to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 29.01.2019

Πολιτική

«Η ΝΔ και ο τομεάρχης της προσβάλλουν την κοινή λογική και τους ίδιους τους εργαζόμενους»

«Η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της, μάλλον επειδή τελούν σε άρνηση, επιμένουν να προσβάλλουν την κοινή λογική και τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στις ανακοινώσεις της ΝΔ και του τομεάρχη Εργασίας του κόμματος, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

Η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της, μάλλον επειδή τελούν σε άρνηση, επιμένουν να προσβάλλουν την κοινή λογική και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα. Τους υπενθυμίζουμε ότι:

Η ΝΔ μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών, θεσπίζοντας τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό. 

Η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό. 

Η ΝΔ αύξησε την ανεργία και την έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 27,9%.

Η σημερινή κυβέρνηση την έχει μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. 

Όσον αφορά τους μισθούς, οι αλχημείες του κ. Βρούτση με τις καθαρές αμοιβές της μερικής απασχόλησης είναι προκλητικές. Οι αμοιβές στις οποίες αναφέρεται είναι αποτέλεσμα των μειώσεων του κατώτατου μισθού που επέβαλε η ΝΔ και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό το καθεστώς ανατρέπει η σημερινή κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τη σύνθεση της απασχόλησης: η ΝΔ επιμένει να ξεχνάει ότι το 2018 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 83.500 και το 72% αυτών ήταν πλήρους απασχόλησης. Όσο για τη σύνθεση των νέων προσλήψεων (και όχι των νέων θέσεων εργασίας) αυτή ανατράπηκε επί ΝΔ από 65% πλήρους απασχόλησης και 35% μερικής/εκ περιτροπής που ήταν το 2013 σε 55% μερικής/εκ περιτροπής και 45% πλήρους στο τέλος του 2014. Άρα τι ακριβώς κάνει ότι δεν γνωρίζει ο κ. Βρούτσης; Τα πεπραγμένα του ή τις συνέπειες αυτών;

Συστήνουμε στη ΝΔ και τον αρμόδιο τομεάρχη της περισσότερη ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Καμία ανακοίνωση δεν σβήνει τα πεπραγμένα του κόμματος που ταυτίστηκε με την ισοπέδωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει». 
 

Οι δηλώσεις Βρούτση:

«Καλοδεχούμενη η αύξηση του μισθού αλλά έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα, την 1-1-2017, σύμφωνα με τον νόμο», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποφορά νόμο που έχει ψηφιστεί το 2013 από την Ν.Δ. και το

«Όταν ήμουν υπουργός και έφερα αυτή την διάταξη, με αυτόν τον νέο τρόπο αύξησης του μισθού, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για “νόμο- γαλέρα”, ”νόμο Βρούτση που φέρνει τον εργασιακό μεσαίωνα”, “εργασιακή κατάντια”. Όλα αυτά τα έλεγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό τον καταψήφισαν και έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος καταγγέλλοντας με πανό και είχαν κατεβάσει όλα τα συνδικάτα και τα σωματεία εναντίον της τότε κυβέρνησης Σαμαρά», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Κατά τον κ. Βρούτση, «πέρασαν τα χρόνια, κληρονόμησαν τον νόμο και έρχεται σήμερα να τον εφαρμόσει και δίνει 11% αύξηση. Δεν έρχεται νομοσχέδιο. Είναι απόφαση υπουργικού συμβουλίου».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ένσταση από την Ν.Δ. και είναι καλοδεχούμενη η αύξηση του μισθού, επέμεινε ωστόσο ότι έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα γιατί –όπως εξήγησε- ο νόμος στο άρθρο 103 στην παράγραφο Β’ λέει ότι η εφαρμογή έπρεπε να γίνει 1.1.2017.

«Ρωτάω γιατί δεν έγινε. Με ποιανού ευθύνη;», διερωτήθηκε ο κ. Βρούτσης.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)