to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 16.07.2014

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Διεθνή

ΗΠΑ: Ελεύθερος αφέθηκε ο διασημότερος μετανάστης «χωρίς χαρτιά»‏

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στην πολιτεία του Τέξας κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό αφέθηκε ελεύθερος ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post και γνωστός ως ο πιο διάσημος μετανάστης χωρία χαρτιά, Χοσέ Αντόνιο Βάργκας.


Από τη Μαρία Λίλα
για το insideouborders.com


Η οργάνωση «Define American» (Δώσε ορισμό για τον Αμερικανό), που είχε ιδρύσει ο Βάργκας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μεταναστών στις ΗΠΑ είχε συνάντηση με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην πόλη Μακάλεν του Τέξας με σκοπό «να δώσουν ανθρώπινο πρόσωπο στις ιστορίες των παιδιών και των οικογενειών που φεύγουν από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της κεντρικής Αμερικής για να φθάσουν στις ΗΠΑ» ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης λίγο μετά τη χθεσινή σύλληψη του Βάργκας στο αεροδρόμιο του Μακάλεν.

«Ήταν προφανές, όσο βρισκόμασταν εκεί, σε αυτή την πόλη της μεθορίου, ότι ο ιδρυτής της οργάνωσής μας, ο Χοσέ Αντόνιο Βάργκας, δεν θα μπορούσε να φύγει από το Μακάλεν. Αυτή είναι η κατάσταση που ζουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς χαρτιά, στριμωγμένοι στα σύνορα» τόνιζε η ίδια ανακοίνωση.

«Η Αμερική μας είναι καλύτερη από αυτό: πιο ανθρώπινη, με περισσότερη συμπόνια και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Αμερική, για μια χώρα που την αγαπούμε αλλά που ακόμη δεν μας έχει αναγνωρίσει ως πολίτες της» ανέφερε από την πλευρά του ο ίδιος ο Βάργκας, σύμφωνα πάντα με την οργάνωσή του.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Χοσέ Αντόνιο Βάργκας που γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και έφυγε για την Αμερική σε ηλικία 12 ετών έγραψε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ότι αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές του Τέξας.

«Αφεθήκαμε ελεύθεροι από τη συνοριοφυλακή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους με στηρίζουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά του νότιου Τέξας και σε όλη τη χώρα. Η καθημερινότητα μας γεμίζει με φόβο για απλές πράξεις, όπως το να πάρεις ένα αεροπλάνο για γυρίσεις σπίτι στην οικογένειά σου. Με το Κογκρέσο να καθυστερεί τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, και τον Πρόεδρο Ομπάμα να ζυγίζει τις κυβερνητικές επιλογές του το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: πώς ορίζουμε τον Αμερικανό;»

Ο Βάργκας είχε αποκαλύψει με άρθρο του στους New York Times ότι ήταν μετανάστης χωρίς χαρτιά το 2011 και η χθεσινή φωτογραφία που τον έδειχνε με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο συνοριοφύλακες ξεσήκωσε την οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)