to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 15.11.2016

Πολιτική

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα βελγικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Με εκτενείς αναφορές καλύπτουν οι ιστοσελίδες των βασικών μέσων ενημέρωσης του Βελγίου την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Libre Belgique, με τίτλο «Ομπάμα στην Ελλάδα: Η "λιτότητα μόνη" δεν επιτρέπει ευημερία», δίνει έμφαση στη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι η λιτότητα ως μόνη συνταγή αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων δε συμβάλει στην ευημερία, υπενθυμίζοντας ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φαίνεται «σημαντική».


 Με τον ίδιο τίτλο, η δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF δημοσιεύει άρθρο στο οποίο, εκτός των γνωστών δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου για το ζήτημα της λιτότητας, αναφέρεται η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να ασκηθεί πίεση στους εταίρους, ιδίως τη Γερμανία, προς μεταβολή της στάσης της στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, εντάσσοντάς τη στον απόηχο της εκλογής του Ντ. Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και στην άνοδο του λαϊκισμού που παρατηρείται ομοίως σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψή του στην Ακρόπολη, την οποία χαρακτηρίζει ως έντονα συμβολική, καθώς και στην μετέπειτα ομιλία του σχετικά με τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. 

 Στην οικονομική εφημερίδα L’Echo, δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Αθήνα, το πρώτο στάδιο του τελευταίου επίσημου ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα», επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνέχεια της εκλογής του Ντ. Τραμπ, σημειώνοντας ότι σκοπός της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα είναι να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συνομιλητές του στην Ευρώπη για την επερχόμενη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη αναφορά στη συμβολικά φορτισμένη επίσκεψή του στην Ακρόπολη και στην αυριανή ομιλία του στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στην ιδιαίτερη απήχηση των λαϊκίστικων κινημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 Σημειώνεται επίσης ότι στο ίδιο πλαίσιο, ήτοι την προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ενόψει της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, εντάσσεται και δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Politico, με τίτλο «Πρώτος πρεσβευτής του Τραμπ: Ο Μπαράκ Ομπάμα» και υπότιτλο «Στο τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό ως Πρόεδρος, το έργο του Ομπάμα είναι τεράστιο: Να καθησυχάζει τον κόσμο για ένα διάδοχο για τον οποίο έχει πει ότι δεν είναι δυνατό να κερδίσει».

 Το  θέμα του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα σήμερα στην Αθήνα, υπογραμμίζει εξάλλου η De Standaard αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΔΝΤ ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως μερικές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, «δεν θέλουν ούτε να ακούσουν».

Επισημαίνεται ακόμη ότι και η προσφυγική κρίση απασχόλησε τους δύο ηγέτες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι «δεν μπορεί μία και μόνη χώρα να σηκώσει μόνη της όλα τα βάρη» που δημιουργεί το προσφυγικό. Αναφορά γίνεται και στο αυριανό πρόγραμμα του Ομπάμα και τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφτεί την Ακρόπολη προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία για τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση.

 Σημειώνεται τέλος ότι «ακροαριστερές» οργανώσεις προανήγγειλαν κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του «εκπροσώπου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», όπως τον αποκαλούν, με την εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα το 1999 είχαν σημειωθεί «σοβαρά επεισόδια».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)