to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας (15 Ιανουαρίου)

Από την Εφημερίδα των Συντακτών


Μικρή αναδρομική για τον Δ. Σκουλάκη

Υστερόγραφο στη μνήμη του διακεκριμένου ζωγράφου Δημοσθένη Σκουλάκη αποτελεί η μικρή αναδρομή έργων του, που εγκαινιάζει σήμερα η αίθουσα τέχνης «Περιτεχνών-Καρτέρης»). Εκθεση που είχε προετοιμάσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο καλλιτέχνης, αλλά δεν πρόλαβε να δει, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Θα παρουσιαστούν περί τα 15 έργα, από το 1960 έως τις μέρες μας -ανάμεσά τους και μερικά καινούργια που εκτίθενται για πρώτη φορά- καταγράφοντας όλες τις πτυχές της ζωγραφικής του. Πολιτική ζωγραφική, πορτρέτα, αφιέρωμα στον Τσαρούχη, «Διαδρομή στον Υπόγειο», «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών». Ο Δημοσθένης Σκουλάκης κατάφερε να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του -κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό- και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση. Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος. Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου, επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Ηρα Παπαποστόλου. (Ηροδότου 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-8239465).

Πλέσσας και Μαυρίκιος

Ο Μίμης Πλέσσας συναντά στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ.: 210-9213360) τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και την ορχήστρα του «Ορχήστρα των Αισθήσεων». Ο Μαυρίκιος ερμηνεύει γνωστά τραγούδια του συνθέτη που έχει διασκευάσει, ενώ στο πιάνο τον συνοδεύει ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας.

Χίλντα στο «Κακογιάννη»

Το έργο «Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206-Ταύρος -τηλ.: 210-3418550) σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, σκηνικά- κουστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Στο έργο πρωταγωνιστούν μια νεαρή υπηρέτρια, η Χίλντα, και η κυρία της. Η συγγραφέας διεισδύει στα άδυτα του αιώνιου ζεύγους κύριος – υπηρέτης, ανώτερος – κατώτερος, ισχυρός – ανίσχυρος. Ενα δοκίμιο για την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και την ουτοπία της συνύπαρξης. Η κυρία επιθυμεί να δώσει σάρκα και οστά στις συγκεχυμένες και ουτοπικές της ιδέες περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας, ενώ η Χίλντα θέλει απλώς να παραμείνει μια απλή υπηρέτρια. Η ιστορία μιας καταστροφής! Παίζουν: Αννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς, Νατάσα Εξηνταβελώνη. Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Αφίσες στο Ρομάντσο

Νέοι σχεδιαστές παρουσιάζουν τις αφίσες τους και μας θυμίζουν γεγονότα που έγιναν μέσα στα 30 χρόνια ζωής της Ενωσης Γραφιστών Ελλάδας (1983-2013) στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, τηλ.: 216 7003325). Συμμετέχουν οι: Αβραμίδης Φίλιππος, Βλάχου Ντόρα, Βουλγαράκης Γιώργος, Γεωργίου Θεόδωρος, Γιαννακόπουλος Γρηγόρης, Θεοδώρου Αγγελική, Κακιός Αθανάσιος, Καρυώτη Σοφία, Κασσάρα Ιωάννα, Λαζάρου Δημήτρης, Μπενάκη Κωνσταντίνα, Μπιτσάκη Ολγα, Παβλόβσκι Τσάνισλαβ, Σεχαντέ Σάμι, Στρουμπούλη Αγγελίνα κ.ά. Εως 19 Ιανουαρίου. Ωρες λειτουργίας: 12.00 – 22.00. Είσοδος ελεύθερη.

Βιβλίο για την αρχιτεκτονική

«Αχαρτογράφητα ρεύματα» είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδ. Μελάνι), που πραγματεύεται το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο στην αρχιτεκτονική και αποτελεί μεταφορά της δημιουργικής συζήτησης ανάμεσα στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Τάσο Μπίρη και τον Στέλιο Γιαμαρέλο. Η παρουσίασή του γίνεται απόψε στις 20.00, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22) από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνο Στεφανίδη, καθώς και τους αρχιτέκτονες Π. Τσακόπουλο, Κ. Γκιζελή και Δ. Βογιατζάκη.

ΘΕΑΤΡΟ - Επιλογές

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ ([email protected])

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210 9212900). 

«Μεγάλοι Δρόμοι» - Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου

Μια γυναίκα ξεκινά ένα μεγάλο νοερό ταξίδι για να βρει τον άντρα της, σε μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου και πρώτη της νεοσύστατης ομάδας T.d.S. (Terre de semis). Μια τρελή αναζήτηση στους δρόμους της Αθήνας, ένα δείπνο στα πρόθυρα της αλήθειας, ένα ζευγάρι παπούτσια στο χέρι, ο ήχος από το τουμπερλέκι, ένα τηλέφωνο που χτυπά, ένα αεροπορικό εισιτήριο που γράφει «σ’ αγαπώ», ένας σάκος γεμάτος γράμματα, το σπίτι στην Ανδρο, τα Μπριζολάκια του Τέλη, ο Γιάννης, η Αννα, ο Ομηρος, ο Αριστοτέλης. Η παράσταση περιλαμβάνει εκτός από το ομώνυμο διήγημα, ένα ακόμη εξαιρετικής γραφής διήγημα από τις «Νυχτερίδες», το πρώτο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου.

Σκηνοθ.: Ειρήνη Φαναριώτη. Ερμηνεύουν: Μυρτώ Γράψα, Αρης Λάσκος, Ειρήνη Φαναριώτη.

Τετ.-Σάββ. 21.15, Κυρ. 19.00, 21.30.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

(Αλσος Στρατού, Γουδή, 210 8840600)

«Αννα Καρένινα» - Δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι.

Από το Θέατρο Βακτάνγκοφ. 16, 17/1 στις 20.30. 18/1 στις 19.00.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (ΥΠΟΓΕΙΟ)

(Πεσμαζόγλου 5, κέντρο, 210 3228706)

«Αλεξάνδρεια» - Σκηνική Σύνθεση.

Από τους Elephas Tiliensis Πέμ. 21.15, Σάββ. 18.00 (έως 17/01).

«Διαλέξεις Αθλιότητας» - Μονόλογος του Γιάννη Τσίρου.

Παίζουν: Θ. Παπαγεωργίου. Δευτ., Τρ. 21.15.

«Κόκαλα» - Κοινωνικό του Ανδρέα Φλουράκη.

Παίζουν: Β. Αμπατζής, Αρ. Καβαλιέρου κ.ά. Σάββ. 15.30 (4/04).

«Με τα δόντια» - Κωμωδία του Θόρντον Ουάιλντερ.

Παίζουν: Ιωάν. Παππά, Αντ. Αλμπάνης κ.ά. Τετ. 20.00, Παρ., Σάββ. 21.15, Κυρ. 20.00. Στις 16, 17/1, 21.15 μ.μ. και 18/1, 20.00.

«Υπόγειο στο φως» - Σκηνική σύνθεση του Κωστή Καπελώνη.

Παίζουν: Δ. Καλαντζής, Κ. Καπελώνης κ.ά. Κυρ. 17.00.

ΑΠΟΘΗΚΗ

(Σαρρή 40, Ψυρρή, 210 3253153)

«Ματωμένος γάμος» - Δράμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Παίζουν: Εβ. Παπούλια, Λ. Παπαληγούρα κ.ά. Τετ. 20.00, Πέμ.-Παρ. 21.00, Σάββ. 18.15, 21.00, Κυρ. 20.00.

«Χάιντι, το κορίτσι των βουνών» - Παιδικό.

Παίζουν: Χρ. Τριπόδης, Αφρ. Γεωργούση. Κυρ. 12.00.

ΙΛΙΣΙΑ - ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

(Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 210 7223010)

«Δύο γυναίκες χορεύουν» - Κοινωνικό.

Παίζουν: Χρ. Διαβάτη, Θ. Ματίκα. Τετ. 19.00, Πέμ. 20.00, Παρ., Σάββ. 21.00, Κυρ. 19.00.

ΙΛΙΣΙΑ

(Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 210 7210045)

«Ηρθες και θα μείνεις» - Κωμωδία των Ρενέ Τέιλορ, Τζόζεφ Μπολόνια.

Παίζουν: Γρ. Βαλτινός, Ζ. Μακρυπούλια κ.ά. Τετ., Πέμ. 19.30, Παρ. 21.15, Σάββ. 18.15, 21.15, Κυρ. 19.30.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» - Δραματοποιημένο διήγημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί.

Από τις Μαγικές Σβούρες. Κυρ. 11.00, 15.00.

ΖΙΝΑ

(λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Εξάρχεια, 210 6424414)

«Τενόροι» - Κωμωδία.

Παίζουν: Βλ. Κυριακίδης, Θ. Τσαλταμπάσης κ.ά. Τετ. 19.15, 21.15, Πέμ. - Παρ. 21.15, Σάββ. -Κυρ. 18.15, 21.15.

ΣΙΝΕΜΑ - Επιλογές

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])

«Ανωτέρα βία»

του Ρούμπεν Οστλουντ

Με τους Μπρέιντι Κόρμπετ, Κρίστοφερ Χίβιου, Λίζα Λόβεν Κόνγκλσι.

Από τις πιο απρόσμενες απολαύσεις της χρονιάς, μια μαύρη κωμωδία που ισοπεδώνει την ιδέα του ευτυχούς γάμου με μια… χιονοστιβάδα!

ΑΙΓΛΗ, ΑΤΤΑΛΟΣ, ΔΑΝΑΟΣ, ΕΛΛΗ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

«Το παιχνίδι της μίμησης»

του Ρόμπερτ Τίλνταμ. Με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι. Η πραγματική ιστορία του Αλαν Τιούρινγκ, ενός από τους ιδιοφυέστερους ανθρώπους του περασμένου αιώνα, με μια εξίσου ιδιοφυή ανδρική ερμηνεία από τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. ΑΒΑΝΑ, ΙΝΤΕΑΛ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΙΛΙΟΝ, ΣΠΟΡΤΙΓΚ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΑΝΑ, GAZARTE, ΒΑΡΚΙΖΑ, ΣΙΝΕΑΚ, ΔΙΑΝΑ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER ILION

«Big bad wolves: Στο στόμα των λύκων»

των Ναβότ Παπουσάντο, Ααρον Κεσάλες. Με τους Λίορ Ασκενάζι, Ρότιμ Κίναν, Ντοβάλ Γκλίκμαν. Ισραηλινό θρίλερ με καθηλωτική ένταση, η αγαπημένη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο για τη χρονιά που πέρασε. ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ILION, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE MALL, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΝΑΝΑ CINEMAX, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

«Jack»

του Εντβαρντ Μπέργκερ.

Με τους Ιβο Πίτσκερ, Γκέοργκ Αρμς, Λουίζ Χέγερ. Τρυφερό, λιτό δράμα για την ωριμότητα των παιδιών και την επιπολαιότητα των ανηλίκων, πιστό στη γραμμή που έδωσαν οι αδελφοί Νταρντέν. ΑΑΒΟΡΑ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

«Ida»

του Πάβελ Παβλικόφσκι.

Με τις Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα. Ενα μικρό, λιτό, αφαιρετικό κινηματογραφικό ποίημα για την πορεία μιας κοπέλας από την αθωότητα στην εμπειρία της ζωής.

STUDIO, ΟΝΕΙΡΟ, ΣΟΦΙΑ

«Μεγάλα μάτια»

του Τιμ Μπάρτον. Με τους Εϊμι Ανταμς, Κριστόφ Βαλτς. Η πραγματική ιστορία και δικαστική διαμάχη του ζεύγους ζωγράφων Κιν, σε μια ταινία όχι αντιπροσωπευτική του σκοτεινά παραμυθένιου ύφους του Μπάρτον, αλλά με συναρπαστικούς ήρωες και οσκαρικές υποσχέσεις. ODEON ΟΠΕΡΑ 2, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ, CINERAMA ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)