to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 10.04.2014

πηγή: transs.gr

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο αγώνας 92χρονης τρανς για να της χορηγηθεί η σύνταξη χηρείας οδηγεί στην αλλαγή πολιτικής

Η Robina Asti, βετεράνος πιλότος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ζει από το 1976 ως τρανς γυναίκα. Το ασφαλιστικό σύστημα τής αρνήθηκε το δικαίωμα στη σύνταξη του ανθρώπου με τον οποίο ήταν παντρεμένη για δύο χρόνια, επειδή όταν γεννήθηκε ήταν άντρας.


Τελικά, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια κατάφερε στις 14 Φεβρουαρίου να της χορηγηθεί η σύνταξη του συζύγου.

Σύμφωνα με την οργάνωση νομικών Lambda Legal, η οποία ανέλαβε την υπόθεση της κ Asti, το ασφαλιστικό ταμείο εφάρμοζε ιδιαίτερα χρονοβόρα και ενδελεχή διαδικασία για τη χορήγηση σύνταξης χηρείας και άλλων παροχών στους τρανς συζύγους και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο επαναπροσδιορισμός φύλου στεκόταν εμπόδιο στην συνταξιοδότηση λόγω χηρείας. 

Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης περνούσε μέχρι πρόσφατα από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε αίτημα και απαιτούσε νομική γνωμάτευση για όλες τις περιπτώσεις όπου ο/η σύζυγος ήταν τρανς άνθρωπος. Η πολιτική, που εφαρμόζεται πλέον, είναι πιο γρήγορη και πιο απλουστευμένη. 

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η οποία αφορά όλους τους έγγαμους διεμφυλικούς ανθρώπους, αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τους ηλικιωμένους τρανς ανθρώπους οι οποίοι βασίζονται στην ασφάλεια που τους παρέχει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», δήλωσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος και μέλος της ομάδας Στρατηγικού Προγραμματισμού για Ηλικιωμένους της οργάνωσης Lambda Legal, Karen Loewy. 

Η νέα πολιτική που εφαρμόζουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα κανενός γάμου, ανεξάρτητα αν ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι τρανς. 

«Ελπίζουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν θα εκτεθεί ξανά στους ίδιους εξευτελισμούς, τους οποίους αντιμετώπισε η κ Asti», είπε ο Dru Levasseur, διευθυντής της οργάνωσης δικαιωμάτων των διεμφυλικών ανθρώπων Transgender Rights.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)