to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 19.07.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (19-25/7)

Τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου, έτσι όπως αποτυπώνεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας, την Νέκυια που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, μεταστοιχειώνει, με τον τρόπο του ιαπωνικού θεάτρου Νο, ο Gensho Umewaka


Νέκυια

Τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου, έτσι όπως αποτυπώνεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας, την Νέκυια που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, μεταστοιχειώνει, με τον τρόπο του ιαπωνικού θεάτρου Νο, ο Gensho Umewaka, δίνοντας τη δυνατότητα στον Μιχαήλ Μαρμαρινό να αντλήσει από τη μεταφυσική ποίηση και την υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας προκειμένου να σκηνοθετήσει μια από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών, εξερευνώντας παράλληλα άλλους δρόμους για την προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας, που θα παρουσιάσει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 9.00 μ.μ.

Ευμενίδες

Παραμελημένο και πολύπαθο, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον, το τρίτο μέρος της "Ορέστειας" του Αισχύλου, οι Ευμενίδες, απελευθερώνουν τον Ορέστη από τις ενοχές, την ανασφάλεια, τους φόβους. Αυτά τα στοιχεία, που σήμερα θα λέγαμε πως αναλογούν στην εργασία της ψυχανάλυσης, κίνησαν το ενδιαφέρον και την πειραματική διάθεση της Στεφανίας Γουλιώτη να δοκιμάσει έναν ερμηνευτικό δρόμο όπου, ως άλλος ψυχαναλυτής, λειτουργεί ως διάμεσος μεταξύ έργου και κοινού, παρουσιάζοντάς το στη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, με την ίδια μοναδική ερμηνεύτρια, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Χώρος Ε), στις 9.00 μ.μ.

Θάνος Μικρούτσικος

Τραγούδια με αίμα, τραγούδια από πέτρα παρουσιάζει ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, τραγούδια που επέλεξε για "να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν», στη συναυλία με τίτλο Η μνήμη όταν επιστρέφει... εκδικείται, με ερμηνευτές την Αφροδίτη Μάνου και τον Κώστα Θωμαΐδη, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και Θωδωρής Οικονόμου (πιάνο), την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 9.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Road to Knowhere

Τρεις άνθρωποι διασχίζουν την Ευρώπη με ένα αυτοκίνητο το καλοκαίρι του 2015, λίγες μέρες πριν να ξεσπάσει ο μεγάλος ευρωπαϊκός εμφύλιος, ταξίδι που καταγράφει ένα κινηματογραφικό συνεργείο 25 χρόνια μετά, σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπως παρουσιάζεται στο υβριδικό οπτικοακουστικό αφήγημα δρόμου Road to Knowhere, από την καλλιτεχνική ομάδα The Erasers, με έδρα την Αθήνα και το Βερολίνο, στην Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ), στις 9.00 μ.μ.

Καντάδα

Μελωδίες της παλιάς Αθήνας, ελληνικά βαλς και φοξ-τροτ του '30 και του '40, μαζί με τραγούδια σε ρυθμούς swing και bosa nova παρουσιάζει ο Γιώργης Χριστουδούλου, σε μια βραδιά με Καντάδα και τραγούδια των Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Μάνου Χατζιδάκι κ.ά., που συνοδεύονται με τους ήχους του ακορντεόν (Χάρης Σταυρακάκης), του κοντραμπάσου (Χάρης Πανταζής) και της κιθάρας (Παναγιώτης Αθάνατος), στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), στις 9.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Painted Black

Ένα μουσικό ταξίδι ανάμεσα στη φανκ και τη ρέγκε, ανάμεσα στους U2, Bob Marley, Michael Jackson, Beatles, AC/DC, Paul Simon, Animals και Βlack και τα προσωπικά τους τραγούδια υπόσχονται οι Idra Kayne, Mc Yinka, Jerome και Word of Mouth στην αποψινή τους συναυλία στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 9.00 μ.μ.

Big Band

Με έναν σπουδαίο βιμπραφωνίστα, τον Χρήστο Ραφαηλίδη, και τον κορυφαίο πιανίστα της latin-jazz Hector Martignon, συμπράττει η Big Band του Δήμου Αθηναίων, σ' ένα πρόγραμμα με ρυθμούς που ακροβατούν ανάμεσα στην τζαζ και τη λάτιν μουσική, στη συναυλία The Big Band Theory, που παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο αύριο στον κήπο του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας) και σήμερα στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44), στις 9.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Μanu Chao

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μanu Chao ολοκληρώνεται ο φετινός συναυλιακός κύκλος του Rockwave Festival, ενώ πριν από αυτόν εμφανίζονται οι Baildsa, οι Fundracar και οι Les SkartOI, στο TerraVibe (Μαλακάσα), από τις 5.00 μ.μ.

Νοσφεράτου

Το βωβό αριστούργημα του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου (1922), συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 5oυ Athens Open Air Film Festival, με ελεύθερη είσοδο, στην Αποβάθρα του Θεάτρου Τρένο στο Ρουφ (Σ.Σ. Ρουφ), στις 9.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Σωκράτης Μάλαμας

Αναδρομή στην τριαντάχρονη πορεία του, με πολλά τραγούδια, που όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο και τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές του, αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο, πραγματοποιεί ο Σωκράτης Μάλαμας στην αποψινή συναυλία του, μαζί με τη Λαμπρινή Καρακώστα και τους Ν. Μαγνήσαλη (τύμπανα), Γ. Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο), Φ. Σιώτα (βιολί), Κ. Ταπάκη (μπουζούκι), Κ. Αντωνίου (κιθάρα), στο Βεάκειο (λόφος Πρ. Ηλία, Πειραιάς), στις 9.30 μ.μ.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Μια βραδιά-αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου παρουσιάζει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, με αφορμή την πρόσφατη συνεργασία τους αλλά και την πολυετή σχέση τους, από την οποία προέκυψαν δεκάδες τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν μαζί του ο Γιάννης Κότσιρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Δήμητρα Παπίου, ενώ ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 9.00 μ.μ.

Ώρα των τρελών

Με τίτλο εμπνευσμένο από ένα τραγούδι της, η Αρλέτα με τη χαρισματική φωνή, μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ», σημαίνουν την Ώρα των τρελών, σήμερα και αύριο, στον ατμοσφαιρικό χώρο της Λίμνης Βουλιαγμένης, στις 10.30 μ.μ.

Φεστιβάλ Αιγαίου

Την όπερα του Πουτσίνι Suor Angelica παρουσιάζει, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, το Greek Opera Studio, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Ζενιώδη και καλλιτεχνική επιμέλεια Eilana Lappalainen, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων (Ερμούπολη, Σύρος), στις 8.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Αντιγόνη

Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, με τους Nικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρο Ζαλμά, Νίκο Αρβανίτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστο Πλαΐνη, Κώστα Βελέτζα, Γιώργο Παπαπαύλου, Μάνο Καρατζογιάννη, Γιώργο Νούση, στο Βεάκειο (λόφος Πρ. Ηλία, Πειραιάς), στις 9.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βερενίκη

Η πλέον λιτή τραγωδία του Ρακίνα, τη Βερενίκη (1670), που ανατέμνει το αδύνατο του έρωτα, μια τραγωδία δωματίου, ψιθύρων και ανεκπλήρωτων παθών, που δομείται σε δεκαπεντασύλλαβο από τον Στρατή Πασχάλη και ενορχηστρώνεται από τον αιρετικό σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ), στις 9.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μποστ

Μια παράσταση που άφησε εποχή, η Μήδεια έτσι όπως την είδε ο αξέχαστος Μποστ, παρουσιάζεται, είκοσι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά της το Θέατρο Στοά, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, με τον ίδιο και την Λήδα Πρωτοψάλτη, τους Παύλο Ορκόπουλο, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη κ.ά., στο Βεάκειο (λόφος Πρ. Ηλία, Πειραιάς), στις 9.30 μ.μ.

Καθώς το πρόγραμμα πολλών εκδηλώσεων ενδέχεται να μεταβληθεί, οι αναγνώστες θα πρέπει να ελέγξουν κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν στις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)