to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 04.12.2018

Διεθνή

Ξεκινάει σήμερα η 5νθήμερη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για τους όρους του Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές αρχίζουν σήμερα τη συζήτηση - διάρκειας 5 ημερών - στο κοινοβούλιο για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν από την ιστορική ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, αλλά και της Τερέζα Μέι - Θα προηγηθεί ψηφοφορία για το αν η κυβέρνηση είναι ένοχη για «καταφρόνηση του Κοινοβουλίου» - Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς τη γνωστοποίηση για το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η συμφωνία για το διαζύγιο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 17 μήνες, παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι ως η "καλύτερη δυνατή". Κατά την έναρξη σήμερα της συζήτησης, διάρκειας πέντε ημερών, στο κοινοβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι "ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του βρετανικού λαού", σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που μεταδόθηκαν από τις υπηρεσίες Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

"Ο βρετανικός λαός θέλει να προχωρήσουμε με μια συμφωνία που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μας επιτρέπει να συσπειρώσουμε τη χώρα", θα προσθέσει.

Τις επόμενες μέρες υψηλόβαθμοι υπουργοί θα απευθυνθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων για να υποστηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι, κυρίως γύρω από ζητήματα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία, το κοινοβούλιο θα πρέπει να «εγκρίνει» τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης και της πολιτικής συμφωνίας για την μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή τους, ενώ μπορούν να γίνουν μέχρι έξι τροποποιήσεις - αλλαγές στο υπό συζήτηση κείμενο της συμφωνίας. Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ίσως απαιτηθεί, πριν από την τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία, να προηγηθούν ψηφοφορίες για τις τροποποιήσεις.

Πρώτο εμπόδιο για τη Μέι, η ψηφοφορία για «καταφρόνηση του κοινοβουλίου» από την κυβέρνηση

Ωστόσο πριν ακόμη να απευθυνθεί στους βουλευτές, αυτοί θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση είναι ένοχη για "καταφρόνηση του κοινοβουλίου" με την άρνησή της να υποχωρήσει στα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να δημοσιοποιήσει το σύνολο της νομικής αιτιολόγησης για την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χθες Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός επιφορτισμένος με την παροχή νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση) Τζέφρι Κοξ, δημοσιοποίησε μια σύνοψη της νομικής αυτής αιτιολόγησης. Σε έντονη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο, αυτός αιτιολόγησε την απόφασή του να μην τη δημοσιοποιήσει στο σύνολό της καθώς είθισται οι πληροφορίες αυτές να μένουν απόρρητες, αλλά διαβεβαίωσε παράλληλα ότι αυτή δεν έχει κάτι που να μην πρέπει να αποκαλυφθεί.

Συγκεκριμένα ζήτησαν να μάθουν την εκτίμηση του επικεφαλής νομικού συμβούλου της κυβέρνησης Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ σχετικά με το backstop στα ιρλανδικά σύνορα. Ο κ.Κοξ μίλησε χθες για περισσότερο από δύο ώρες στο κοινοβούλιο και παραδέχθηκε ότι το backstop θα μπορούσε να κρατήσει την Βρετανία «επ' αόριστον δεσμευμένη» στους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ, σε περίπτωση που οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit καταρρεύσουν στο μέλλον, αν και εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί.

Οι διαβεβαιώσεις του κ.Κοξ δεν ήταν αρκετές για αρκετούς βουλευτές που πιέζουν για περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μία αρνητική ψήφος για την νομική συμβουλή μπορεί να οδηγήσει κάποιους υπουργούς σε επίπληξη ή ακόμη και σε αναστολή καθηκόντων, αλλά οι όποιες κυρώσεις δεν θεωρείται πιθανό να επηρεάσουν τον αριθμό που θα συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για τη συμφωνία. Πάντως, κατά πολλούς η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν διαθέτει μέχρι στιγμής επαρκή αριθμό βουλευτών που να στηρίζουν τη συμφωνία της.

"Απειλές ανατροπής"

Αυτή η αναποδιά έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τη συνθήκη αποχώρησης από την ΕΕ να προκαλεί εχθρότητα στους βουλευτές σε όλα τα στρατόπεδα.

Εκτός από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι ευρωπαϊστές του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι βουλευτές του κόμματος που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP που στηρίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι, αντιτίθενται στο κείμενο αυτό συμφωνίας, όπως και δεκάδες συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ ενός πιο ξεκάθαρου διαζυγίου με την ΕΕ.

Υπό την απειλή μιας ήττας στο κοινοβούλιο, ο Μέι άφησε να πλανάται η απειλή μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο θα είχε βαριές συνέπειες στη βρετανική οικονομία. Επίσης προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μην υπάρξει και καθόλου Brexit.

Τα ενδεχόμενα πρότασης μομφής και η συζήτηση για δεύτερο δημοψήφισμα

Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να υιοθετηθεί το κείμενο της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη και με ορισμένους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της που θα ήθελαν επίσης να την ανατρέψουν.

Την ίδια ώρα η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος κερδίζει επίσης έδαφος. Χθες βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων επέδωσαν στην Ντάουνινγκ Στριτ αίτηση που φέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

"Είναι η μόνη πιθανότητα που υπάρχει αν το κοινοβούλιο βρεθεί σε αδιέξοδο", δήλωσε στο AFP η βουλευτής των Συντηρητικών Τζάστιν Γκρίνινγκ.

Οι βουλευτές που επικρίνουν τη Μέι θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της για το Brexit με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν ωστόσο αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες, υπογράμμισε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. "Είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μας", σημείωσε.

Δύο ημέρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αυτή, στις 11 Δεκεμβρίου, η Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μια νέα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Ο βρετανικός Τύπος

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της σήμερα με τίτλο «Το backstop θα είναι επ αόριστον» στην χθεσινή ομιλία του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Τζέφρι Κοξ στο κοινοβούλιο, ενώ επικαλείται την γνώμη του ότι πρόκειται για «ένα υπολογισμένο ρίσκο» που αξίζει να πάρουμε.

Η «Guardian» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τίτλο «Υπουργοί σε κίνδυνο αναστολής» και υποστηρίζει ότι ο κ. Κοξ θα μπορούσε να χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την συμφωνία αποχώρησης, εάν αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση από τη Βουλή για την απόφαση να μην εκδώσει το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής. Η «Independent» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Η Μέι αντιμέτωπη με δήλωση περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης».

Γενικός Εισαγγελέας Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς τη γνωστοποίηση για το Brexit 

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, τα οποία μπορεί να απορριφθούν από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η μη δεσμευτική πρόταση του γενικού εισαγγελέα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων της Μέι για διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με την ένωση μετά την αποχώρησή της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκοτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.

Παρόλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα δεν αποτελούν την τελική απόφαση.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)