to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 26.06.2016

Κοινωνία

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του ζωγράφου Διονύση Παπαδάτου-Καρατζούνη

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ με οδύνη αποχαιρετά το σύντροφο μας και εκλεκτό συμπολίτη, τον ζωγράφο Νιόνιο Παπαδάτο - Καρατζούνη που έφυγε στις 23 Ιουνίου από τη ζωή, ενώ ακόμα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά από τον χώρο τέχνης “Κρύπτη”, που ο ίδιος επινόησε και οικοδόμησε στο Μαχαιράδο.


Ο Νιόνιος Παπαδάτος γεννήθηκε το 1936 στο Μαχαιράδο απο αγροτική οικογένεια. Έφηβος ακόμη μετανάστευσε στην Αθήνα όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές εργαζόμενος. Πρωτοστάτησε στους αγώνες των εργαζομένων νυκτερινών μαθητών της δεκαετίας του 60 και μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου τους. Μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη πήρε μέρος στους σκληρούς αγώνες εκείνης της περιόδου για συνδικαλιστικές ελευθερίες και ανθρώπινες αμοιβές, για το δικαίωμα στην παιδεία με το κίνημα του 15%, για τον εκδημοκρατισμό της χώρας με το κίνημα του 114. Με την επιβολή της δικτατορίας ο Διονύσης, όπως τον έλεγαν οι σύντροφοι και οι φίλοι του στην Αθήνα, πηρε μέρος στην αντίσταση, συνελήφθη από την ασφάλεια και βασανίστηκε. 

Με την πτώση της δικτατορίας ο Διονύσης συμμετείχε στις διεργασίες για την συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς απο την κίνηση των 400. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, υποστηρίζοντας την με το ανοικτό του πνεύμα, τις προτάσεις του και την κριτική του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ ( Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας Αριστερών Νεολαιών).

Όμως ολοκληρωτικά τον κέρδισε η ζωγραφική για την οποία είχε δείξει απο νωρίς ιδιαίτερη κλίση. Η αίθουσα τέχνης που λειτούργησε για πολλά χρόνια στο Παγκράτι, υπήρξε ζωντανό κέντρο που σύχναζαν γνωστοί σύγχρονοι ζωγράφοι της Αθήνας. Ο ίδιος ως ζωγράφος είχε μια πλούσια παραγωγή. Θυμόμαστε κάποιες από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της δουλειάς του, όπως στο Παρίσι, στην Αθήνα αλλά και στη Ζάκυνθο. Όμως ποτέ, όπως δεν ξέχασε την αριστερά, δεν ξέχασε και την Ζάκυνθο. Την επισκέπτονταν συχνά και με το πλεούμενο του το “Γέρακα”, που στην κυριολεξία έφτιαξε με τα χέρια του. 

Η μόνιμη εγκατάσταση του στη Ζάκυνθο, υπήρξε μιά ακόμη σπουδαία περίοδος δημιουργίας για τον Νιόνιο. Συμπυκνώνεται στην οργάνωση του χώρου τέχνης “Κρύπτη” στο Μαχαιράδο που λειτούργησε και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν ενας χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και ευρέoς φάσματος. Εκθέσεις ζωγραφικής με πολύ γνωστούς έλληνες ζωγράφους. Συναυλίες η όμορφες ήσυχες βραδιές με μουσικούς και τραγουδιστές. Βραδιές με ποιητές και άλλους λογοτέχνες . Η γνωριμίες του, λόγω της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής του δράσης όπως και η ποιότητα της δουλειάς του , του έδιναν την ευχέρεια να οργανώνει καλλιτεχνικά γεγονότα στην “Κρύπτη” μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Αυτό ήταν η δική του ξεχωριστή προσφορά στον τόπο του.

Η “Κρύπτη” σαν χώρος τέχνης φτιάχτηκε με πολύ μόχθο και δαπάνες από τον ίδιο με ελάχιστη βοήθεια. Τα κατάφερε όμως γιατί είχε μεγάλο πάθος και προσήλωση στον στόχο του, έχοντας επίγνωση της αξίας του εγχειρήματος, αν το ολοκλήρωνε. Οχι μόνο κατάφερε να το ολοκληρώσει αλλά το λειτούργησε σαν χώρο ανοικτό στο κοινό και κάθε πολίτης μπορούσε να το επισκέπτεται χωρίς καμία επιβάρυνση. 

Αυτή ήταν και η ξεχωριστή προσφορά του συντρόφου μας, εκτός από τους αγωνες του, στην αριστερά γιατί μας έμαθε έμπρακτα πόσο είναι αρρηκτα δεμένη η σωστότερα πρέπει να είναι, η αριστερά με τον πολιτισμό. Για τούτο υποσχόμαστε ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, εμείς ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο, να βοηθήσουμε να συνεχίσει να υπάρχει η “Κρύπτη” στην ίδια πλουραλιστική-ανοικτή και λαϊκή λογική, που την θεμελίωσε και λειτούργησε ο αξέχαστος σύντροφος μας Νιόνιος.

Στις κόρες του και στους λοιπούς συγγενείς του απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)