to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 12.07.2013

Πολιτική

Η τελευταία πράξη του δράματος έφτασε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Aνακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Η τελευταία πράξη της εξαφάνισης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ φαίνεται ότι παίζεται στο διάστημα αυτών των τελευταίων ημερών.

Ο Υπουργός Οικονομικών με τον Διοικητή της ΤτΕ υπάκουσαν στις κατευθύνσεις της τρόικας και πρόκειται να θυσιάσουν το ΤΤ, προκειμένου να το προσφέρουν ως δέλεαρεξαγοράς της νέας τράπεζας, από ξένους επενδυτές. Δηλαδή, θα συγχωνεύσουν - χαρίσουν το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Eurobank, με σκοπό τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό της νέας τράπεζας, έτσι ώστε να προσελκύσουν νέο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η τράπεζα, που αποτελεί περιουσία του Ελληνικού λαού και θα έπρεπε να έχει αυτόνομη λειτουργία με διακριτό ρόλο στην ελληνική οικονομία, αφού προστατεύει τη λαϊκή αποταμίευση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από στεγαστικά δάνεια με υποθήκες σε πρώτες κατοικίες, γίνεται βορά στα διαπλεκόμενα και ιδιοτελή συμφέροντα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίστηκεως μη βιώσιμη τράπεζα ενώ οι ζημιές του (περίπου 3,4 δις) προέρχονταν μόνο από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, δεν είχε επισφαλή δάνεια, δεν είχε επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα το Ελληνικό Δημόσιο μόνο κατά την τελευταία πενταετία είχε εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ.

Μετά το διαχωρισμό του και την ανακεφαλαιοποίησή του από το ΤΧΣ, συνολικού κόστους 4,6 δις (κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης νέου ΤΤ 500 εκ. και χρηματοδοτικό κενό - funding gap ποσού 4,1 δις), το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει «προίκα» 11 δισ. ευρώ καταθέσεων, πλήρως διασφαλισμένων και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο δανείων, ποσού 8 δισ. ευρώ. Επίσης και όλα τα πάγια στοιχεία του και τις συμμετοχές του στις θυγατρικές : ΕΛΤΑ, Τράπεζα Αττικής, ΑΕΔΑΚ (Αμοιβαία Κεφάλαια ΤΤ), Hellenic Post Credit, T Leasing. ΑΕΕΧ Ανδρομέδα.

Με αυτά τα στοιχεία επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της εικόνας της Eurobank, έτσι ώστε να προσελκύσει τους επίδοξους αγοραστές.

Οι παράνομες και εγκληματικές ενέργειες, που επιχειρούνται μήνες τώρα σε βάρος του ελληνικού λαού, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που μόνο με πλιάτσικο μπορεί να συγκριθεί, την απροκάλυπτη εξαφάνιση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι οι δημόσιες τράπεζες, και τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τις αδιαφανείς και απίστευτες διαδικασίες πώλησής του.

Ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με την ΤτΕ και το ΤΧΣ και κάτω από την άγρυπνη επιτήρηση της τρόικας, εξετάζουν με αδιαφανείς διαδικασίες σε ποια από τις μεγάλες τράπεζες θα μεταβιβάσουν – «χαρίσουν» το υγιές κομμάτι του, ανεξάρτητα, αν για τις μεγάλες τράπεζες δεν φαίνεται να υπάρχει η προοπτική της επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων, που έχουν λάβει με επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το μεν υγιές κομμάτι θα διατεθεί για να διασωθεί κάποια άλλη από τις μεγάλες τράπεζες, το δε κακό κομμάτι, δηλαδή τις ζημιές, θα φορτωθεί ο Ελληνικός λαός. Μα και το κόστος της εξυγίανσής της θα φορτωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, αφού χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια, που διατέθηκαν μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με επιβάρυνση του Δημοσίου χρέους.

Τότε τι σημαίνει διάσωση ή μη μιας τράπεζας αφού το βάρος πέφτει και στις δύο περιπτώσεις στους Έλληνες φορολογούμενους ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

  1. Θεωρεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να παραμείνει αυτόνομο (έστω και μετά το διαχωρισμό του), για να αποτελέσει τον πυρήνα της δημιουργίας ενός τραπεζικού ομίλου που θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, που επιβαρύνονται και τη διάσωση των τραπεζών.

  2. Θα πρωτοστατήσει σε όλες τις δραστηριότητες, που θα επιδιώξει να αναπτυχθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη ματαίωση της μεταβίβασης του ΤΤ και την αυτόνομη λειτουργία του, έτσι ώστε να διατηρήσει το ρόλο του στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθεί η δέσμευση του ΤΧΣ για τη διατήρηση του διακριτού ρόλου και της αυτονομίας του ΤΤ.

  3. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους

  4. Τέλος, θα επιδιώξει να διερευνηθούν οι σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη λύση της εκκαθάρισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)