to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 07.07.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: Ούτε οι παππούδες δεν μπορούν να επισκεφτούν τα εγγόνια τους, αν κατάγονται από... λάθος χώρα

Οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι, οι θείες, τα ξαδέρφια και οι ανιψιοί από το Ιράν, την Λιβύη, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία και την Υεμένη, απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερμηνεία της αμερικανικής κυβέρνησης.


Ένας Αμερικανός δικαστής απέρριψε την προσφυγή της Χαβάης για την εξαίρεση των παππούδων από την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες.

Ωστόσο, αποφάσισε ότι η αναφερόμενη πολιτεία μπορεί να ζητήσει απευθείας από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει ποιες απαγορεύσεις του αναφερόμενου προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να εφαρμόζονται.

Από τον περιφερειακό δικαστή Ντέρικ Γουότσον στην Χονολουλού ζητήθηκε να αποφανθεί σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις του προεδρικού διατάγματος για χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Το ανώτατο δικαστήριο, αποφάσισε για την περιορισμένη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους έχουν στενή οικογενειακή συγγένεια (bona fide relationship) με Αμερικανούς πολίτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι αναγκαία προκειμένου ν' αποφευχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο οι επικριτές της εφαρμογής του τόσο αμερικανικές πολιτείες όσο κι οργανώσεις υποστήριξης των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αποτελεί διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων.

Ο Γουότσον στην απόφαση τόνισε ότι: "αρνείται να σφετεριστεί το δικαίωμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, να ερμηνεύσει την δική του απόφαση.”

Ένας εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στην Χαβάη, δήλωσε ότι θα καταθέσουν σχετική αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο, ενώ εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν άμεσα για να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα, ότι μία σχέση “bona fide relationship” αναφέρεται μόνα στα μέλη της οικογένειας που έχουν στενή οικογενειακή σχέση, όπως οι γονείς, οι σύζυγοι, οι αρραβωνιασμένοι, τα αδέρφια, αλλά και τα παιδιά.

Οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι, οι θείες, τα ξαδέρφια και οι ανιψιοί από το Ιράν, την Λιβύη, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία και την Υεμένη, απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερμηνεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά η πολιτεία της Χαβάης, ζήτησε από τον δικαστή Γουότσον να ερμηνεύσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τονίζοντας ότι ερμηνεία της κυβέρνησης ως προς την απόφαση και την εφαρμογή της “είναι πολύ στενή”, αναφορικά με τον προσδιορισμό του βαθμού της οικογενειακής συγγένειας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι η ερμηνεία της κυβέρνησης ακολουθεί την γλώσσα του μεταναστευτικού νόμου, ενώ το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Χαβάη τόνισε ότι άλλες προβλέψεις του μεταναστευτικού νόμου, περιλαμβάνουν τους παππούδες υπό το πλαίσιο της στενής οικογενειακής συγγένειας.

Η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε την αρχική της θέση για τους αρραβωνιασμένους πριν την έναρξη εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι μπορεί να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)