to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ν.Δ., η συνταγματική αναθεώρηση και η θεωρία των παιγνίων

Επέλεξε την τακτική που θα της προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά - όπως κάνει πάντα κάποιος όταν είναι στριμωγμένος


Αρχικά για τη Νέα Δημοκρατία τα περί συνταγματικής αναθεώρησης χαρακτηρίστηκαν “επικοινωνιακό τέχνασμα” της κυβέρνησης για να αλλάξει η ατζέντα. Οι πηγές τους έλεγαν ότι το κόμμα θα απέχει από τη συζήτηση. Μια στάση που η Ν.Δ. ακολουθεί σταθερά από το 2015 για να μην νομιμοποιήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γρήγορα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι έτσι οδηγείται σε μια τεράστια παγίδα. Αν το μποϊκοτάζ πετύχει, το ισχύον σύνταγμα θα διατηρηθεί ως έχει για άλλα οκτώ χρόνια και η Ν.Δ. θα χρεωθεί την πολιτική ευθύνη για τη μη αναθεώρηση του απαράδεκτου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αν, πάλι, αποτύχει, το άρθρο περί ευθύνης υπουργών θα αναθεωρηθεί χωρίς τη δική της συμμετοχή και αυτό θα της δημιουργήσει εξ ίσου σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία με αιχμή την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, έδειξε ότι πιθανότερο είναι μάλλον το δεύτερο ενδεχόμενο.

Έτσι, και προφανώς υπό την πίεση εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, αποφάσισε να αλλάξει την στάση της και να εγκαταλείψει τη στρατηγική της απόλυτης και κάθετης πόλωσης με την κυβέρνηση. Επέλεξε την τακτική που θα της προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά - όπως κάνει πάντα κάποιος όταν είναι στριμωγμένος. Τα λέει ο Φιλίνης στη “Θεωρία των Παιγνίων”

Το πόση θα είναι αυτή η ζημιά τελικά μένει να φανεί. Η Ν.Δ. σύρεται τώρα στην προγραμματική αντιπαράθεση που τόσον καιρό προσπαθεί να αποφύγει. Και θα δούμε την πραγματική απήχηση που έχουν οι ιδέες της σε μια κοινωνία βασανισμένη από οκτώ χρόνια κρίσης.

Θα έχει ενδιαφέρον.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)