to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 07.08.2015

πηγή: skai.gr

Διεθνή

ΗΠΑ: Δημοκρατικός γερουσιαστής απορρίπτει την συμφωνία για το Ιράν

Ισχυρό πλήγμα για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για να πείσει το Κονγκρέσο να υποστηρίξει τη συμφωνία. Θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων γερουσιαστών και αντιπροσώπων για τον οριστικό τορπιλισμό της συμφωνίας.


Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σάμερ, η ισχυρότερη φωνή της εβραϊκής κοινότητας στο αμερικανικό Κονγκρέσο και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινός, πήρε σήμερα θέση κατά της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γερουσιαστής σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε ότι μελέτησε προσεκτικά τη συμφωνία και έπειτα από πολλή σκέψη και ενδοσκόπηση, αποφάσισε ότι οφείλει να αντιταχθεί στη συμφωνία και ότι θα ψηφίσει υπέρ μίας πρότασης απόρριψής της.

Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για να πείσει το Κονγκρέσο να υποστήριξει τη συμφωνία η οποία υπεγράφη στα μέσα Ιουνίου από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν και προβλέπει τον περιορισμό του μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Το Κονγκρέσο αναμένεται να απορρίψει τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα θα προβάλει το βέτο του στην απόφαση. Θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων γερουσιαστών και αντιπροσώπων για τον οριστικό τορπιλισμό της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Τσακ Σάμερ αναφέρει ότι πιστεύει πως το Ιράν δεν θα αλλάξει και ότι κατά τη γνώμη του "είναι καλύτερα να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις, να εφαρμοσθούν παράλληλες κυρώσεις κατά άλλων χωρών και να επαναληφθούν και πάλι οι διπλωματικές προσπάθειες, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό".

Ο Έλιοτ Ένγκελ, ένας ακόμη δημοκρατικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε επίσης ότι θα απορρίψει τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι είναι πεπεισμένος ότι το Ιράν δεν θα συμμορφωθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)