to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 30.01.2016

Πολιτική

Ηχηρές απουσίες κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα τη αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» - Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρόντες στην ψηφοφορία και ψήφισαν.


Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και δύο παρών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ η Βουλή θα καλείται να τον εγκρίνει.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα τη αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρόντες στην ψηφοφορία και ψήφισαν.

Ειδικότερα, από την ψηφοφορία απουσίαζαν:

Από τη ΝΔ οι Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Όλγα Κεφαλογιάνη, Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Κωνσταντίνος Κοντογιώργης, Βασίλης Γιόγιακας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Βαγιωνάς.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιχάλης Τσελέπης.

Από τη Χρυσή Αυγή οι Ηλίας Κασιδιάρης, Νικόλαος Μίχος, Χρήστος Χατζησάββας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Λαγός.
Από το ΚΚΕ οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλη, Νικόλαος Μωραίτης, Γιάννης Γκιόκας, Μανώλης Συντυχάκης, Ιωάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσου, Κωνσταντίνος Στεργίου, Διαμάντω Μανωλάκου.
Από το Ποτάμι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπαργιωτάς.
Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές ο Στάθης Παναγούλης.
Από τους ΑΝΕΛ ο Κώστας Ζουράρις.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης.

Στα άκρα η σύγκρουση 

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ, επί της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του συντάγματος, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

«Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα, που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλα τα κόμματα που αντιδρούν, να απαντήσουν και να μην κρύβονται, όπως είπε, στο πραγματικό ζήτημα που τίθεται και είναι αν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι βιώσιμοι. «Υπήρχε η διάθεση να αναλάβει η Βουλή την ευθύνη για τον αριθμό των αδειών, για να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από οικονομικά συμφέροντα και διάφορες πιέσεις που τους ασκούνται, για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Βούτσης ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν για τον βασικό μέτοχο. «Υπάρχει παρελθόν όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού νόμου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.
«Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια, γιατί με τον νόμο που ψήφισε πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση, "η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση..." Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. υπουργός; Ότι ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάσει νόμου. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρός της δημοκρατίας και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν είναι υπουργός της Νότιας Κορέας.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. «Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα, ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς. Το ΚΚΕ, δια του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Υπ. Οικονομίας: Θωρακίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, που αφορά την θητεία των μελών της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την λειτουργία της.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 153 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Κατά, ψήφισαν 91 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν 12 από τους παρόντες βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Aπόντες από τις ψηφοφορίες ήταν 44 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, την τροπολογία που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή, παρά τις προσπάθειες -όπως αναφέρει- να εμποδιστεί. 

Τονίζει ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες διατυπώθηκαν ερωτηματικά, ως προς την αποτελεσματική προάσπιση του ανταγωνισμού και οι παρεμβάσεις που προβλέπει η τροπολογία αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Επιτροπής.

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε, σημειώνει το υπουργείο επιδιώκεται:

Να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2011, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, αυτό προέβλεπε πειθαρχική διαδικασία, που θα προσδιοριζόταν από εισήγηση της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον αρμόδιο υπουργό. Καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 5 χρόνια χωρίς αυτό να συμβεί, ο αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του νόμου.

Να υιοθετηθεί η βασική αρχή του κοινοτικού Δικαίου, περί διάκρισης του ρόλου άσκησης διοίκησης σε Ανεξάρτητη Αρχή με εκείνον του πολιτικού προσώπου. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η απαγόρευση ανάληψης σχετικών καθηκόντων από συγγενικά πρόσωπα - κανόνας που ισχύει στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων, μεταξύ νομικών εκπροσώπων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομικών εκπροσώπων ελεγχόμενων εταιρειών.

(real.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)