to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 11.08.2023

Διεθνή

Η Ρωσία έστειλε πύραυλο στο διάστημα για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια

Μόλις προσσεληνωθεί, το Luna-25, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 800 κιλά, θα έχει την αποστολή, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, να «συλλέξει δείγματα και να αναλύσει το έδαφος», ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία


H Ρωσία εκτόξευσε σήμερα για πρώτη φορά μετά το 1976, διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η Ινδία επιχειρούν προσσεληνώσεις με αυξημένη συχνότητα.

Η Roscosmos ανέφερε ότι ένας πύραυλος Soyuz «συναρμολογήθηκε» στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Aπω Ανατολή για την εκτόξευση του Luna-25, το οποίο θα προσσεληνωθεί «σε δύσκολο έδαφος» κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Η πτήση θα διαρκέσει «από 4,5 έως 5,5 ημέρες», σύμφωνα την Roscosmos.

Μόλις προσσεληνωθεί, το Luna-25, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 800 κιλά, θα έχει την αποστολή, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, να «συλλέξει δείγματα και να αναλύσει το έδαφος», ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη αποστολή του νέου σεληνιακού προγράμματος της Ρωσίας και έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη διαστημική της συνεργασία με το Πεκίνο, ενώ επικρατεί ένταση με τις δυτικές δυνάμεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τη Ρωσία για την εκτόξευση του Luna-25 και για τις μελλοντικές αποστολές 26 και 27.

Παρά το τέλος της συνεργασίας, η Μόσχα είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει με τα σχέδιά της και ότι θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της ESA με επιστημονικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής.

Η τελευταία σεληνιακή αποστολή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ήταν αυτή του διαστημικού σκάφους Luna-24 το 1976.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)