to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ώρα της ανατροπής και στην Καισαριανή

Μόνο μέσω της συμμετοχής του λαού θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να οδηγηθούμε στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που θέλουμε και που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλληλεγγύη, συμμετοχή, ανατροπή: με αυτή την σειρά!


Είναι πλέον φανερό πως οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή δεν είναι όμοιες με τις προηγούμενες, είτε αυτοδιοικητικές, είτε ευρωεκλογές είτε ακόμη περισσότερο εθνικές εκλογές. Είναι πραγματικά εκλογές-τομή, καθώς έχουν στο επίκεντρό τους ένα συνολικό πολιτικό διακύβευμα: την πιθανότητα η ριζοσπαστική Αριστερά να κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές στο μέχρι πρότινος προνομιακό πεδίο των αντιπάλων της, στο ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής, και παράλληλα να δώσει μια νικηφόρα μάχη στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας. Εκτός από αυτές τις κεντρικές μάχες, όμως, υπάρχουν και οι μάχες των τοπικών κοινωνιών σε πολλούς δήμους. Ένας από αυτούς τους δήμους είναι και η Καισαριανή. 

Η γειτονιά μας, η τόσο φορτισμένη ιστορικά, σήμερα φέρει στο ‘’σώμα’’ της τα σημάδια της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, δίνει έναν τιτάνιο αγώνα αλληλεγγύης και ελπίδας. Έναν αγώνα στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών που, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, παροξύνονται. Στόχος της παράταξής μας είναι να κερδίσουμε τον δήμο μέσω της δημιουργίας ενός ρεύματος ανατροπής που θα συγκρουστεί με νοοτροπίες και καταστάσεις που έχουν οδηγήσει την πόλη μας στην υποχώρηση σε όλους τους τομείς. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η φτώχεια εξαπλώνεται και η διαχείριση των κοινωνικών δομών (π.χ. το κοινωνικό παντοπωλείο) γίνεται με αδιαφανή τρόπο. 

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Τι θα μπορούσε να κάνει μια ριζοσπαστική διοίκηση όταν κληθεί να διοικήσει τον δήμο; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της; Και με ποιους θα κάνει πράξη το πρόγραμμά της; 

Και στα τρία προηγούμενα ερωτήματα η απάντηση είναι εύκολη, αλλά η πραγματοποίησή της είναι δύσκολη. Η απάντηση είναι η ρήξη με το παρελθόν, η απόλυτη αντίθεση στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και η οργανωμένη άρνηση συμβιβασμού με τις αναγκαστικές προβλέψεις του σχεδίου ‘’Καλλικράτης’’. Η απόλυτη ρήξη με όλα όσα έγιναν ‘’κανονικότητα’’ μετά από 4 χρόνια άγριας μνημονιακής πολιτικής και καταστολής. Με ένα σχέδιο που θα βάζει τους πολίτες πάνω από τα κέρδη και το περιβάλλον θα το αναγνωρίζει ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό. 

Εδώ ερχόμαστε στην μεγάλη δυσκολία που πρέπει να υπερβούμε για να πετύχουμε τα παραπάνω. Και αυτή η δυσκολία δεν είναι άλλη από τη νωθρή αντίδραση της κοινωνίας και την λογική της ανάθεσης. Μόνο μέσω της συμμετοχής του λαού θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να οδηγηθούμε στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που θέλουμε και που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλληλεγγύη, συμμετοχή, ανατροπή: με αυτή την σειρά!

Ο Γιώργος Κοντόσταυλος είναι υποψήφιος δήμαρχος με τη Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)