to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 14.02.2019

Πολιτική

Η στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις, από την αρχική πρόταση και 5 από τις συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν άνω των 50 υπογραφών και αφορούν συνολικά 11 άρθρα του Συντάγματος.


Ειδικότερα, το ΚΚΕ ψήφισε τις εξής προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξής συμπληρωματικές βουλευτών: 

- Το άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα νέα ελληνικά, μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

- Το άρθρο 22 παρ. 1 (αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία).

- Το άρθρο 22 παρ. 4 (αναγνώριση ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας).

- Το άρθρο 33 παρ. 2 (κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας).

- Το άρθρο 59 παρ. 1 (κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία των βουλευτών).

- Το άρθρο 59 παρ. 2 (κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των αλλόθρησκων βουλευτών, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου).

- Το άρθρο 73 (καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας).

- Το άρθρο 86 παρ. 3 (περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας {σύντομης παραγραφής} και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας σε βάρος υπουργού, από τη Βουλή).

- Το άρθρο 86 (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης) (αναφορά ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86, ειδική ποινική μεταχείριση υπουργών, όσο διατηρείται, μετά την αναθεώρηση της παραγράφου 3 του ως άνω άρθρου αφορά αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια {π.χ. απιστία} και όχι επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων {π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροληψία κ.λπ.}, τα οποία θα διώκονται και θα εκδικάζονται από τα κοινά ποινικά δικαστήρια).

- Το άρθρο 102 παρ. 2 (καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων, δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα).

- Το άρθρο 5 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση) κατοχύρωση απόλυτης προστασίας ζωής, τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

- Το άρθρο 24 Α (συμπληρωματική πρόταση που στήριξαν και οι ΑΝΕΛ) (προστασία της άγριας ζωής, της ευζωϊας όλων των ζωϊκών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους).

- Το άρθρο 25 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση που έχουν στηρίξει και οι ΑΝΕΛ) (εισαγωγή της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος).

- Το άρθρο 101 παρ. 4 (συμπληρωματική πρόταση) (εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών).

- Το άρθρο 101 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (συμπληρωματική πρόταση) (προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους). 

Από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ, το ΚΚΕ υπερψήφισε δύο διατάξεις που αφορούν δύο άρθρα του Συντάγματος. Ειδικότερα:

- Το άρθρο 68 παρ. 2 (δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών).

- Το άρθρο 89 παρ. 4 (απαγόρευση σε εν ενεργεία ή διατελέσαντες δικαστικούς λειτουργούς επί τριετία μετά την αποχώρησή τους από το Σώμα, να συμμετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στην κυβέρνηση και να τοποθετηθούν σε πολιτικές θέσεις).

Το ΚΚΕ ψήφισε "παρών":

-Στα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία, καθώς από τις εισηγούμενες ρυθμίσεις δεν προωθείται ο υπερώριμος πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, ενώ διατηρείται η έννοια της "επικρατούσας θρησκείας", που έχει κανονιστικό περιεχόμενο.

-Στα άρθρα που αφορούν το εκλογικό σύστημα, καθώς δεν ικανοποιούν το πάγιο αίτημα για "απλή κι ανόθευτη αναλογική", ενώ δίνεται η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μπόνους, με την πρόβλεψη για απόκλιση 10% ψήφων - εδρών.

-Στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. 

Σημειώνεται ότι σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως "διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων", το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "παρών", αλλά και με "κατά", καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως εξάλλου επισήμαναν στις ομιλίες τους ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του κόμματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αποτελούν "συνταγματοποίηση προβλέψεων των μνημονίων".

Ένα τέτοιο ζήτημα είναι π.χ. η προσθήκη της έννοιας της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, για την οποία ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι είναι "καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική" και ότι "αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό για όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην ασφάλιση".

Ανάλογο ζήτημα είναι η συνταγματική κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να διασφαλίζει το κράτος, για την οποία ο Δ. Κουτσούμπας και οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι αποτελεί "συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας" καθώς και "ομολογία, και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα καλύτερο από τη διαχείρισή της".

Τέλος, το ΚΚΕ καταψήφισε άρθρα που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.ά. καθώς, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια εκ μέρους των ομιλητών του κόμματος, "κινούνται στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, δηλαδή να μη διαταράσσεται η συνέχεια της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστοτε συγκυρία, στόχο στον οποίο συμπίπτουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)