to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:30 | 22.07.2019

Διεθνή

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μετά την κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από το Ιράν: Κυρώσεις εξετάζει το Λονδίνο

«Εχθρική ενέργεια» βλέπουν οι Βρετανοί υπουργοί που καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν - Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει τις συνομιλίες των πληρωμάτων - Ασφαλές το βρετανικό πλήρωμα - Αυτοσυγκράτηση συνιστά το Ιράν


Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ανήκει σε σουηδική εφοπλιστική εταιρεία και πλέει υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, κατελήφθη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η εξέλιξη οφειλόταν στο ότι το σκάφος αυτό «παραβίασε» τους «κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης κλιμακώθηκε από την πλήρη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά κι από την κατάσχεση ενός ιρανικού υπέρ-δεξαμενόπλοιου από βρετανικές ναυτικές δυνάμεις. Διαβάστε εδώ το χρονικό την κλιμάκωσης της έντασης, εκκινώντας από τον περασμένο Μάιο.

Συνεδρίαση της COBRA

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της κυβέρνησής της σήμερα Δευτέρα για να εξεταστούν τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει το Λονδίνο αντιδρώντας στην κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, προφανώς σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τους υπουργούς της και άλλους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθεί το ζήτημα της «προάσπισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», μετέδωσε χθες Κυριακή το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, εν μέσω δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ ότι μελετάται από το Λονδίνο το ενδεχόμενο να δεσμεύσει πόρους της Τεχεράνης. Αναμένεται να αποκαλύψει στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.

Ο Χαντ συνομίλησε χθες Κυριακή με τον Γάλλο και με τον Γερμανό ομόλογό του, αντίστοιχα τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν και τον Χάικο Μάας, ενημέρωσε πριν από λίγο το Φόρεϊν Όφις. Ο Χαντ συζήτησε μαζί τους για την «παράνομη κατάσχεση» του πλοίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ· οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι «η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από το Στενό του Χορμούζ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά ταυτόχρονα πρέπει «να αποφευχθεί κάθε πιθανή κλιμάκωση» στην περιοχή.

Η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων υπό τη Μέι -η οποία αναμένεται να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ Τετάρτη- προγραμματίστηκε να αρχίσει στις 12:30 [ώρα Ελλάδας].

Ερωτηθείς από το BBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποφασίσει να παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε: «έχουμε ήδη [θέσει σε εφαρμογή] μια μεγάλη βεντάλια κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές κυρώσεις, και δεν είναι άρα σαφές αν υπάρχουν άλλα άμεσα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά μελετάμε ασφαλώς όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Αλλάξτε ρότα»: Οι βρετανοί επιβεβαιώνουν τις συνομιλίες πριν από τη σύλληψη του τάνκερ Stena Impero από το Ιράν

"Αν υπακούσετε, θα είστε ασφαλείς": οι ιρανικές δυνάμεις διέταξαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero να αλλάξει ρότα, λίγο πριν να το συλλάβουν, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμένο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία Dryad Global, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το απόσπασμα αυτό περιέχει επίσης την επικοινωνία μεταξύ της φρεγάτας Montrose του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και των Φρουρών της Επανάστασης που κατέσχεσαν την Παρασκευή το πλοίο, στο Στενό του Χορμούζ, προκαλώντας μια νέα κρίση στην Κόλπο.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του ηχητικού ντοκουμέντου.

"Αν υπακούσετε, θα είστε ασφαλείς. Αλλάξτε τη ρότα σας στις 3,6,0 μοίρες αμέσως" ακούγεται να λέει, στα αγγλικά, ένα μέλος των ιρανικών δυνάμεων απευθυνόμενο στο Stena Impero.

Το μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο συνεχίζει με μια επικοινωνία μεταξύ του τάνκερ και της βρετανικής φρεγάτας: "Stena Impero, εδώ το βρετανικό πολεμικό σκάφος Foxtrot 236. Επαναλαμβάνω ότι δεδομένου ότι διέρχεστε τράνζιτ από αναγνωρισμένο διεθνές στενό, η διέλευσή σας, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να διαταραχθεί ή να εμποδιστεί".

Κατόπιν οι Ιρανοί απευθύνονται στο τάνκερ – δεν είναι ωστόσο εφικτό να επαληθευτεί αν οι συνομιλίες έγιναν με τη χρονολογική σειρά που ακούγονται στο βίντεο.

"Stena Impero, επαναλαμβάνω. Λάβατε μια εντολή, αλλάξτε τη ρότα σας στις 3,6,0 μοίρες αμέσως. Αν υπακούσετε, θα είστε ασφαλείς".

Οι Ιρανοί απευθύνονται επίσης και στο Montrose: "Foxtrot 236, εδώ περιπολικό σκάφος του ναυτικού (των Φρουρών της Επανάστασης). Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Θέλω να επιθεωρήσω το πλοίο για λόγους ασφαλείας". Από τη φρεγάτα, οι Βρετανοί ζητούν από τους Ιρανούς να μην εμποδίσουν τη διέλευση του δεξαμενόπλοιου και "να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να παραβιάσουν το διενές δίκαιο, προσπαθώντας παρανόμως να επιβιβαστούν" σε αυτό.

Τις επόμενες κινήσεις του εξετάζει το Λονδίνο

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Βρετανία δεν θα πρέπει να γίνει “αγγελιοφόρος” για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κι αναφορικά με την κατάσχεση του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος με αρμοδιότητα για την δικαιοσύνη, Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να συρθεί σε μία διαμάχη όπως συνέβη με το Ιράκ, ο Μπέργκον δήλωσε στο Sky News:

“Νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε έναν θετικό ρόλο σε αυτό..., Ο ρόλος μας είναι να μιλήσουμε για μία επίλυση, αποκλιμάκωση, αλλά και την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα,” είπε.

“Αλλά, αυτό που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε στο τέλος, οι αγγελιοφόροι ή τα μπαστούνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Stena Impero είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους

Όλα τα μέλη του πληρώματος του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero που κατάσχεσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είναι ασφαλή, όπως δήλωσε χτες στην κρατική τηλεόραση, ο υπεύθυνος των λιμενικών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

“Όλα τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ασφαλή κι έχουν καλή υγεία στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς,” είπε ο Αφιφιπούρ.

Το Ιράν συνιστά αυτοσυγκράτηση

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χτες πως μόνο “η σύνεση και η προνοητικότητα” θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας, μετά την κατάσχεση από την Τεχεράνη του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

“Έχοντας αποτύχει να παρασύρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Πόλεμο του Αιώνα και φοβούμενοι την κατάρρευση της ομάδας του, ο Τζον Μπόλτον στρέφει την χολή του κατά της Βρετανίας, ελπίζοντας ότι θα την τραβήξει στο βάλτο,” έγραψε ο Ιρανός ΥΠΕξ στο Twitter.

“Μόνο η σύνεση και η προνοητικότητα μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα τεχνάσματα.”

Η Βρετανία από την πλευρά της, χαρακτήρισε την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου ως μία “εχθρική ενέργεια.”

Ωστόσο, η Τεχεράνη για εβδομάδες έλεγε ότι θα εκδικηθεί την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Grace 1 από βρετανικές δυνάμεις για παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στην Βρετανία παρότρυνε χτες το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκρατήσει τις “εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις” οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά από την κατάσχεση του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

“Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρατήσει αυτές τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Ηνωμένου Βασιλείου, [πέρα από το ζήτημα που προέκυψε με τα πλοία]. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο κι ανόητο, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή,” έγραψε στο Twitter ο Χαμίντ Μπαϊεντινετζάντ.

“Παρ' όλα αυτά, το Ιράν είναι έτοιμο για διαφορετικά σενάρια,” υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι πετρελαϊκές εξαγωγές δεν έχουν επηρεαστεί

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε χτες ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας δεν έχουν -μέχρι τώρα- επηρεαστεί από το επεισόδιο με το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero στον Περσικό Κόλπο.

“Τα δεξαμενόπλοια και η εξαγωγή πετρελαίου είναι από τα ζητήματα στα οποία έχουμε περιορισμούς. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μας περιορίζουν και πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι,” δήλωσε ο Ιρανός υπουργός στο πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Το Ομάν παροτρύνει την Τεχεράνη για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου

Το Ομάν κάλεσε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους, όπως μετέδωσε χτες , η κρατική τηλεόραση Oman TV News.

“Το Σουλτανάτο [του Ομάν] κάνει έκκληση προκειμένου η περιοχή να μην εκτεθεί σε κινδύνους που θα επηρεάσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα,” ανέφερε η ανάρτηση της κρατικής τηλεόρασης στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)