to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 16.09.2016

πηγή: pass-world

Διεθνή

ΗΠΑ: Χιλιάδες κρατούμενοι σε κινητοποιήσεις σε ένα κάλεσμα κατά της δουλείας

Χιλιάδες κρατούμενοι σε φυλακές των ΗΠΑ βρίσκονται για έκτη μέρα σε κινητοποιήσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο για τις συνθήκες και τους όρους κράτησης που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν εποχές δουλείας.


Υπολογίζεται ότι στις κινητοποιήσεις είτε υπό την μορφή απεργίας πείνας, είτε με αποχή από την εργασία εντός φυλακής, βρίσκονται 24 χιλιάδες κρατούμενοι σε 25 πολιτείες της χώρας. Η απεργία ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της 45ης επετείου της μεγάλης εξέγερσης στη φυλακή Attica το 1971. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται τόσο για τις συνθήκες υγιεινής όσο και για την πολύ χαμηλή αμοιβή που δίνεται σε όσους δουλεύουν εντός των φυλακών.

«Πρόκειται για ένα αίτημα τερματισμού της δουλείας στην Αμερική» αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού των Κρατουμένων και συνεχίζει: «Το αίτημα όμως αυτό πάει κατευθείαν στους ίδιους τους σκλάβους. Δεν ζητάμε τίποτα από τους φύλακές μας. Καλούμε τους εαυτούς μας σε δράση. Σε κάθε φυλακή αυτής της χώρας μάς καλούμε να σταματήσουμε να είμαστε σκλάβοι […]».

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας δεν καλύπτουν το γεγονός, παρά το ότι, σύμφωνα με τους αλληλέγγυους πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κρατουμένων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα ΜΜΕ που αναφέρονται στο γεγονός, οι περισσότεροι κρατούμενοι δουλεύουν για λιγότερο από ένα δολάριο την ώρα ενώ σε αρκετές πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αλαμπάμα δεν πληρώνονται καθόλου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, το νερό σε αρκετές φυλακές περιέχει αρσένιο και το φαγητό είναι χαλασμένο ενώ πολλές είναι οι αναφορές για βασανισμούς και χρήση του μέτρου της απομόνωσης ως  αντίποινα.

Τα Μέσα που καλύπτουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις αναφέρουν ότι λόγω της δυσκολίας επικοινωνίας με τις φυλακές είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν στην απεργία ενώ σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα που δίνουν οι αξιωματούχοι των καταστημάτων είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που μεταφέρουν οι κρατούμενοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)