to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 25.10.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (25-31/10)

Η Γερμανία της Βαϊμάρης και της ανάδυσης του ναζισμού, έτσι όπως σκιαγραφείται μέσα από το έργο του Χέρμαν Μπροχ Οι αθώοι


Τσερλίνε

Στη Γερμανία της Βαϊμάρης και της ανάδυσης του ναζισμού, έτσι όπως σκιαγραφείται μέσα από το έργο του Χέρμαν Μπροχ Οι αθώοι, μεταφέρει τον θεατή της παράστασης Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός, παρουσιάζοντας την αφήγηση της γριάς υπηρέτριας για τις περιπέτειες, τους έρωτες, τα μίση και τις ζήλιες που έζησε μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Στην παράσταση, τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μπέττυ Αρβανίτη, ενώ στο πλάι της εμφανίζονται οι Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου, από την Τετάρτη, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16), στις 9.00 μ.μ.ΚΕΝΤΡΙΚΟ2

Europium

Η χοροθεατρική ομάδα RootlessRoot, των Λίντας Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ, επιστρέφει με μια καινούργια δουλειά, που εστιάζει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία, στο σύνολο των ιστοριών που λέμε ο ένας στον άλλον, το Europium. Επιλέγοντας το όνομά της από το ασταθές και χωρίς σημαντικό βιολογικό ρόλο αυτό χημικό στοιχείο, το ευρώπιο, εστιάζουν στην πραγματική ιστορία του ναυαγίου και του κανιβαλισμού πίσω από τον πίνακα Η σχεδία της Μέδουσας, προκειμένου να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για την Ευρώπη, σε μια παράσταση που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 8.30 μ.μ.

Μαζώχτρα

Οι «Χαλασοχώρηδες» επιστρέφουν... Η θεατρική ομάδα που είχε κάνει την έκπληξη πριν από λίγα χρόνια παρουσιάζοντας το διήγημα του Παπαδιαμάντη, εξελίσσει την πρότασή της για το πώς μπορεί ένα διήγημα να μεταφερθεί στη σκηνή χωρίς τη χρήση αφηγητή και χωρίς να υποστεί διασκευή, παρουσιάζοντας τη Μαζώχτρα του Αργύρη Εφταλιώτη, μια ιστορία προδομένου έρωτα που θα καταλήξει σε συμφορά, προκαλώντας αλλεπάλληλα φονικά χριστιανών και μουσουλμάνων Κρητικών. Σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και ερμηνείες από τους Θοδωρή Θεοδωρίδη, Αγγελική Μαρίνου και Δημοσθένη Ξυλαρδιστό, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Μικρό Γκλόρια (Ιπποκράτους 7), στις 9.15 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25

Το μόνο ταξίδι

Τη βασισμένη στο διήγημα του Βιζυηνού παράσταση Το μόνο ταξίδι της ζωής του, σε ειδική διασκευή για παιδιά, με τον Κώστα Αρζόγλου στον ρόλο του ονειροπόλου παππού, συντροφιά με τη φωνή και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ, παρουσιάζει από σήμερα και κάθε Κυριακή η παιδική σκηνή του Ηλία Καρελλά στο Θέατρο Κάππα (Κυψέλης 2), στις 11.30 π.μ.

Μαρία Κοτρότσου

Μία βραδιά με μοντέρνα ορχηστρική μουσική παρουσιάζει η Μαρία Κοτρότσου με το συγκρότημά της (Γεράσιμος Κατσίρης, φλάουτο, Κιάρα Κωνσταντίνου, βιολοντσέλο, Βασίλης Μπράτος, μπάσο, κλαρινέτο, Αγγελική Ποτήρη, βιολί) στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), στις 9.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26

Θεοδωράκης

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης εικαστικών Η Ελλάδα του Μίκη, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας δίνει συναυλία με τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν, ενώ κείμενα για τη ζωή του θα διαβάσει η ηθοποιός και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (Λεωφ. Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη), στις 8.00 μ.μ.

Έκθεση φωτογραφίας

To θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση και ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζουν σήμερα έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Τομέα ΠΟΦΠΑ στο Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ Διάβαση (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), στις 7.30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 27

Βάσω Αλλαγιάννη

Η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Λέκκας, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Ορφέας Περίδης ερμηνεύουν πασίγνωστα τραγούδια της Βάσως Αλλαγιάννη, από τον «Υδροχόο» και το «Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ» μέχρι το «Απόψε σιωπηλοί», το «Δεν είσαι πουθενά» κ.ά. σε μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν της Ελληνίδας στιχουργού στο Θέατρο Badminton (Άλσος Στρατού), στις 9.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28

Εμείς

Τη βασισμένη στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν παράσταση Εμείς, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, με τους Δαβίδ Μαλτέζε, Ελεάνα Γεωργούλη, Έλλη Ιγγλίζ, Δημήτρη Παπαβασιλείου και Έβελυν Ασουάντ, παρουσιάζει από σήμερα έως και την Κυριακή η Ομάδα Σημείο Μηδέν στο Θέατρο Αυλαία (πλ. ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 29

Φθινοπωρινή σονάτα

Η Φθινοπωρινή σονάτα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου μέσα από την παράσταση της ομάδας "προτσές", που επιχειρεί να επιστρέψει στα βασικά: τον ηθοποιό και το κείμενο, καθώς και τη μουσική ως "τρίτο πρόσωπο". Η παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Μαγκανάρη και ερμηνεύουν οι Μαρία Κεχαγιόγλου και Ανθή Ευστρατιάδου παρουσιάζεται από σήμερα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής (Κυκλάδων 11), στις 9.00 μ.μ.

Φεστιβάλ Δράμας

Στην Αθήνα θα βρεθεί το Φεστιβάλ Δράμας, για μία εβδομάδα, όπου θα προβληθεί το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 38ου Φεστιβάλ (41 ταινίες), το Βαλκανικό Πανόραμα (με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία) και οι βραβευμένες ταινίες του 21ου Διεθνούς τμήματος, η οποία θα ανοίξει σήμερα με τις βραβευμένες ελληνικές ταινίες, στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21), στις 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30

InMute

Για τρίτη χρονιά, το διεθνές φεστιβάλ InMute εξερευνά τον αχαρτογράφητο χώρο μεταξύ κινηματογράφου και ηχητικών τεχνών, καθώς και της παγκόσμιας πειραματικής μουσικής σκηνής, για ένα τριήμερο με προβολές αριστουργημάτων του βωβού σινεμά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 9.00 μ.μ.

Γάμος του Φίγκαρο

Η επιτυχημένη παράσταση του έργου του Μπωμαρσαί Ο γάμος του Φίγκαρο, στο οποίο βασίστηκαν δύο από τις σημαντικότερες όπερες του ρεπερτορίου, παρουσιάζεται από σήμερα, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 8.30 μ.μ.

Συγγνώμη

To έργο-ντοκουμέντο της Καταλανής Μάρτα Μπουτσάκα, για τη βία της εικόνας και πώς αυτή διαμορφώνει τον ψυχισμό και τις συνειδήσεις των νέων, με τίτλο Συγγνώμη, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο Θέατρο Σταθμός (Β. Ουγκώ 55, Μεταξουργείο), στις 9.00 μ.μ.

Operation Mincemeat

Με αφορμή την επιτυχημένη επιχείρηση παραπλάνησης των Γερμανών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση κιμάς", ο Χρήστος Βενέτης παρουσιάζει την εγκατάσταση Operation Mincemeat Asides, όπου θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας με την ένθεση μιας προσωπικής αφήγησης. Η εγκατάσταση εγκαινιάζεται σήμερα στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), στις 8.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31

Απολογία Σωκράτη

To έργο του Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη παρουσιάζεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά) από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Καραμπούλα και Θανάση Δισλή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), στις 9.00 μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)