to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 07.10.2012

Κοινωνία

Η πείνα οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες στα κοινωνικά παντοπωλεία

Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της πείνας βρίσκονται πλέον εκατοντάδες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία των κατά τόπους δήμων, στα οποία όμως λόγω της μεγάλης ζήτησης υπάρχουν λίστες αναμονής.




Οι αιτήσεις των πολιτών που ζητούν κυρίως τρόφιμα και κουβέρτες φτάνουν κατά μέσο όρο τις 600 σε πολλούς δήμους, αριθμός που αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα η φτώχεια στη Θεσσαλονίκη οδηγεί καθημερινά 9.500 ανθρώπους σε συσσίτια. 


Συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τα κοινωνικά παντοπωλεία δήμων, ενοριών και οργανώσεων, αναζητώντας κυρίως φαγητό. Ωστόσο οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες, για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δέματα, καθώς η ζήτηση είναι πλέον τεράστια και οι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600-700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των δημοτικών παντοπωλείων και πρατηρίων, οι οποίες λαμβάνουν δέματα δύο φορές το μήνα για περίπου έναν χρόνο. 


Οι υπεύθυνοι των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων δίνουν μάχη, για να αυξήσουν τις προσφορές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, ενώ φοβούνται ότι ενόψει του χειμώνα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες για κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)