to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:18 | 01.11.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (1-7/11)

Ο εισηγητής της σουρεαλιστικής ποίησης και της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα υπήρξε «μανιώδης φωτογράφος»


Ανδρέας Εμπειρίκος

Ο εισηγητής της σουρεαλιστικής ποίησης και της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα υπήρξε «μανιώδης φωτογράφος». Εβδομήντα περίπου από τις χιλιάδες ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του φωτογραφίες, κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, τοπία και συνθέσεις, σύνθετες εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, φιλοξενούνται στο πλαίσιο της έκθεσης Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, με συζήτηση ανάμεσα στους Λεωνίδα Εμπειρίκο Δημήτρη Καλοκύρη, Σταύρο Πετσόπουλο και Δαμιανό Μωραΐτη, στο Μουσείο Γιώργου Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια), στις 7.00 μ.μ.

"Σιχτίρ ευρώ"

Την... πόρτα του φρενοκομείου αποφάσισε να ανοίξει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, υποδυόμενος τον τρόφιμό του Φωκίωνα Καπνίδη, που δίνει την καθημερινή του διάλεξη μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους, καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κ.ά. προσωπικό, στην παράσταση που γράφει σκηνοθετεί και ερμηνεύει, υπό τον τίτλο Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι, από την Πέμπτη, στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου), στις 9.15 μ.μ.

Rudresh Mahanthappa

Πολυβραβευμένος σαξοφωνίστας για τους τρόπους με τους οποίους εξερευνά την νοτιοϊνδική μουσική παράδοση, την οποία μεταφράζει σε δικό του λεξιλόγιο, εφευρίσκοντας πολυπολιτισμικά υβρίδια με τα οποία προσεγγίζει τη σύγχρονη τζαζ, ο Ρούντρες Μαχάνταπα λατρεύει να «πειράζει» τον Charlie Parker, σε έναν διαρκή μουσικό διάλογο με το έργο του. Ο Αμερικανοϊνδός βιρτουόζος θα βρίσκεται μαζί με το κουιντέτο του (Adam O'Farrill, τρομπέτα, Joshua White, πιάνο, Francois Moutin, μπάσο, Dan Weiss, τύμπανα) την Παρασκευή στην Αθήνα, για μια μοναδική τζαζ βραδιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 8.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μουσικά Σύνολα. Έργα Μπραμς, Ντβόρζακ, Γκριγκ, Μασνέ και Ροσίνι ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με σολίστες τους Χαράλαμπο Σούκα (βιολί), Γραμμένο Χαλκιά (κλαρινέτο) και μουσική διεύθυνση Κάτιας Μολφέση, στην πρώτη συναυλία των Μουσικών Συνόλων, με ελεύθερη είσοδο και δελτία εισόδου, στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), στις 11.30 π.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ρεμπέτικο 

Την παράσταση «Η ιστορία του ρεμπέτικου» παρουσιάζει η ομάδα μουσικής της Κοινωνικής Επανένταξης, με 18 τραγούδια που ερμηνεύονται από ζωντανή ορχήστρα με τη φιλική συμμετοχή της Μαίρης Δεναξά, με ελεύθερη είσοδο, στο Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), στις 7.30 μ.μ.

Δημήτρης Φατούρος

Εκδήλωση προς τιμήν του αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου, με εισηγητές τους καθηγητές και αρχιτέκτονες Δ. Φιλιππίδη, Η. Κωνσταντόπουλο, Κ. Μωραΐτη, Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Τριανταφύλλου και Δήμητρα Χατζησάββα, διοργανώνεται στο Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μέλισσα (Σκουφά 58), στις 7.00 μ.μ.

Μικρά μαθήματα

Με θέμα «Τροφοσυλλέκτης και κυνηγός: Η μακρά πορεία του ανθρώπου προς τη γεωργική επανάσταση» μιλά η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, εγκαινιάζοντας τον κύκλο διαλέξεών της «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο», στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, στο Μέγαρο Μουσικής (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 6.00 μ.μ.

Παζολίνι

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ La rabbia di Pasolini («Η οργή του Παζολίνι») του Giuseppe Bertolucci (2008, 83 min) συνεχίζεται το αφιέρωμα «Ο κινηματογράφος του Pasolini: επανεφεύρεση, μύθος, προφητεία», με ελεύθερη είσοδο, στο Ιταλικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47), στις 7.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Εταιρεία Συγγραφέων

Εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος», στους Ζέφη Δαράκη και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αντίστοιχα, πραγματοποιείται από την Εταιρεία Συγγραφέων στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στις 7.00 μ.μ.

Θεσσαλονίκη

Με θέμα «Παρουσιάζοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο» μιλούν η αρχαιολόγος Αναστασία Τούρτα και ο αρχιτέκτονας μηχανικός Νικόλαος Βρανίκας, στο πλαίσιο των μουσειολογικών διαλέξεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136), στις 7.00 μ.μ.

Ξενάγηση

Ξεναγήσεις σε εκθέσεις, σε απευθείας μετάδοση, με πρώτη αυτήν στην έκθεση "Ο ερωτευμένος Fragonard" γαλαντόμος και ακόλαστος σε απευθείας σύνδεση με το Μουσείο του Λουξεμβούργου, με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη μετάφραση, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στις 8.00 μ.μ.

Έξοδος

Τη μελέτη του Μάικλ Γουόλζερ Έξοδος και επανάσταση (εκδ. Άρτος Ζωής) παρουσιάζουν οι καθηγητές Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Ρίκα Μπενβενίστε, Νικόλας Σεβαστάκης, με συντονιστή τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), στις 7.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

"Παλιάτσοι"

Την νέα της παραγωγή, τους Παλιάτσους του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, παρουσιάζει από σήμερα, εκτός Αττικής, η Όπερα της Βαλίτσας της ΕΛΣ, ξεκινώντας από το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο (Λουτράκι), στις 11:30 π.μ.

Ανασκαφή

Ένα ταξίδι στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» τα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών της πόλης παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο της δράσης «Θεσσαλονίκη - Ανασκαφή 1», στο Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ (Μοργκεντάου 1), στις 5.30 μ.μ.

Αλέξανδρος

Τη μελέτη της Corinne Jouanno Το Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Γέννηση και μεταμορφώσεις παρουσιάζουν οι καθηγητές Άγγελος Χανιώτης, Μαρίνα Λουκάκη και η συγγραφέας σε εκδήλωση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στις 7.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Τίτος Πατρίκιος

Στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και το έργο του, με παρουσίασή του από την φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου, συζήτησή του με τον κριτικό Δημήτρη Χουλιαράκη και ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, είναι αφιερωμένη η σημερινή βραδιά στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρανασσός (πλ. Καρύτση 8), στις 7.00 μ.μ.

Νικητές

Το έργο του Νάσου Ζαγκότη Οι νικητές, με ήρωες μια χούφτα ανθρώπων να προσπαθούν να κατακτήσουν το μερίδιο της ευτυχίας που φαντάζονται πως τους αναλογεί, παρουσιάζεται από το «Θέατρο της Σητείας», για δεύτερη ημέρα σήμερα, με ελεύθερη είσοδο, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρ. Παλαμήδη 2), στις 9.00 μ.μ.

Κόμικς

Τις πιο «Όμορφες εικόνες» του Βελγικού Κέντρου Κόμικς, που γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας, φιλοξενεί από σήμερα έως 21/11 η Athens Comics Library (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή), στις 7.00 μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τσέχωφ

Ένα κωμικό παιχνίδι εξερεύνησης στον κόσμο του Τσέχωφ, βασισμένο στη ζωή και το έργο του, με πολλή μουσική, παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και τους Αλ. Αχτάρ, Μυρτώ Γκόνη, Π. Θωμόπουλο, Π. Μπρατάκο, από σήμερα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7), στις 9.15 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Κλαρίνο

Τέσσερις κορυφαίοι δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου, από τέσσερις διαφορετικές γενιές, οι Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, μαζί με τον Βασίλη Σερμπέζη στο τραγούδι και επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, εμφανίζονται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 8.30 μ.μ.

"Blackout"

Η βασισμένη στα διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου παράσταση Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία), σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαργαρίτη, με ερμηνευτή τον Χρήστο Σαπουντζή, επιστρέφει από σήμερα τα σαββατοκύριακα στο Ικαριώτικο Καφενείο «Χαλαρά» (Εμμ. Μπενάκη 24, εντός στοάς), στις 2.00 μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)