to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, την κρισιμότερη -ίσως- στην ιστορία του. Αυτό συμβαίνει, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα διαρκώς χειροτερεύει και τα προβλήματα για την κοινωνική πλειοψηφία είναι ασφυκτικά.


Ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα πυκνός και πολύτιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει επειγόντως να ξεφύγει από την εσωστρέφεια, να εντείνει και να φωτίσει την πολιτική του παραγωγή στην πορεία προς τον προσυνεδριακό διάλογο και το συνέδριό μας.

Η επόμενη ήμερα οφείλει να έχει ως πυξίδα τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις  που δεσμεύουν όλες και όλους και δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις και τις σαφείς απαντήσεις, για οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκύψει και πρόκειται να προκύψει. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, κανείς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια. Όλες και όλοι κρινόμαστε. Όμως, αυτό οφείλει να γίνεται με θεσμικό τρόπο στα αρμόδια κομματικά όργανα, με παραγωγή υπεύθυνου πολιτικού λόγου και διατύπωση αρχών και θέσεων. Είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία για τα προοδευτικά κόμματα, στην οποία δεν έχουν θέση συκοφαντίες, αφοριστικές τοποθετήσεις, προσωπικές επιθέσεις στα μίντια και τα σόσιαλ μίντια, που θολώνουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμμα διακυβέρνησης και αδικούν τις προσπάθειές μας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες. Είναι έντονο το χαρακτηριστικό της πολυφωνίας και των πολυδιάστατων απόψεων, σε συνθετική, όμως, κατεύθυνση. Πρόκειται για συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, βγαίνοντας στο τέλος, περισσότερο ενισχυμένοι και δυνατοί. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πολιτικές συμπεριφορές, που στον πυρήνα τους έχουν την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό και τη συντροφικότητα. Αλλιώς, κερδισμένος θα είναι ο κ. Μητσοτάκης και η συντηρητική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, «μέγας χορηγός» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, υπεύθυνη για τις μεγάλες πληγές στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας, υπονομεύτρια της δημόσιας υγείας, ανίκανη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, με «πάρτι» απευθείας αναθέσεων και διοχέτευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε λίγους και ημέτερους.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, τις εσωκομματικές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά; Θα δώσουμε χώρο και χρόνο στον κ. Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο; Ασφαλώς, όχι. 

Ο δεύτερος γύρος των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξε πως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είναι άτρωτοι. Έχουμε χρέος, λοιπόν, να επιταχύνουμε την παραγωγή πολιτικού, τεκμηριωμένου, ωφέλιμου για την κοινωνία λόγου και έργου. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές προσδοκίες και επιταγές και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο. Επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εξωστρέφεια, με συλλογικότητα και ενότητα, να οργανωθούμε για την επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών.     

Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι πολλά, σύνθετα και καθημερινά βυθίζουν την κοινωνία σε ακόμα βαθύτερο τέλμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται να είναι δυνατός, να ασκεί υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας και ελέγχοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Οι πολίτες περιμένουν να καταθέσουμε την υπεύθυνη, προοδευτική, πολιτική πρόταση, που θα εγγυηθεί την έξοδο από τα αδιέξοδα της συντηρητικής διακυβέρνησης, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλες και όλους και όχι για λίγους και ισχυρούς​

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

* Ο Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός  είναι Βουλευτής Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)