to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 26.03.2014

πηγή: enet.gr

Διεθνή

ΗΠΑ-ΕΕ: Συμμαχία για την Ουκρανία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ ότι ο κόσμος είναι «πιο σίγουρος και πιο δίκαιος όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες».


«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες» όσον αφορά την ουκρανική κρίση και «η Ρωσία είναι μόνη της», πρόσθεσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μόσχα «έκανε έναν λάθος υπολογισμό» πιστεύοντας ότι μπορεί να στριμώξει «στη γωνία» τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση περίπου μίας ώρας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση αποδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές από όπου προμηθεύεται ενέργειά», καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο για την Ευρώπη να εξετάσει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους καθώς και το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να της παράσχουν επιπλέον ενέργεια», σημείωσε.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του συζητά με την Ευρώπη για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, στην περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει περαιτέρω στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι συντονιζόμαστε γύρω από το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον, βαθύτερων κυρώσεων, αν η Ρωσία προχωρήσει (…) σε περαιτέρω επεμβάσεις στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Πιστεύω ότι η ενέργεια είναι προφανώς ένα κεντρικό σημείο των προσπαθειών μας και πρέπει να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη μείωση των δαπανών για την άμυνα κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται να έχει τακτική παρουσία στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είναι ευάλωτες απέναντι στη Ρωσία.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εξετάσει σχέδια «ώστε να βεβαιωθούμε (. . .) ότι κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια τακτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε κάποιες από αυτές τις χώρες που ενδέχεται να αισθάνονται ευάλωτες», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Εξάλλου όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ομπάμα σημείωσε ότι σκοπεύει να διασφαλίσει ότι αυτή δεν θα μειώσει τα υπάρχοντα ενεργειακά και καταναλωτικά πρότυπα, όπως φοβούνται πολλοί επικριτές της συμφωνίας.

«Πολεμώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας και ως πρόεδρος για να ενισχύσω την προστασία των καταναλωτών. Δεν σκοπεύω να υπογράψω ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μειώσει την προστασία αυτή. Πολεμώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας και πολεμώ και αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και άρα δεν θα με ενδιέφερε να υπογράψω μια συμφωνία εμπορίου που θα εξασθενίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα», είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)