to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η περίπλοκη εξίσωση της Συρίας

Η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «απειλεί την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», μετά τον βομβαρδισμό κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, στα υψίπεδα του Γκολάν, που προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά




Μπορεί οι Αμερικανοί να θέλουν τη συνεργασία της Συρίας για την εν εξελίξει επιχείρηση καταστροφής των χημικών της όπλων, αλλά χθες η Ουάσινγκτον έκοψε μια ακόμη γέφυρα με τη Δαμασκό.
 

Αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της συριακής πρεσβείας και όλων των προξενείων που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως πρόκειται για μια «ανησυχητική και απογοητευτική» απόφαση και σχολίασε πως «ο στόχος της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό υπερισχύει της αποστολής να αφοπλιστεί η Συρία από τα χημικά όπλα της και να βοηθηθούν εκατομμύρια Σύροι που έχουν υποφέρει από την ένοπλη σύγκρουση».


Η απόφαση φαίνεται να είναι παράπλευρη απώλεια των συνεχώς επιδεινούμενων αμερικανορωσικών σχέσεων λόγω της Ουκρανίας και δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ειρηνευτική διαδικασία στη Γενεύη για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, στην οποία συμπροεδρεύουν Ουάσινγκτον και Μόσχα. Το ημιεπίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax το είπε σχεδόν ξεκάθαρα: «Οι Αμερικανοί εταίροι μας στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους τον ρόλο του συν-αναδόχου της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιχνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα».


Η Μόσχα φαίνεται πως έχει πλέον καταλήξει ότι η Ουάσινγκτον έχει στόχο να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό και να ανατραπεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ στη Γενεύη υποτίθεται πως οι δύο πλευρές ψηλαφούσαν έναν πολιτικό συμβιβασμό. Η κατάσταση θα περιπλακεί και άλλο, καθώς πλησιάζουμε στον Ιούνιο και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Συρία, στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να είναι και πάλι υποψήφιος ο Ασαντ. Ηδη, το συριακό κοινοβούλιο ετοιμάζει τις νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο μια τρίτη θητεία, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες από τις δυτικές χώρες να αποτραπεί αυτή η εκλογή. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, έγραψε σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πως «αν γίνουν προεδρικές εκλογές στη Συρία ίσως η αντιπολίτευση να μην συνεχίσει τον διάλογο (στη Γενεύη) με την κυβέρνηση της Δαμασκού».


Στην περίπλοκη συριακή εξίσωση, όπου οι άγνωστοι είναι περισσότεροι από τις λύσεις, επανεμφανίστηκε και πάλι το Ισραήλ, που βομβάρδισε συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, στα υψίπεδα του Γκολάν και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά. Η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «απειλεί την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή» και το προειδοποίησε «για τις απεγνωσμένες απόπειρες προς την κλιμάκωση της έντασης».


Αντίποινα


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο χθεσινός βομβαρδισμός ήταν αντίποινα για μια επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν, από την οποία τραυματίστηκαν την Τρίτη τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο τραυματισμός των τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών είναι το πρώτο βίαιο περιστατικό στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία. Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη Δαμασκό πως ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση, αν και η ευρύτερη περιοχή που συνέβη το περιστατικό βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντάρτικων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

 

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)