to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ηχηρό καμπανάκι του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για αύξηση 30% των δασικών πυρκαγιών μέχρι το τέλος του 2050


Ηχηρό καμπανάκι για την κλιματική κρίση σήμερα από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) που προειδοποιεί ότι ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέσα στις επόμενες δεκαετίες και τονίζει ότι οι κυβερνήσεις είναι ελλιπώς προετοιμασμένες για τους θανάτους και τις καταστροφές που τις συνοδεύουν.

Η έκθεση του UNEP συμπεραίνει ότι κόμη και οι πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν θα αποτρέψουν μια δραματική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών. «Μέχρι το τέλος του αιώνα, η πιθανότητα να συμβαίνουν σε έναν δεδομένο χρόνο πυρκαγιές παρόμοιες με εκείνες του Μαύρου Καλοκαιριού στην Αυστραλία (2019–2020) ή με τις μεγάλες φωτιές στην Αρκτική το 2020 είναι πιθανό να αυξηθεί 30% μέχρι το τέλος του 2050 και 50% μέχρι το τέλος του αιώνα», αναφέρεται.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει τοπία σε πυριτιδαποθήκες και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα συνεπάγονται σφοδρότερους, ζεστότερους και υγρότερους ανέμους που ενισχύουν τις φλόγες. Τέτοιες δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται εκεί όπου πάντα σημειώνονταν και πλέον καίγονται περιοχές που στο παρελθόν δεν ήταν ευάλωτες σε πυρκαγιές, όπως η αρκτική τούνδρα και το δάσος του Αμαζονίου.
Advertisement
«Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό -από κοινωνικής πλευράς αλλά και για την σωματική και ψυχολογική του υγεία- είναι πρωτοφανείς και μακροπρόθεσμες», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ένας από τους 50 συντάκτες της έκθεσης και ειδικός στη διαχείριση δασικών πυρκαγιών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εχουμε καταγράψει μεγάλη αύξηση σε πρόσφατες πυρκαγιές στη βόρεια Συρία, στη βόρεια Σιβηρία, στην ανατολική πλευρά της Αυστραλίας και στην Ινδία» εξηγεί ο Αντριου Σάλιβαν.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πρόληψη των πυρκαγιών, αναφέρει η έκθεση που υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερα πρότυπα υγείας και ασφάλειας για τους πυροσβέστες, της μείωσης της έκθεσής τους σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή και της ενθάρρυνσης της σωστής ανάκαμψης μεταξύ των βαρδιών.

«Από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, σε όλη την Ευρώπη και τον Αμαζόνιο, οι πυρκαγιές καταστρέφουν το περιβάλλον, την άγρια ​​ζωή, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές» σημειώνει ο πρόλογος της έκθεσης που κάνει λόγο για σίγουρα ακραία κατάσταση αλλά αφήνει χαραμάδα ελπίδας.

Έκκληση στις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν

Η έκθεση της UNEP κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις δαπάνες για την κατάσβεση των πυρκαγιών προτείνοντας την διάθεση του 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 34% για την διαχείριση των πυρκαγιών και το 20% για την ανάκαμψη.

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών με το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι: να επενδύσουμε περισσότερο στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσουμε την παγκόσμια δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε η Ίνγκερ Άντερσεν, επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ.

Μεγάλες πυρκαγιές, που μπορεί να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ημέρες και εβδομάδες, προκαλούν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους πολύ νέους. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet συμπεραίνει ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα, κατά μέσον όρο, να σημειώνονται περισσότεροι από 30.000 θάνατοι ετησίως σε 43 χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η αργή εξαφάνιση των δροσερών και υγρών βραδιών που κάποτε βοηθούσαν στην εξασθένιση των πυρκαγιών επίσης καθιστά δυσκολότερη την κατάσβεσή τους, σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Τον περασμένο χρόνο δάση που κάηκαν εξέπεμψαν περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο, κάτι ανάλογο με τις ετήσιες εκπομπές από κάθε ευθυνόμενη πηγή στην Ινδία, όπως είχε ανακοινώσει η υπηρεσία γεωεπισκόπησης της ΕΕ, Copernicus.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)