία στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ.

Η ISIL επεκτάθηκε λίγο αργότερα και στη Συρία, όπου είναι μία από τις ισχυρότερες ομάδες ανταρτών που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με άλλες ομάδες που δυσανασχετούν με τη σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από την ISIL.

Σύμφωνα με τον Σαλάχ Χασίμι, νομικό σύμβουλο της Ιρακινής Λίγκας, μία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Μ. Βρετανία, «ο πρωθυπουργός αλ Μαλίκι χρησιμοποίησε το πιο παλιό τρικ: Πήγε στην Αμερική και είπε “παρακαλώ βοηθήστε με όπλα και ο,τιδήποτε χρειάζομαι για να καταπολεμήσω την τρομοκρατία”».

«Και όταν οι Αμερικάνοι απάντησαν, πήγε πίσω και έστειλε μερικά αεροπλάνα στην έρημο της Αλ-Ανμπάρ, εκτοξεύοντας μερικά βλήματα εναντίον κάποιων στόχων», συμπληρώνει ο Χασίμι. «Είπε ότι ήταν η Αλ Κάιντα… Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη… Ως χώρα, θα πρέπει να έχουν ισχυρές και αποτελεσματικές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να καταπολεμήσουμε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές... Αλλά υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο νομικός σύμβουλος της Ιρακινής Λίγκας.

Πηγή: Al Jazeera

Απόδοση: Κατρίν Αλαμάνου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)