to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 23.02.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ηλίας Παντελεάκος: Ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία είναι ριζωμένος στο σήμερα

Ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην «Αυγή» για τους βασικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς άξονες της οργάνωσης


Το πρωταρχικό καθήκον της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων που θα ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά, επισημαίνει ο νεοεκλεγείς γραμματέας της οργάνωσης, Ηλίας Παντελέακος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Ηλ. Παντελεάκος μιλά για τους βασικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς άξονες της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα με την ιδρυτική της συνδιάσκεψη.

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

* Πώς αποτιμάς την πορεία της συγκρότησης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι τα στοιχεία που ενώνουν τις διαφορετικές οργανώσεις που συνθέτουν τη νέα οργάνωση;

Η πορεία συγκρότησης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία δύσκολη, επίπονη αλλά συνάμα και πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ακριβώς λόγω των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα και τα οποία επιδέχονται διαφορετικές αναγνώσεις και τοποθετήσεις. Έγινε μία πολύ πλούσια συζήτηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα που αποτυπώθηκε με πλουραλιστικό τρόπο μέσω κειμένων συμβολής και έντυπων παρεμβάσεων. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία πολυτασική οργάνωση που συνενώνει διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα τα οποία συσπειρώνονται πάνω στα πολιτικά επίδικα της συγκυρίας, αγωνιζόμενα για την πολιτική ανατροπή και για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Η οργάνωση συγκροτείται στη βάση της πάλης για τα ζητήματα της νεολαίας όπως η τρομακτική ανεργία και εργασιακή επισφάλεια, στον αντίποδα του κατακερματισμού και των εκμεταλλευτικών σχέσεων, της στήριξης και προώθησης εγχειρημάτων συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Παλεύουμε ενάντια στον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν, για ένα πολιτιστικό ρεύμα στη νεολαία που δεν θα έχει στον πυρήνα του το κέρδος, για την ανάδειξη των φεμινιστικών ζητημάτων, ενάντια στον αυταρχισμό και τον ρατσισμό. Υποστηρίζουμε ένα παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο με οικολογικό προσανατολισμό κι αγωνιζόμαστε για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για ένα μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

* Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά;

Η νέα γενιά και τα δικαιώματά της σήμερα στοχοποιούνται και οι ελευθερίες της καταστρατηγούνται. Το τεράστιο ποσοστό ανεργίας και το πλαίσιο των ελαστικών και επισφαλών σχέσεων εργασίας έχουν γίνει κανόνας δημιουργώντας μία πολύ ασφυκτική καθημερινότητα που ωθεί τους νέους και τις νέες είτε στο κοινωνικό περιθώριο και την κατάθλιψη είτε στη μετανάστευση. Την ίδια στιγμή το σχολείο και το Πανεπιστήμιο υφίστανται μια αντιδραστική μετάλλαξη που πετάει κόσμο απέξω και δημιουργεί ένα αυταρχικό κι εντατικό πλαίσιο. Ο συνεχώς διευρυνόμενος κρατικός αυταρχισμός καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα των νέων, η φτωχοποίηση των ίδιων και των οικογενειών τους καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στον πολιτισμό, ενώ παράλληλα η έλλειψη δημόσιων και κοινωνικών χώρων ενισχύουν την παραπάνω καταπιεστική εικόνα της καθημερινότητας και της ψυχολογίας των νέων ανθρώπων.

* Τι έχεις να πεις στους νέους και τις νέες που επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης;

Βασική προϋπόθεση για να μιλήσουμε για το πώς μπορεί να ανακοπεί η εκροή αυτού του κεφαλαίου προς το εξωτερικό είναι η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας και των Μνημονίων και η επεξεργασία ενός σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού που θα στηριχτεί στους νέους επιστήμονες και όχι μόνο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία χώρα τεχνολογικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής καινοτομίας προσανατολισμένη στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι στο κέρδος, αρκεί να δοθούν οι όροι και ο ζωτικός χώρος στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι να γίνει αυτό απλά θα μένουμε θεατές σε μία κακόγουστη παράσταση που οι εκάστοτε υπουργοί θα βραβεύουν τους καταξιωμένους νέους και νέες του εξωτερικού αντιμετωπίζοντας τους ως επικοινωνιακό παιχνίδι και χωρίς καμία μέριμνα για την επίλυση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος.

Από κει και πέρα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι συντηρούνται διάφοροι μύθοι ακόμα σχετικά με τα εισοδήματα ή την ποιότητα ζωής στο εξωτερικό: τόσο από προσωπικές μας εμπειρίες, όσο και από τις επαφές μας με νεολαιίστικες οργανώσεις της Αριστεράς πανευρωπαϊκά, γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας και της επισφάλειας των νέων δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά πανευρωπαϊκή σταθερά, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται κι η συντηρητική αναδίπλωση αρκετών Ευρωπαϊκών κοινωνιών υπό την επίδραση ακροδεξιών εθνικιστικών ιδεολογιών (βλ. πρόσφατα το δημοψήφισμα στην Ελβετία).

* Ποιον ρόλο καλείται να παίξει μια νεολαιίστικη οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα σε ένα πλαίσιο σκληρής λιτότητας και ανεργίας;

Ο ρόλος αυτός είναι πολλαπλός. Αρχικά αναγνωρίζουμε ότι η βασική επιταγή της περιόδου είναι η ανάπτυξη μαζικών αγώνων για να αντιστραφεί η πραγματικότητα της εξαθλίωσης και του εργασιακού μεσαίωνα. Ακόμα και με μια αριστερή κυβέρνηση, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κεφάλαιο δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα, συνεπώς η οργάνωση των νέων στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς είναι βασική μας προτεραιότητα. Από 'κει και πέρα, κάθε διαδικασία ανατροπής είναι και διαδικασία δημιουργίας ταυτόχρονα. Για εμάς το γνωστικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των νέων, για το οποίο μίλησα και πριν, δεν αποτελεί ακόμα μια παραγωγική δύναμη μαζί με άλλες. Είναι κι αυτό, αλλά κυρίως είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούν να προκύψουν διαφορετικά μοντέλα για την παραγωγή, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, ακόμα και στο πλαίσιο το οποίο λέτε. Η οργάνωσή μας έχει στόχο να ενισχύσει και να εκφράσει αυτή τη δημιουργία που εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι μαζικό ρεύμα της επόμενης περιόδου. Τέλος, θεωρούμε ότι η οργάνωση πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας «αντεπίθεσης αξιών» απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας. Ο αγώνας ενάντια σε όλες τις διακρίσεις δεν είναι ευκαιριακός, αλλά βαθιά αξιακός και σημαντικός: ο αντίπαλος θα παίρνει κάθε φορά όσο χώρο του δίνεις.

* Ποια είναι τα πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ από τις άλλες νεολαίες της Αριστεράς;

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδί της κρίσης αλλά και της αναζωογόνησης του μαρξισμού και του κομμουνιστικού κινήματος. Δεν υιοθετούμε στερεοτυπικά μοντέλα οργάνωσης που εν πολλοίς έχουν ξεπεραστεί, ούτε είμαστε ευάλωτοι σε δογματισμούς κι αγκυλώσεις. Κρατάμε ως βασικό μας εφόδιο τον Δυτικό κριτικό Μαρξισμό, μπολιάζοντας τον με σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις που αφορούν συγκεκριμένα την εποχή που ζούμε και τα ιδιαίτερα πολιτικά προβλήματα που μας θέτει. Δεν μεταθέτουμε την ανατροπή σε καμία «κόκκινη νύχτα», ούτε περιμένουμε από τις συνθήκες να «ωριμάσουν». Υποστηρίζουμε πως το όραμα για μία άλλη κοινωνία μπορεί να αποτελέσει δυναμική τάση στο σήμερα και πως αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί με ένα απόλυτο και οριοθετημένο τρόπο καθώς θα προκύψει μέσα από τις ίδιες τις κοινωνικές και κινηματικές διεργασίες. Προσεγγίζουμε, προφανώς, τα ζητήματα με ταξική μεροληψία χωρίς όμως να κάνουμε μία ανώφελη ιεράρχηση μεταξύ «πρωτευουσών» και «δευτερευουσών» αντιθέσεων, καθώς θεωρούμε πως το κρίσιμο είναι να συγκροτήσουμε ένα συνολικό υπόδειγμα αντιπαραθετικό προς στο κυρίαρχο, ένα υπόδειγμα που θα βασίζεται στις κλίσεις και τα διακριτά ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η συμμετοχή αυτών είναι προϋπόθεση για τη συγκρότηση αυτού του υποδείγματος και η ίδια μας η οργάνωση ένας χώρος, μεταξύ άλλων, όπου αυτό το υπόδειγμα μπορεί να παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά.

* Πώς βλέπεις τη σχέση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα, ιδίως μπροστά στο ενδεχόμενο της κυβέρνησης της Αριστεράς;

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αυτόνομη οργάνωση νεολαίας που εντάσσεται στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με το δικό της διακριτό στίγμα και με μέριμνα να συνδιαμορφώνει το στίγμα του χώρου με τη δική της οπτική για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα νεολαίας κι όχι μόνο. Το ενδεχόμενο της κυβέρνησης της Αριστεράς ανοίγει μία σειρά πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες στις οποίες η οργάνωση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι με μία λογική υποστηρικτικού μηχανισμού προς την κυβέρνηση αλλά σε μία προωθητική κατεύθυνση, θέτοντας ερωτήματα και διαμορφώνοντας απαντήσεις που θα συγκροτούν, μαζί με την κοινωνική κίνηση, μία ριζοσπαστική αριστερή πολιτική. Οι παρεμβάσεις και οι επεξεργασίες μας σε ένα περιβάλλον κυβέρνησης της Αριστεράς θα έχουν πυξίδα τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, μεριμνώντας για τη διαμόρφωση των απαραίτητων κοινωνικών μετώπων, πάντα υπό το πρίσμα των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας και προωθώντας συνεχώς την ηγεμονία των αξιών της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)