to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 08.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Αθλητισμός

Ι. Συναδινός στο Κόκκινο: Η ποδηλασία, ο Παναθηναϊκός, ο αθλητικός νόμος και οι μετακινήσεις οπαδών

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της κυβέρνησης για τον αθλητισμό το 2018.


Το θέμα των ομοσπονδιών, η «αμαρτωλή» ιστορία της ομοσπονδίας ποδηλασίας, οι επιχορηγήσεις, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ο νέος αθλητικός νόμος, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, το ενδεχόμενο παραχώρησης ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, οι μετακινήσεις οπαδών, ο κανονισμός για τους πυρσούς και τα καπνογόνα αλλά και η πολιτικοποίηση των αθλητών με αφορμή την υπόθεση της Ηριάννας, κυριάρχησαν στην συζήτηση...

«Θα έκανα έναν πολύ θετικό απολογισμό για την χρονιά που έφυγε με βάση και τις δυσκολίες της εποχής, έναν απολογισμό που εμπεριέχει όχι μόνο την υποστήριξη στους αθλητές αλλά και τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί από το 2015 και συνεχίζουν και βέβαια μια σειρά από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα», τόνισε αρχικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τις εγκαταστάσεις:

«Προσπαθήσαμε να αποκεντρώσουμε τους πόρους για τα αθλητικά έργα, μικρές αθλητικές υποδομές που να είναι πολύ χρηστικές σε δήμους πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων. Ηδη τα έργα που εξελίχθηκαν το 2015 αυτή την εποχή παραδίδονται, η λειτουργικότητά τους είναι πολύπλευρη, υπάρχουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από σωματεία και άλλες που έχουν μια κοινή χρήση με προγράμματα άθλησης για όλους και εγκαταστάσεις για μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις».

Για τα θεσμικά ζητήματα:
«Εχει προηγηθεί μια τριετία με θεσμική νομοθέτηση για θέματα βίας, για θέματα ντόπινγκ για τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα υπάρχει μια αθλητική προεργασία για τα υπόλοιπα ζητήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού...»

Για τις ομοσπονδίες και συγκεκριμένα την ομοσπονδία ποδηλασίας και τον «αμαρτωλό» φάκελό της:
«Ο φάκελος εμπεριείχε τον έλεγχο που είχε κάνει το ελεγκτικό συμβούλιο της γενικής γραμματείας στην ομοσπονδία της ποδηλασίας, αυτός σε ότι αφορά τις δικές μου αρμοδιότητες προωθήθηκε στην οικονομική υπηρεσία διότι η συγκεκριμένη ομοσπονδία έχει πάρα πολλά προβλήματα οικονομικής διαχείρισης. Αν εννοείτε τον φάκελο που προωθήθηκε προς την εισαγγελία εκεί εγώ δεν είμαι αυτή την στιγμή αρμόδιος να σας απαντήσω πως τον χειρίζονται οι εισαγγελικές αρχές. Μπορώ όμως να σας πω ότι η ομοσπονδία της ποδηλασίας έχει στην πλάτη της πρόστιμα τα οποία ακόμα προέρχονται από το 2003 τα οποία είχαν φτάσει μέχρι και τις 780.000 ευρώ και τα οποία αφορούσαν παρατυπίες του ΦΠΑ και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, δηλαδή εικονικά και πλαστά τιμολόγια, έχουν αποπληρωθεί κάποια χρήματα και απομένουν περίπου 400.000. Το πρόβλημα είναι πως τα πρόστιμα διαπιστώθηκαν από την γγΑ κατόπιν ελέγχου το 2016 και ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν γίνει ακόμη απαιτητά από το δημόσιο, το 2017 βεβαιώθηκαν στο ΑΦΜ της ομοσπονδίας και έτσι ότι χρήματα πηγαίνουν στο ταμείο της ομοσπονδίας παρακρατούνται...

Αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι... Οσον αφορά τον εισαγγελέα, θα σας πω καταρχήν αυτό που αφορά εμάς διότι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, εμείς φέτος έχουμε εξασφαλίσει τις μισθοδοσίες όλων των υπαλλήλων αυτό ήταν πάρα πολύ βασικό και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά παρότι έχουμε δώσει τα χρήματα οι υπάλληλοι από τον Αύγουστο του 2017 παραμένουν απλήρωτοι, έχουν πάρει τα χρήματα και δεν έχουν πληρωθεί οι υπάλληλοι, προστίθενται νέα επεισόδια και αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι η πολιτεία είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να υποστηρίζει τα αθλήματα, όχι όμως τις ομοσπονδίες οι οποίες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Δεν νοείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υφυπουργείο Αθλητισμού να πληρώνονται χρήματα με τα οποία θα αποπληρώνονται πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λόγο της κακής διοίκησης και να πηγαίνουν τα χρήματα από τη μία τσέπη του κράτους στην άλλη τσέπη του κράτους «ξεπλένοντας» κάποια πρόστιμα...».

Για το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ και την παραχώρησή τους σε ομάδες:
«Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη νεότερη σε σχέση με αυτά που έχουμε πει στο παρελθόν, ήταν εκείνες οι συζητήσεις, αυτές πρέπει να αποτυπώνονται και σε συγκεκριμένα σχέδια, σε συγκεκριμένες μελέτες ώστε οι προτάσεις να παίρνουν έγγραφη και πρακτική μορφή»

Για τις επιχορηγήσεις στον αθλητισμό:
«Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός και ο αθλητισμός δεν έχει καμία μείωση, οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για μείωση τις τάξης του 20% έχουν διαψευστεί, ο αθλητισμός παίρνει περίπου 400.000 επιπλέον. Η κατανομή για τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών θα γίνει τις επόμενες μέρες»

Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το φετινό πρωτάθλημα:
«Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γιατί έχουμε μία διαφορετική εικόνα, δεν έχουμε βίαια επεισόδια έχουμε ένα θέαμα καλύτερο σε σχέση με άλλες χρονιές, δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα αλλά υπάρχει μια ανταγωνιστικότητα, δεν έχει κριθεί ο πρωταθλητής από τον πρώτο μήνα, νομίζω ότι η αθλητική δικαιοσύνη λειτουργεί μέσα σε πλαίσια, δεν υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις, μόνο αισιοδοξία προκύπτει από αυτή την εικόνα».

Για τον Παναθηναϊκό:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με κάποια ομάδα, απλά τώρα ίσως έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, το ίδιο είχε συμβεί με την ΑΕΚ και άλλες ομάδες έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση, ο Ηρακλής που την θεωρώ μεγάλη ομάδα έχει υποβιβαστεί τρεις φορές για μη αγωνιστικούς λόγους, ο Αρης είχε αντίστοιχα προβλήματα...

Σαν φίλαθλος να σας πω μία άποψη και όχι με την θεσμική μου ιδιότητα το έχω απομυθοποιήσει λίγο μέσα μου, όλες οι ομάδες μπορούν να έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Σίγουρα όμως μια ομάδα με την ιστορικότητα του Παναθηναϊκού είναι βέβαιο ότι θα βρει τον δρόμο της, οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΑΟ θα πρέπει να δουν πως τα μπουν στην ομάδα με χρήματα, χωρίς χρήματα στο επαγγελματικό δεν γίνεται... Δεν θα ήθελα να εμπλακώ στα εσωτερικά της ομάδας, έχει περάσει από πολλά στάδια υπήρχε και το στάδιο της πολυμετοχικότητας, υπήρχαν πολλοί ιδιοκτήτες για ένα διάστημα, ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να βρουν τη λύση αυτή τη στιγμή».

Για τον νέο αθλητικό νόμο:
«Ο νέος αθλητικός νόμος θα πρέπει να περιλαμβάνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό καταρχήν, το σωματείο, την ένωση, την αθλητική ομοσπονδία και πρέπει να τακτοποιεί ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την δημοκρατική λειτουργία, με τις εργασιακές σχέσεις, με τους προπονητές, με τα στάδια με όλη τη δομή την οργάνωση και την διοίκηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ο 27/25 νομίζω βοήθησε αλλά έχει φάει τα ψωμιά του είναι πλέον με 130 ίσως και περισσότερες τροποποιήσεις και είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει».

Για την κάρτα φιλάθλου:
«Δόθηκε μια παράταση αρκετών μηνών προκειμένου να υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πόρισμα διότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μια συζήτηση για το κατά πόσο αυτή η κάρτα φιλάθλου έτσι όπως περιγράφεται και έχει εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες είναι αποτελεσματική και κατά πόσο αντιστοιχεί στον κώδικα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνονται και σε επίπεδο κρατών συζητήσεις».

Για τον κανονισμό που προβλέπει τιμωρία για το άναμμα καπνογόνων και πυρσών και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά των οπαδών, οι οποίες πλέων εκφράζονται και οργανωμένα μέσα από την οπαδική συλλογικότητα των Radical Fans United:

«Θα σας απαντήσω πάλι σε προσωπικό επίπεδο και σαν φίλαθλος, πιο ουσιαστική είναι η συζήτηση για το εάν θα υπάρχουν μετακινήσεις οπαδών, εάν μέσα στο γήπεδο έχουν δικαίωμα να βρίσκονται φίλαθλοι και των δύο ομάδων, διότι τι να συζητάμε εάν κάποιος κρατήσει ένα πυρσό στο χέρι όταν δεν επιτρέπεται στον άλλον να βρεθεί στο γήπεδο... Εγώ έτσι κι αλλιώς είμαι υπέρ της παιδαγωγικής προσέγγισης και της διαβούλευσης και της συζήτησης και μάλιστα θα έλεγα πως εάν μπορούσαν να κάνουν και αυτοκάθαρση οι σύνδεσμοι και να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους με όρους και προϋποθέσεις όπου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν συμφωνήσει να παρακολουθούν εκατέρωθεν και τους αγώνες των ομάδων τους. Για μένα κάθε απαγόρευση σε πολίτες να πηγαίνουν σε ένα γήπεδο και να παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν είναι σωστή, για να μην την χαρακτηρίσω με άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς αλλά να κάνουμε αυτή την συζήτηση, για το πώς θα γίνει, να επανέλθουμε σε μία φυσιολογικότητα
 

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)