to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 09.06.2016

Πολιτική

Η ΝΔ βγαίνει από το καβούκι της και καλύπτει τα κινήματα της «κατσαρόλας»

Η ΝΔ, δείχνοντας αξιοσημείωτα αντανακλαστικά για ένα σχόλιο του υπουργού Παιδείας σχετικά με το «ακομμάτιστο κίνημα» "Παραιτηθείτε", απαιτεί την παραίτηση του Ν. Φίλη - «Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα "Παραιτηθείτε" είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει ο υπουργός Παιδείας - «Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές


 «Ο κ. Φίλης ξεπέρασε καθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αντιδρώντας σε χθεσινή δήλωση του Ν. Φίλη στον Alpha 9,89 (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλωσείς του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας». Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

Ερωτώμενος για το αίτημα της ΝΔ να παραιτηθεί ο Νίκος Φίλης σχολίασε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση  στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».       

«Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για την αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, απόψεις που κατά τις ίδιες πηγές είναι προσωπικές (παρακάτω οι σχετικές δηλώσεις Κουμουτσακου).

Το... ακομμάτιστο κάλεσμα

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε συγκεκριμένα την Τετάρτη ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι αυτονόητο. Άσκησε, όμως, πολιτική κριτική στην ανωνυμία που περιβάλλει τους  διοργανωτές της συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε», καθώς και στο ακροδεξιού προσανατολισμού περιεχόμενό της. Η κριτική του Ν. Φίλη προκάλεσε την προαναφερθείσα οργισμένη αντίδραση της ΝΔ η οποία, μιλώντας εξονόματος του αντικυβερνητικού καλέσματος (το οποίο μοιάζει με τα αντίστοιχα κινήματα της κατσαρόλας στη Λατ. Αμερική), αποφάσισε να δώσει απαντήσεις βγαίνοντας από το καβούκι της.

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι η δήθεν ακομμάτιστη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου είναι στην πραγματικότητα μια συγκέντρωση δικών της οπαδών αναμεμειγμένων με λογής-λογής ακροδεξιά λουλούδια. Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και των γραφείων των βουλευτών της ΝΔ για την επιτυχία της συγκέντρωσης είναι μια επιπλέον απόδειξη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, δέσμιος, των ακραίων του κόμματός του, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει πολιτική κάλυψη σε κινήματα τύπου «κατσαρόλας» με σαφές ακροδεξιό πρόσημο. 

Το ακριβές σχόλιο του υπουργού Παιδείας σε ραδιοφωνική εκπομπή, την Τετάρτη 8/6:

«Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς», ανέφερε ο Ν. Φίλης, σημειώνοντας ωστόσο πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.

Πυρά κατά του υπουργού Παιδείας και από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

«Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα» αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ. «Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τονίζει.  

«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν» δήλωσε με το γνωστό του ύφος ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι' αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Επιμένει διά του Κουμουτσάκου η ΝΔ

 «Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και με την πρόθεσή της για δημοψήφισμα. «Μόνο η χούντα έκανε δημοψήφισμα για συνταγματικά ζητήματα», ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι η διαδικασία της αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη. Επίσης οι λόγοι για δημοψήφισμα προβλέπονται σαφώς και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται συνταγματικά ζητήματα.

Για την συγκέντρωση της... κατσαρόλας στο Σύνταγμα είπε ότι «δεν πρέπει να καπελωθεί από κόμματα. Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη παρουσία με βουλευτές. Ωστόσο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη». Πάντως, σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι η συγκέντρωση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Θεώρησε δε δικαιολογημένη τη συγκέντρωση, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

ΚΚΕ: Αντιδραστικό το επιχείρημα Φίλη,σχετικά με την "αντισυνταγματικότητα των κινητοποιήσεων"

«Η υποκρισία δεν έχει όριο. Ο κ. Φίλης καταγγέλλει αυτό, που ο ίδιος και το κόμμα του έκαναν στο παρελθόν κατά κόρον και μάλιστα υπήρξαν από τους πρώτους διδάξαντες. Επιπλέον το κάνει αυτό χωρίς αιδώ, αξιοποιώντας το αντιδραστικό επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη σχετικά με την «αντισυνταγματικότητα των κινητοποιήσεων».

«Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι οι ανώνυμες διαδικτυακές κινητοποιήσεις - παλιότερα οι "πλατείες", σήμερα το "παραιτηθείτε" - και μάλιστα σε αντίθεση με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, δεν αποτελούν πραγματική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο ως τρόποι εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας σε μια εναλλαγή κυβερνήσεων και προσώπων "εντός των ίδιων αντιλαϊκών τειχών"» επισημαίνει το ΚΚΕ, καταλήγοντας «αυτό που χρειάζεται είναι η ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, με γραμμή πάλης την πραγματική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης.»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)