to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 24.08.2017

Διεθνή

«Η υπερβολική βία από τη Μιανμάρ δεν θα δώσει λύση στην κρίση με τους Ροχίγια» λένε οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Η τύχη του 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια έχει αναχθεί ως το πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα της κυρίως βουδιστικής Μιανμάρ, καθώς προσπαθεί να κάνει τη μετάβασή της σε μια πιο δημοκρατική κοινωνία έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης.


Η Μιανμάρ θα πρέπει να απαντήσει στην κρίση με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια με «ισορροπημένο τρόπο», χωρίς τη χρήση υπερβολικής βίας, ανακοίνωσε μια ομάδα ειδικών υπό τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφιν Άναν, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης των Ροχίνγκια, αν δεν πάψει η περιθωριοποίησή τους.

Η τύχη του 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια έχει αναχθεί ως το πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα της κυρίως βουδιστικής Μιανμάρ, καθώς προσπαθεί να κάνει τη μετάβασή της σε μια πιο δημοκρατική κοινωνία έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Η επιτροπή του Άναν, η οποία διορίστηκε πέρυσι από την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σουν Κι για να βρει λύσεις στην κρίση που σοβεί στην Πολιτεία Ραχίν, ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η κατάσταση στη δυτική Πολιτεία Ραχίν, στα σύνορα με το Μπανγκλαντές, επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο σημαντικά μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικών, η οποία αποδόθηκε στους Ροχίνγκια.

Σε απάντηση ο στρατός της Μιανμάρ έστειλε στην περιοχή στρατεύματα, σε μια επιχείρηση η οποία ανάγκασε 87.000 Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ευρείες ήταν οι καταγγελίες για εμπρησμούς, φόνους και βιασμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε ξανά αυτό τον μήνα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν μια νέα «επιχείρηση εκκαθάρισης», με την ένταση να μεταφέρεται στην πόλη Ρατετάοουνγκ, όπου μουσουλμάνοι και βουδιστές ζουν δίπλα- δίπλα.

«Αν και η Μιανμάρ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, μια πολύ στρατικοποιημένη απάντηση δεν είναι πιθανό να φέρει την ειρήνη στην περιοχή», εκτίμησε η εννιαμελής επιτροπή στην τελική της έκθεση.

Αντίθετα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη απάντηση ώστε «να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα κλιμακωθεί και οι διαδογματικές εντάσεις θα παραμείνουν υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Η επιτροπή προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και «ο πληθυσμός παραμείνει πολιτικά και οικονομικά περιθωριοποιημένος, το βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ίσως αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, καθώς οι τοπικές κοινότητας θα γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες στη στρατολόγηση από εξτρεμιστές».

«Η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελευθερία της κίνησης σε όλους, όποια κι αν είναι η θρησκεία τους, η εθνότητά τους ή η υπηκοότητά τους», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους περίπου 120.000 μουσουλμάνους που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Πολιτεία Ραχίν, από όπου ουσιαστικά δεν τους επιτρέπεται να βγαίνουν.

Οι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές παρά το γεγονός ότι ζουν στη Μιανμάρ εδώ και αιώνες, με τις κοινότητές τους να ζουν περιθωριοποιημένες.

Ο ΟΗΕ εξέδωσε μια έκθεση τον Φεβρουάριο στην οποία επεσήμανε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ εξαπέλυσαν μια επιχείρηση, η οποία «πολύ πιθανόν» ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ίσως με εθνοκάθαρση.

Ωστόσο η εσωτερική επιτροπή της Μιανμάρ επέκρινε την έκθεση του ΟΗΕ και απέρριψε τις κατηγορίες της. Οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν να δώσουν άδεια εισόδου σε τρεις εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και επεσήμαναν ότι θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της επιτροπής του Άναν.

Παρόλα αυτά η επιτροπή του Άναν --που έχει αναλάβει να εξετάσει θέματα όπως η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, η παιδεία και η υγεία στην Πολιτεία Ραχίν-- εξήγησε ότι δεν έχει «δικαιοδοσία να ερευνήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις καταγγελιών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)