to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 17.11.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Δύσκολη προδιαγράφεται η πορεία του στη Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης συντασσόμενοι στην πλειοψηφία τους με την κεντρική γραμμή του κόμματος και δρομολογώντας μία σημαντική πολιτική εξέλιξη για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το CNN.


Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 227 θετικές ψήφους έναντι 205 αρνητικών. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το σύνολο των Δημοκρατικών που είναι μέλη στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά και 13 Ρεπουμπλικάνους. Παρά τη διαρροή ψήφων, το αποτέλεσμα προκάλεσε ενθουσιασμό στους Ρεπουμπλικάνους. Ενθουσιασμός επικράτησε και στους Δημοκρατικούς που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά της αίθουσας, οι οποίοι άρχισαν δεικτικά να αποχαιρετούν τους ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους, καθώς οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική ατζέντα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Παρά το γεγονός ότι η ψήφιση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν προσέλαβε δραματικό χαρακτήρα, η κατάσταση στη Γερουσία θα είναι πιο δύσκολη, εξαιτίας του αριθμητικού συσχετισμού των εδρών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Στην αριθμητική σύνθεση των εδρών 52 ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και 48 από τους Δημοκρατικούς. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν είναι αντίθετος στην παρούσα μορφή του νομοσχεδίου που προωθείται στη Γερουσία, ενώ ανησυχίες έχουν εκφράσει κι άλλοι γερουσιαστές.

Οι επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία προγραμματίζουν το τελικό συνδυαστικό νομοσχέδιο να σταλεί για υπογραφή στον πρόεδρο Τραμπ πριν από το τέλος του 2017.

Ο Τραμπ μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από την ψηφοφορία προκειμένου να παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες από τον Λευκό Οίκο για σημαντική διαρροή ψήφων. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των Ρεπουμπλικάνων που έγιναν στο CNN, υπήρχε αισιοδοξία για την ψήφιση του νομοσχεδίου κι αναφορικά με τις βασικές προβλέψεις του για τη μείωση του φόρου των εταιρικών κοινοπραξιών, την κατάργηση υφιστάμενων φοροαπαλλαγών, αλλά και την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια παρουσίαση του νομοσχεδίου.

“Νομίζω ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με το νομοσχέδιο για την υγεία μάς προετοίμασε γι’ αυτό. Νομίζω επίσης, πως όλα τα μέλη αναγνωρίζουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας κι ότι χρειαζόμαστε έναν απλοποιημένο φορολογικό κώδικα. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν υπήρξε αγωνία για την ψηφοφορία”, δήλωσε ο Ντένις Ρος που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Φλόριντα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας πολλαπλών σταδίων, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μόνο η αρχή. Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα εκτιμούν ότι οι γερουσιαστές έχουν ουσιαστική δουλειά να κάνουν για τη μορφοποίηση της νομοθετικής τους πρότασης, ενώ μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία και το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στα δύο νομοθετικά σώματα για την κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ευδιάθετος χθες, ενώ σύμφωνα με πηγές, παρότρυνε τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο παρουσιάζοντάς το “ως τη μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης των φόρων” στην αμερικανική ιστορία. Ο ίδιος έκανε θετικά σχόλια για τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ways and Means Committee) Κέβιν Μπρέιντι. “Πραγματικά του αρέσει ο Κέβιν Μπρέιντι. Αυτό είναι σίγουρο”, ανέφερε μία πηγή.

Το μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Στιβ Γουόμακ από το Αρκάνσας, δήλωσε ότι ο Τραμπ γνωρίζει πως η Γερουσία είναι ένα εμπόδιο στο νομοσχέδιο για την φορολογία, ενώ εξαιτίας της καλής του διάθεσης δήλωσε απευθυνόμενος προς τους Ρεπουμπλικάνους “ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά,” σύμφωνα με τον Γουόμακ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει διαμορφωθεί η εντύπωση στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Γερουσία θ’ αποτύχει στην ψήφιση του φορονομοσχεδίου, αλλά ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Βασική προτεραιότητα των Ρεπουμπλικάνων είναι η εξασφάλιση μιας ουσιαστικής νομοθετικής εξέλιξης μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η επίτευξη του στόχου αυτού καταργεί τις ουσιαστικές διαχωριστικές γραμμές που είχαν διαπιστωθεί κι επηρέασαν αρνητικά τις προηγούμενες προσπάθειες ψήφισης νομοσχεδίων, με έμφαση στην κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). Ακόμη και μετά την ανακοίνωση ότι στο νομοσχέδιο αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας που θα κατατεθεί στη Γερουσία θα συμπεριληφθεί και η κατάργηση της βασικής πρόβλεψης υποχρεωτικής ασφάλισης του Obamacare, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων άφησαν την τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό, στην ηγεσία τους. Έτσι, αποφάσισαν να περιμένουν προκειμένου να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Γερουσία. Η ένταξη κατάργησης της παραπάνω πρόβλεψης δρομολογείται μετά τις εκτιμήσεις ότι η κατάργησή της εξυπηρετεί τη μείωση του ελλείμματος που θα προκύψει από τις μειώσεις φόρων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, σε βάθος δεκαετίας.

“Τίποτα δεν θα μας αποπροσανατολίσει ούτε θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου”, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γουόλκερ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ηγείται της επιτροπής επεξεργασίας (Republican Study Committee).

Η πορεία του φορολογικού νομοσχεδίου δεν ήταν χωρίς αντιθέσεις ή και καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας και της σύνταξης του.

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου, προκειμένου ν’ αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να υπάρξει ανασυγκρότηση των Ρεπουμπλικάνων για την υποστήριξη των υποψηφίων που θα κατέβουν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Η πορεία του φορονομοσχεδίου στη Γερουσία θα σηματοδοτήσει την πορεία των γενικότερων εξελίξεων, με αρκετούς ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της μείωσης των φορολογικών εσόδων στην αύξηση του ελλείμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ η πολιτική ένταση ενισχύεται από τις αντιπαραθέσεις του προέδρου Τραμπ με γερουσιαστές σε προσωπικό επίπεδο, όπως ο Τζον Μακέιν.

 

Πηγή: CNN

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)