to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 24.02.2017

Διεθνή

Απαντώντας στον Ν. Αναστασιάδη: Κατηγορίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει ο Ακιντζί

«Ουδείς πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις και το δημοψήφισμα στην Τουρκία για να επιβραδύνει τη λύση» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και άλλων Ελληνοκυπρίων πολιτικών.


«Ουδείς πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις και το δημοψήφισμα στην Τουρκία για να επιβραδύνει τη λύση» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και άλλων Ελληνοκυπρίων πολιτικών.

Είπε ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες «την επόμενη ημέρα της διόρθωσης του λάθους της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφερόμενος στην απόφαση της κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, και πρόσθεσε ότι «ο νέος ομόσπονδος συνεταιρισμός στην Κύπρο» χρειάζεται την κατάλληλη κουλτούρα για να επιβιώσει.

«Αντί να εστιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτή την πραγματικότητα, επαναφέρει στο προσκήνιο την Ένωση, ένα απαράδεκτο γεγονός» πρόσθεσε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά επίσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της και να σεβαστεί τη βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού» και να αποδεχτεί την αρχή της ισότητας των δυο κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι το δημοψηφίσμα στην Τουρκία θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου και θα αφορά τη μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία. 

Τι ανέφερε νωρίτερα ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος N. Αναστασιάδης εκτιμά ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν θα επιστρέψει στον διάλογο, πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία. Σε κοινή συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Weekly" και στην τουρκοκυπριακή "Havadis" δήλωσε ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, «είτε το παραδέχεται ο κ. Ακιντζί, είτε όχι». Σχολιάζοντας την τουρκοκυπριακή θέση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο πρόεδρος N. Αναστασιάδης διερωτήθηκε, γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει ζητήματα, στα οποία έχει να δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά καθυστερεί τη συζήτηση θεμάτων όπως το εδαφικό ή δεν συζητεί καν το θέμα των εγγυήσεων. Αυτό, πρόσθεσε, αναδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων. Υπάρχει η άποψη, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, ότι όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής θα πρέπει να κλείσουν, πριν από τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Όμως, εξηγεί ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μείνει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)